Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän päiviä 18.-20.3. ja 22.3. vietetään myös Keski-Suomen museossa

Jyväskylän päiviä 18.-20.3. ja 22.3. vietetään myös Keski-Suomen museossa. Tervetuloa!

1880-luvun Jyväskylää kuvaava pienoismalli Jyväskylä-perusnäyttelyssä Keski-Suomen museossa. Kuva: Johanna Puhakka, Keski-Suomen museo.

Vapaa pääsy

Jyväskylä täyttää tänä vuonna 179 vuotta. Kaupungin perustamispäivää 22.3. juhlitaan edeltävänä viikonloppuna 18.-20.3. iloisena kaupunkijuhlana, joka tarjoaa eri ikäisille jyväskyläläisille kiinnostavia esityksiä ja kohtaamisia sekä monipuolisia, ehkä uusiakin näkökulmia omaan kotikaupunkiin. Keski-Suomen museoon on vapaa pääsy 18.-20.3. sekä Jyväskylän syntymäpäivänä ti 22.3.

Perjantaina 18.3. ollaan liikkeellä kotiteemalla. Keski-Suomen museon tarjoaa ilmaisia opastuksia Heiskan taiteilijakotiin (huom. ilmoittautuminen). Koti on valikoitunut myös kevään toisen Filmiperjantain teemaksi. Tilaisuudessa esitetään muun muassa kaitafilmilöytöjä vanhasta puurakenteisesta Tourulasta. Luvassa on myös puheenvuoro teemalla kotikuvaus. Myös yleisöllä on mahdollisuus tuoda mukanaan omia Koti-teeman mukaisia kaitafilmiään katsottavaksi (huom. rajallinen aika).

Puolalainen filmi Helmet rukousnauhassa kertoo kuinka vanhaa omakotitaloaluetta aletaan hävittämään, ja kuinka eläköitynyt kaivosmies kieltäytyy myymästä kotiaan. Hän aloittaa henkien taistelun sekä paikallishallintoa että koko yhteisön tahtoa vastaan.

Lauantaina vietetään Kudotut, kullalla kirjaillut – ortodoksiset kirkkotekstiilit -näyttelyn avajaisia.

Sunnuntaina asiakkaat pääsevät merkkaamaan erivärisillä post-it -lapuilla Jyväskylä – kaupunkiko sekin on? -näyttelyssä suosikkikohtansa ja antamaan parannusehdotuksia tulevaa perusnäyttelyiden uudistamista varten. Sunnuntaina vietetään myös taidesunnuntaita. Virpi Lehto on tavattavissa Tähän asti -näyttelyssään museon Taidehallissa.

Lapsille on tarjolla rastipolku Jyväskylä-näyttelyssä sekä totta kai työpajatila Kontti!

Ohjelma

Pe 18.3. klo 13 ja klo 14
Yleisöopastukset Heiskan taiteilijakotiin
Lähtö Keski-Suomen museon ala-aulasta.
Vapaa pääsy. Huom. ilmoittautumiset 18.3. mennessä: p.(014) 266 4346, ksmuseo.info@jkl.fi


Pe 18.3. klo 15-18
Filmiperjantai: Teemana Koti

Klo 15.00
KOTI
Puhujavieraana on Filmiperjantain yhteistyökumppaninakin toimiva Mediazoon Antti Mikkola. Puheenvuorossaan Mikkola käsittelee teemaa kotikuvas. Luvassa on myös muun muassa kaitafilmilöytöjä vanhasta puurakenteisesta Tourulasta.
Tällä kertaa toivomme, että yleisö toisi mukanaan myös omia Koti-teeman mukaisia kaitafilmiaarteitaan! Filmit voivat sisältää esimerkiksi eri vuosikymmenien koteja, sisustusta tai pihapiirejä. Pyrimme katselemaan mahdollisimman monta filmiä, mutta huomaathan, että aika on rajallinen!

Klo 16.00
HELMET RUKOUSNAUHASSA (Paciorki jednego różańca)
Ohj. Kazimierz Kutz: | Puola | 1979 | 106 min + kelanvaihto| 16mm filmi | englanninkielinen tekstitys

Eteläpuolalaisilta hiilikaivosalueilta maailmanmaineeseen ponnistanut ohjaajamestari Kazimierz Kutz valmisti vuosina 1969–79 kotiprovinssinsa henkeä juhlistaneen Sleesia-trilogian. Sen jokainen osa on kertomus työläisen taistelusta: vuoden 1920 tapahtumista ammentanut Mustan maan maku (1969) kuvasi sleesialaisten kansannousua saksalaisia vastaan; 1930-lukua kuvannut Helmi kruunussa (1971) kertoi kaivostyöläisten lakosta.

Valmistumisajankohtaansa eli työläisten omaan valtioon sijoittuvassa päätösosassa Helmet rukousnauhassa (1979) ollaan tilanteessa, jossa työläisen pahimpia vihollisia ovat toiset työläiset. Päähenkilö on eläköitynyt kaivosmies, jonka vanhaa omakotitaloaluetta aletaan moukaroida nurin uuden betonilähiön tieltä. Mies kieltäytyy myymästä kotiaan ja aloittaa henkien taistelun sekä paikallishallintoa että koko yhteisön tahtoa vastaan.
(Petteri Kalliomäki)

Oikeudet ohjelmistomuutoksiin pidätetään.

Yhteistyössä: Keski-Suomen elokuvakeskus, Keski-Suomen museo, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Taiteen edistämiskeskus, Puolan suurlähetystö, Suomen Filmikulttuuri, Oulun elokuvakeskus, Antti Mikkola/Mediazoo sekä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta


La 19.3. klo 16
Kudotut, kullalla kirjaillut – ortodoksiset kirkkotekstiilit -näyttelyn avajaiset. Tervetuloa!

Keski-Suomen museon kirkkotekstiilinäyttelyssä esitellään ortodoksiseen jumalanpalvelukseen liittyviä tekstiilejä. Esillä ovat piispan, papin ja diakonin puvut. Ihailtavana on myös piispojen päähineitä eli mitroja. Kävijä voi helposti tarkastella mitä eroja eri roolissa palvelevien kirkonmiesten asuissa on. Pukujen ja mitrojen lisäksi näyttelyssä esitellään alttaritekstiilejä ja ehtoollispeitteitä.


Su 20.3. ja ti 22.3.
Anna palautetta Post-it –lapuilla!

Keski-Suomen museon perusnäyttelyt uudistuvat vuoden 2016 jälkeen ja uusien näyttelyiden suunnitteluun liittyen keräämme Jyväskylän päivinä palautetta Jyväskylä – kaupunkiko sekin on? -näyttelystä. Asiakkaat pääsevät merkkaamaan erivärisillä post-it -lapuilla näyttelyn suosikkikohtansa ja antamaan parannusehdotuksia.


Su 20.3. klo 14
Taidesunnuntai
Kuvataiteilija Virpi Lehto on tavattavissa Tähän asti -näyttelyssään Keski-Suomen museon Taidehallissa.

Lisäksi erityisesti lapsille:
Rastipolku Jyväskylä-näyttelyssä

Tule suunnistamaan rastipolulle ja tutkimaan, millaista oli elämä Jyväskylässä ennen vanhaan! Rastipolku on esillä pysyvästi Jyväskylä-näyttelyssä ja avoinna aina museon aukioloaikoina.

Lisätietoja:
Keski-Suomen museo / Info
puh. (014) 266 4346
ksmuseo.info(at)jkl.fi

Teemu Kauppi (Filmiperjantai)
puh. 044 367 2706
teemu.kauppi(at)ksek.fi
www.ksek.fi

15.3.2016Anna Möttönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje