Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä? -musiikillinen satutuokio ensi-iltaan 3.3. Jyväskylän kaupunginteatterissa

Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä? -musiikillinen satutuokio ensi-iltaan 3.3. Jyväskylän kaupunginteatterissa

Tove Janssonin iki-ihaniin kuvakirjoihin perustuva Kuka lohduttaisi Nyytiä? saa ensi-iltansa 3.3.2016 Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Kuka lohduttaisi Nyytiä? on ajaton, lohtua ja toivoa antava tarina siitä, miten pelon voi voittaa unohtamalla itsensä ja antautumalla seikkailuun. Eero Enqvistin ohjaama esitys hyödyntää musiikkiteatterin ja nukketeatterin keinoja. Kaj Kankaan säveltämän musiikin innoittajana on Tove Janssonin kirjan alkuperäiskuvitus. Esitys on kaksikielinen; suomen kieli ja viittomakieli ovat siinä tasavertaisia. Lavalla solistikertojana eläytyvä Pirkko Uitto viittoo kaikki laulut ja tekstit. – Ensimmäistä kertaa suomalaisessa ammattiteatterissa nähdään esitys, jossa viittomakieli ja suomen kieli ovat yhdenvertaisia. Viittomakielen käyttö on taiteellinen ratkaisu, joka vahvistaa katsojan visuaalista elämystä. Voidaan puhua jopa teatterihistoriallisesta teosta, iloitsee teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen.

Esityksen kertojan roolissa nähdään ja kuullaan Pirkko Uittoa

Näyttelijä Pirkko Uitto on valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijälinjalta ja työskennellyt näyttelijänä ja ohjaajana teattereissa eri puolilla Suomea. Uitto on tehnyt laajan kirjon rooleja Muumipeikko ja näkymätön lapsi -näytelmän Pikku Myystä aina Tsehovin Kirsikkapuutarhan Varjaan, Cherbourgin sateenvarjojen rva Emerystä Kolmen pennin oopperan Mrs. Peachumiin. Hän on Tamara Press -musiikkiteatteriryhmän jäsen ja on näyttelemisen ja laulamisen lisäksi tehnyt ryhmän tuotantoihin laulutekstejä ja käsikirjoituksia. Uitto on ohjannut esityksiä lapsille ja aikuisille sekä musiikkiteatteria että esityksiä joissa käytetään viittomakieltä. Hän on näytellyt lukuisia rooleja televisiossa ja elokuvissa, joista viimeisin on keskeinen rooli tv-sarjassa Haamukirjoittaja.

Ohjaaja Eero Enqvist on näyttelijä, teatteriopettaja ja viittomakielen tulkki

Ohjaaja Eero Enqvist on helsinkiläinen näyttelijä ja teatteriopettaja. Hän on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri ja viittomakielen tulkki. Enqvist on työskennellyt näyttelijänä useissa teattereissa ja tehnyt free lancer- näyttelijänä monipuolista teatteria lukuisissa vapaan kentän ryhmissä sekä suomen kielellä että viittomakielellä. Enqvist on ohjannut mm. viittomakielisessä Teatteri Totissa, joka on Suomen ainoa viittomakielinen ammattiteatteri.

Kaj Kangas on säveltäjä, muusikko sekä valo- ja äänisuunnittelija

Kuka lohduttaisi Nyytiä? -esitykseen musiikin säveltänyt Kaj Kangas on työskennellyt pääasiassa teatteriteknikkona, valo- ja äänisuunnittelijana eri teattereissa Suomessa. Hän on perustamansa Wäinö Lakki -yhtyeen kosketinsoittaja, kapellimestari, säveltäjä, sovittaja ja sanoittaja. Kuka lohduttaisi Nyytiä? -esityksen sävellyksissään Kangas hyödyntää eri musiikkityylejä, kuten jazzia, bluesia, rockia, reggaeta, balladeja ja bossa novaa. Ideat sävellyksiin ovat nousseet Tove Janssonin kuvista.

http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/naytelmat/ohjelmisto/kukalohduttaisinyytia

lisätietoja
ohjaaja Eero Enqvist, p. 040 593 6515, näyttelijä Pirkko Uitto, p. 041 519 7949
teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, p. 050 311 8705
markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi, p. 014 266 4183, 040 556 9810
tiedottaja Sirkka Helke, p 014 266 4174, 050340729, kuvapyynnöt sirkka.helke@jkl.fi

1.3.2016Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje