Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Mikko Oranen, kuraattori HAMista, luennoi Tommi Toijan taiteesta Jyväskylän taidemuseossa ke 9.3. klo 16.30–18

Mikko Oranen, kuraattori HAMista, luennoi Tommi Toijan taiteesta Jyväskylän taidemuseossa ke 9.3. klo 16.30–18

Orasen mielestä huumorin vahva läsnäolo Toijan veistoksissa auttaa meitä näkemään vaikeitakin asioita itsessämme, nauramaan itsellemme ja olemaan armollisia. Olemme kaikki kokeneet joskus tuon saman avuttomuuden, vihan, jopa nöyryytyksen ja häpeän tunteen. Se on ihmisen osa. Toijan veistokset ovat ihmisen kuvia.

Ke 9.3. klo 16.30–18
Luento: Kun on tunteet, luennoitsijana kuraattori Mikko Oranen, HAM Helsingin taidemuseo

Vapaa pääsy

Mikko Oranen kirjoittaa Tommi Toijan Mutatis Mutandis -näyttelyjulkaisussa, että kuvanveistäjä Toijan pikkuihmiset on totuttu näkemään viattomina lapsenomaisen suurine silmineen sekä isoine päineen, ja että niiden ilmaisemat tunteet ovat olleet helposti tunnistettavia. Oranen näkee, että uudempien hahmojen muodonmuutoksessa on aistittavissa elämän tummempia sävyjä. Vääntyneet, rujotkin piirteet sekä epämuodostumat puutteineen tai liikakasvuineen luovat kuvaa muukalaisista, jostain toisesta ulottuvuudesta tulevasta ihmisjoukosta. Yhdessä heistä huokuu jotain hieman uhkaavaa ja pelottavaa, mutta yksilöinä hahmojen hellyttävät piirteet ovat edelleen tunnistettavissa.

Oranen näkee, että nuo yksittäiset pienet ihmishahmot tuntuvat olevan niin yksin ja niin tosina läsnä, ettei niiden edessä voi olla heltymättä. Ne kuvastavat niin hellyttäviä avuttomuuden tunteita kuin valtaisina mustina pilvinä kohoavaa vihaa ja raivoa. Kuitenkin Toijan teoksissa kielteisiksikin mielletyt tunteet ovat aina ihmisen kokoisia.

Perjantain ohjelmassa tuttuun tapaan porinat kulttuuriluotsien kanssa ja avoin paja piirtämisestä ja maalaamisesta kiinnostuneille:

Pe 11.3. klo 14–16
Perjantaiporinat

Kulttuuriluotsit kutsuvat jakamaan taidekokemuksia ja kupin kahvia taidemuseon aulatilassa.
Vapaa pääsy

Pe 11.3. klo 14–17
Avoin paja

Taidemuseon toisessa kerroksessa sijaitseva Taikatila on avoinna perjantaisin kuvan tekemisestä kiinnostuneille. Mukaan voivat tulla perheet, lapset ja isovanhemmat, opiskelijat – kuka tahansa ikään ja taitoihin katsomatta. Paikalla on vertaisohjaaja innostamassa kokeiluun ja värileikkeihin.
Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23, Jyväskylä
ti–su 11–18
vapaa pääsy perjantaisin

http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Lisätietoja:
Sirpa Turpeinen, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0591, sirpa.turpeinen(at)jkl.fi

Näyttelytiedote

22.1.–3.4.2016
TOMMI TOIJA Mutatis Mutandis

Jyväskylän taidemuseon näyttelysalin valtaa mystisistä, mutta herkän sympaattisista keramiikkahahmoista muodostuva Muukalaiset-ryhmä. Keramiikkahahmojen äärellä on hyvä pohtia yksilön ja yhteisön sekä meidän ja muiden suhdetta. Väistämättömän ajankohtaisen sävyn muukalaisiin tuo toisaalta kotimainen keskustelu kansakunnan kahtiajakautumisesta ja toisaalta pakolaistulva Euroopassa. Kuin huomaamatta mieleen nousevat olemassaolon peruskysymykset, jotka Paul Gauguin esitti vuonna 1897 maalauksessaan Mistä tulemme? Keitä olemme? Mihin menemme?

Kuvanveistäjä Toijan tapa työstää keramiikkaveistoksia on omanlainen: kertaalleen poltetut saviveistokset rikkoutuvat tai hän rikkoo ne itse, yhdistelee osia keskenään sekä lisää aihioon kipsiä, maalia, valmisesineitä ja mitä milloinkin. Pinnan päälle maalattu lasite elää uunissa omaa elämäänsä yllättäen tekijänsäkin.

Näyttelyn latinankielinen nimi Mutatis Mutandis, suomeksi muutettavat muutettuina, kertoo paitsi Tommi Toijan tavasta työskennellä rakentaen, rikkoen ja uudelleen rakentaen myös hänen luottamuksestaan katsojan kykyyn eläytyä kuvaelmiin ja tarinanpätkiin, joita mutaatiot synnyttävät.

Keramiikkaveistosten lisäksi näyttelyssä on esillä piirustuksia. Museoseinien ulkopuolelle Tommi Toija toteuttaa Kilpisenkadun ja Vapaudenkadun kulman Soneran seinälle "suuren pissivän pojan". Jyväskylän taidemuseon lisäksi yhteistyökumppanina on Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -organisaatio.

Tommi Toijan Mutatis Mutandis -näyttely on ollut esillä Amos Andersonin taidemuseossa 15.8–27.10.2014 ja Lapuan taidemuseossa 13.6.–12.9.2015.

Kuvanveistäjä Tommi Toija (s. 1974) kuuluu ikäpolvensa arvostetuimpiin taiteilijoihin. Kuvataideakatemiasta valmistumisen jälkeen heti seuraavana vuonna hänen Pikku Pelkuri -veistoksensa kiinnitti huomiota Mäntän kuvataideviikoilla vuonna 2003. Toijan pikku-ukkeleiksi kutsumia veistoksia oli esillä 2005 Helsingin Taidehallissa Nuorten Biennaalissa. Turun taidemuseossa ukkelit kommentoivat kokoelmateoksia vuonna 2006. Taiteilijauransa aikana Toija on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Suuren yleisön tietoisuuteen lapualaissyntyinen, Helsingissä asuva kuvanveistäjä tuli viimeistään syksyllä 2014 Helsingin Kauppatorin satama-altaaseen pissivällä jättiveistoksellaan Bad Bad Boy.

4.3.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje