Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kaksi nuorta tekijää esittäytyvät installaatioillaan Galleria Ratamossa Jyväskylässä

Kaksi nuorta tekijää esittäytyvät installaatioillaan Galleria Ratamossa Jyväskylässä

Sanna Kumpulainen ja Maria Pääkkönen ovat nuoria taiteilijoita, joiden teoksia nähtiin keväällä 2015 Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä. Kumpulainen on valokuvataiteilija ja graafikko kun taas Pääkkönen on piirtäjä ja performanssitaitelija. Kumpulainen käsittelee teoksessan nuoren ihmisen identiteettiä ja Pääkkönen ihmisen mielentiloja ja muistamista.

Sanna Kumpulaisen muotokuvainstallaatiossa yhdistellään valokuvaa ja puupiirrosta. Teoksessaan hän käsittelee nuoren ihmisen identiteetin rakentumista, hetken epävarmuutta ja tulevaisuuteen kohdistuvia odotuksia.

”Käsittelen nuoren ihmisen identiteetin rakentumista, hetken epävarmuutta ja tulevaisuuteen kohdistuvia odotuksia. Tämänhetkisessä työskentelyssäni olen yhdistänyt valokuvauksen puupiirroksen rinnalle. Valokuvaan lähipiirini ihmisiä, ja käytän ottamiani kuvia luonnoksina. Kuvan näennäinen toisintaminen grafiikanpaperille etäännyttää muotokuvan valokuvasta. Tavoitteenani on luoda tällä tavoin uudenlainen fokus työstämilleni teoksille.”

Valitsin kohopainon välineekseni, koska olen kiinnostunut sen tarjoamista rajattomista mahdollisuuksista. Puulaatan voi vedostaa lukemattomin eri tavoin. Puulaattaa kaivertaessa toiston myötä syntyvä meditatiivinen mielentila on myös oleellista työni kannalta."

Sanna Kumpulaisen kotisivu...

Maria Pääkkönen on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka hitaasti rakentuvat prosessiluonteiset teokset tarkastelevat fyysisen tilan ja mielentilan, sekä havaitsemisen ja muistamisen välisiä hentoja rajoja.
Revisiting Unknown Places on lyijykynäpiirroksista koostuva tilan mukaan muuntuva installaatiokokonaisuus, joka on aikaisemmin ollut esillä Galleria Huuto Jätkäsaaressa Helsingissä helmikuussa 2016.

"En muista missä se paikka on. En ole varma onko se oikeasti olemassa vai olenko nähnyt sen unessa tai elokuvassa, ehkä kokonaan kuvitellut. En muista tarkkaan milloin olen ollut siellä. Olin silloin lapsi ja siitä on jo kauan. En muista miten menin sinne tai miten tulin sieltä pois. Muistan miltä siellä näytti ja miltä siellä tuntui olla. Muistan korkeat kuuset aukion laidalla. Muistan kivenlohkareet, jotka kohosivat kohti taivasta. Muistan hiljaisuuden. Oli ehkä syksy tai varhainen kevät, tyyni pilvinen päivä. Taivas oli kirkas ja valkoinen. Muistan miltä maa tuoksui. Muistan, enkä muista. Kuva on haalistunut reunoilta, kuin puhki palanut filmi. Sellainen se on ollut aina. Epäilen muistamista.

Piirtäessäni työhuoneella ajaudun ajattelemaan Paikkaa. Piirrän tunteja. Kuuntelen lyijykynän monotonista rytmiä ja tuijotan eteeni hitaasti hahmottuvaan harmauteen. Näen, enkä näe.

Oksan haarassa roikkuu likainen pressu. Tunnen halua koskettaa kangasta. Lasken kynän, sormet hipaisevat. On vain grafiittia paperin sileällä pinnalla, likaa sormenpäissä, tumma hopeinen aukko, jonka läpi vielä yritän tähyillä katoavaa maisemaa. Ovi sulkeutuu. Hetken olen varma etten kuvitellutkaan. Hetken olen varma, että muistan oikeasti."

Maria Pääkkösen kotisivu...

Sanna Kumpulainen: The Beginning
Maria Pääkkönen; Revisiting Unkwon Places
7.4. - 30.4. 2016
Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä
avoinna ti-su klo 11-18, vapaa pääsy
ratamo(a)jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/ratamo

6.4.2016Jukka Partanen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje