Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Filmiperjantai teemana Koti 18.3. klo 15-18

FILMIPERJANTAI: Koti

Keski-Suomen museon auditorio (Alvar Aallon katu 7)
18.3.2016, klo 15–18
Tapahtumaan vapaa pääsy

Filmiperjantaissa annetaan filmiprojektorin raksuttaa ja tuoda nykyhetkeen paloja menneisyydestä.

Jälleen on mielenkiintoista nähtävää Filmiperjantain merkeissä Keski-Suomen museossa! Vuorossa on kevään toinen Filmiperjantai ja teemaksi on valikoitunut Koti. Tilaisuudessa esitetään muun muassa kaitafilmilöytöjä vanhasta puurakenteisesta Tourulasta. Luvassa on myös puheenvuoro teemalla kotikuvaus. Myös yleisöllä on mahdollisuus tuoda mukanaan omia Koti-teeman mukaisia kaitafilmiään katsottavaksi (huom. rajallinen aika).

Puolalainen filmi Helmet rukousnauhassa kertoo kuinka vanhaa omakotitaloaluetta aletaan hävittämään, ja kuinka eläköitynyt kaivosmies kieltäytyy myymästä kotiaan. Hän aloittaa henkien taistelun sekä paikallishallintoa että koko yhteisön tahtoa vastaan.

Klo 15.00
KOTI

Puhujavieraana on Filmiperjantain yhteistyökumppaninakin toimiva Mediazoon Antti Mikkola. Puheenvuorossaan Mikkola käsittelee teemaa kotikuvas. Luvassa on myös muun muassa kaitafilmilöytöjä vanhasta puurakenteisesta Tourulasta.

Tällä kertaa toivomme, että yleisö toisi mukanaan myös omia Koti-teeman mukaisia kaitafilmiaarteitaan! Filmit voivat sisältää esimerkiksi eri vuosikymmenien koteja, sisustusta tai pihapiirejä. Pyrimme katselemaan mahdollisimman monta filmiä, mutta huomaathan, että aika on rajallinen!

Klo 16.00
HELMET RUKOUSNAUHASSA (Paciorki jednego różańca)
Ohj. Kazimierz Kutz: | Puola | 1979 | 106 min + kelanvaihto| 16mm filmi | englanninkielinen tekstitys

Eteläpuolalaisilta hiilikaivosalueilta maailmanmaineeseen ponnistanut ohjaajamestari Kazimierz Kutz valmisti vuosina 1969–79 kotiprovinssinsa henkeä juhlistaneen Sleesia-trilogian. Sen jokainen osa on kertomus työläisen taistelusta: vuoden 1920 tapahtumista ammentanut Mustan maan maku (1969) kuvasi sleesialaisten kansannousua saksalaisia vastaan; 1930-lukua kuvannut Helmi kruunussa (1971) kertoi kaivostyöläisten lakosta.

Valmistumisajankohtaansa eli työläisten omaan valtioon sijoittuvassa päätösosassa Helmet rukousnauhassa (1979) ollaan tilanteessa, jossa työläisen pahimpia vihollisia ovat toiset työläiset. Päähenkilö on eläköitynyt kaivosmies, jonka vanhaa omakotitaloaluetta aletaan moukaroida nurin uuden betonilähiön tieltä. Mies kieltäytyy myymästä kotiaan ja aloittaa henkien taistelun sekä paikallishallintoa että koko yhteisön tahtoa vastaan.
(Petteri Kalliomäki)

Oikeudet ohjelmistomuutoksiin pidätetään.

Yhteistyössä: Keski-Suomen elokuvakeskus, Keski-Suomen museo, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Taiteen edistämiskeskus, Puolan suurlähetystö, Suomen Filmikulttuuri, Oulun elokuvakeskus, Antti Mikkola/Mediazoo sekä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Lisätietoja:

Teemu Kauppi
044 367 2706
teemu.kauppi(at)ksek.fi
www.ksek.fi

13.3.2016Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje