Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Eila Minkkinen juottaa, hitsaa, valaa ja hioo – teoksia esillä Jyväskylän taidemuseon ja Suomen käsityön museon yhteisnäyttelyssä

Eila Minkkinen juottaa, hitsaa, valaa ja hioo – teoksia esillä Jyväskylän taidemuseon ja Suomen käsityön museon yhteisnäyttelyssä

Osaatteko valssata, neiti Minkkinen? -näyttely esittelee läpileikkauksen hopeaseppä-kuvanveistäjä Eila Minkkisen (s. 1945) monipuolisesta tuotannosta. Keski-Suomessa Konginkankaalla syntyneen taiteilijan metalliveistoksia on esillä Jyväskylän taidemuseossa ja koruja sekä lasiveistoksia Suomen käsityön museossa. Taiteilijatapaaminen taidemuseossa pe 4.3. klo 16.30.


Karpalo, 2014, kupari, profiilitekniikka, 15 x 15 x 20 cm. Kuva Veikko Niinimäki.

Osaatteko valssata, neiti Minkkinen?

4.3.–10.4.2016
Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria
Kauppakatu 23, Jyväskylä
http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

4.3.–15.5.2016
Suomen käsityön museon Ikkunagalleria
Kauppakatu 25, Jyväskylä
http://www.craftmuseum.fi/

Avoinna ti–su 11–18
Vapaa pääsy

Avajaiset Jyväskylän taidemuseossa torstaina 3.3. klo 18–20
Suomen käsityön museossa näyttelyyn voi tutustua samana iltana klo 17–19
Avajaiskutsu

Taiteilijatapaaminen Jyväskylän taidemuseossa perjantaina 4.3. klo 16.30–17.30, vapaa pääsy


Osaatteko valssata, neiti Minkkinen? -näyttely esittelee läpileikkauksen kuvanveistäjä ja korutaiteilija Eila Minkkisen (s. 1945) monipuolisesta tuotannosta. Keski-Suomessa Konginkankaalla syntyneen taiteilijan metalliveistoksia on esillä Jyväskylän taidemuseossa ja koruja sekä lasiveistoksia Suomen käsityön museossa. Hopeaseppä-kuvanveistäjä Eila Minkkinen juottaa, hitsaa, valaa ja hioo. Kupari, teräs, hopea, pronssi ja kierrätetyt materiaalit taipuvat veistoksiksi ja koruiksi.

Minkkinen on pitkän uransa aikana kokeillut monia eri metallintyöstötekniikoita. Jyväskylän taidemuseon Holvin alagallerian näyttelyssä on esillä repoussé-tekniikalla (punsselipakotus) toteutettuja kupariteoksia. Hänelle myönnettiin 1992 Valtionpalkinto repoussén elvyttämisestä ja käytöstä nykyaikaisten taideteosten valmistuksessa. Työskennellessään paperimateriaalin kanssa hän pohti, voisiko metalli rypistyä kuten paperi. Näin syntyi ikioma tekniikka "rypistetty kupari". Osan veistoksista Minkkinen on valmistanut kehittämällään profiilitekniikalla. Kolmiulotteinen veistos syntyy profiilitekniikalla, kun kuvanveistäjä liittää yhteen useita kuparista leikattuja samanmuotoisia levyjä. Näyttelyvieraita tervehtii 2010-luvulla syntynyt Iloiset Facebook-kaverini -sarja, joka on saanut innoituksensa ”naamakirjasta”.

Eila Minkkinen kertoo Suomen käsityön museossa esillä olevista koruista: ”Monien työtapojen joukossa opin ikivanhan repoussé-työtavan ollessani oppilaana kultasepänverstaassa vuosina 1962–1965. Työtavalla tehdään reliefimäisiä kuvioita ohueen, pehmeään metallilevyyn. Sopivimmat metallit ovat kulta, hopea ja kupari. Aluksi tein koruihin kasvokuvioita, kuten kupariseen rannerenkaaseen vuodelta 1963. Aloin valmistaa koruja suomalaisista metsäneläimistä valutekniikalla vuonna 1975. Eläinaiheisista koruista tuli erittäin suosittuja, ja ketut, jänikset sekä karhut ovat edelleen tuotannossa. Korumateriaalit ja työtavat ovat vaihdelleet kokeilunhalun ja innostuksen mukaan. 1985 tein paperikoruja ja 1996 yhdistin kaulakoruissa tietokoneen komponentteja ja mammutinluuta. Ajatuksenani oli tutkia miten ihminen on kehittänyt tekniikkaa mammuttien sukupuuttoon kuolemisen jälkeen. Muita käyttämiäni materiaaleja ovat muun muassa kivet, emali, luu ja puu.” Näyttelyssä on esillä myös lasiveistoksia, joissa hän on vuodesta 2013 lähtien kokeillut lasin ja jalometallien yhdistämistä.

Osaatteko valssata, neiti Minkkinen? -näyttely on ollut esillä laajempana kuin Jyväskylässä Rauman taidemuseossa kesällä 2015.


Eila Minkkisen kotisivut http://www.dlc.fi/~eilamink/

Lisätietoja:
Leena Lokka, näyttelyamanuenssi, oto-tiedottaja, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527, leena.lokka(at)jkl.fi

23.2.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje