Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Lapsella on oikeus tavata vanhempaansa, vaikka valvotusti - Jyväskylässä lapsioikeudelliset palvelut koordinoi valvottuja tapaamisia

Lapsella on oikeus tavata vanhempaansa, vaikka valvotusti - Jyväskylässä lapsioikeudelliset palvelut koordinoi valvottuja tapaamisia

Lapsella on oikeus tavata vanhempaansa vanhempien eron jälkeen. Mikäli lapsen ja toisen vanhemman tapaamiseen liittyy erityistä huolta tai uhkaa, voidaan tapaaminen järjestää valvotusti. Valvottujen tapaamisten järjestelyistä Jyväskylän kaupungissa vastaa lapsioikeudelliset palvelut.

– Palvelu on olemassa lasten oikeuksien ja edun toteutumista varten ja on nyt kirjattu sosiaalihuoltolakiin, sosiaalityöntekijä-lastenvalvoja Mirja Laitinen Jyväskylän kaupungin lapsioikeudellisista palveluista kertoo.

Valvottu tapaaminen on lapselle turvallinen vaihtoehto, jos vanhempien välillä on luottamuspulaa, toinen vanhempi on kykenemätön huolehtimaan lapsesta, vanhemmalla on päihde- tai mielenterveysongelma, tai on uhka väkivallasta. Myös lapsen ja vanhemman tapaamisesta voi olla pitkä aika, tai esimerkiksi pienten lasten kohdalla vanhemman ja lapsen suhde ei ole vielä ehtinyt kehittyä, joten ulkopuolinen ammattilaisen tuki ja ohjaus voivat olla tarpeen.

Valvotut tapaamiset tapahtuvat lapselle sopivissa ja suunnitelluissa tiloissa, ammatillisessa tapaamispaikassa. Tapaamisia voidaan järjestää erityisestä syystä myös kotona.
– Vain pieni osa perheistä tarvitsee tätä palvelua, mutta näille lapsille se voi olla ainoa mahdollisuus pitää suhdetta yllä toiseen vanhempaan, Mirja Laitinen lapsioikeudellisista palveluista valottaa.

Valvottuja tapaamisia kolmenlaisia

Valvottuja tapaamisia on kolmenlaisia. Tapaaminen voi olla valvottu vaihto, jossa lapsi siirtyy vanhemmalta toiselle työntekijän läsnä ollessa, eikä vanhempien tarvitse tavata tosiaan. Tuetussa tapaamisessa työntekijä on lähellä ja käytettävissä tarvittaessa. Valvotussa tapaamisessa työntekijä on läsnä koko ajan.

Valvotut tapaamiset ovat usein tilapäinen tapa toimia, kunnes lapsi voi käydä tapaavan vanhemman luona. Valvottuja tapaamisia järjestetään oikeuden päätöksellä tai lastenvalvojan vahvistamalla sopimuksella. Valvotut tapaamiset ovat maksuton palvelu perheille.

Palveluja lapsen huolto-, asumis-, tapaamis- sekä elatusasioissa

Lapsioikeudelliset palvelut tarjoaa palveluja jyväskyläläisille ja Hankasalmen kunnan asukkaille lasten isyys- ja sopimusasioissa. Lapsioikeudellisiin palveluihin voi olla yhteydessä lapsen huolto-, asumis-, tapaamis- sekä elatussopimukseen liittyvissä asioissa.

Lisäksi lapsioikeudelliset palvelut selvittää lapsen isyyden jyväskyläläisten ja hankasalmelaisten osalta. Kun neuvolassa tapahtuva ennakollinen isyyden tunnustaminen ei ole mahdollista, avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyys on epäselvä tai muutoin vanhempien niin halutessa, isyyden selvittäminen ja tunnustaminen toimitetaan lastenvalvojan luona.

Lastenvalvoja selvittää myös avioliitossa syntyneen lapsen isyyden, jos aviopari sitä pyytää kuuden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Jos biologista isyyttä joudutaan selvittämään oikeusgeneettisellä isyystutkimuksella, tutkimusta varten tarvittava solunäyte otetaan lastenvalvojan luona suun limakalvolta. Äidin oikeudesta vastustaa lapsen isyyden selvittämistä on luovuttu 1.1.2016 uuden Isyyslain myötä. Lapsella, joka on täyttänyt 15 vuotta, on oikeus sekä pyytää että kieltää isyyden selvittäminen.

www.jyvaskyla.fi/sosiaalipalvelut/lapsenhuoltajuus

Lisätietoja: sosiaalityöntekijä-lastenvalvoja Mirja Laitinen, p. 014 266 3514

24.2.2016Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje