Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kudotut, kullalla kirjaillut - ortodoksiset kirkkotekstiilit Keski-Suomen museossa 19.3.-15.5.2016

Kudotut, kullalla kirjaillut – ortodoksiset kirkkotekstiilit
19.3.-15.5.2016

Piispan kultabrokadinen sakkos 1800-luvulta, Sortavala. Kuva: Henna Hietainen / RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo

Keski-Suomen museon kirkkotekstiilinäyttelyssä esitellään ortodoksiseen jumalanpalvelukseen liittyviä tekstiilejä. Esillä ovat piispan, papin ja diakonin puvut. Ihailtavana on myös piispojen päähineitä eli mitroja. Kävijä voi helposti tarkastella mitä eroja eri roolissa palvelevien kirkonmiesten asuissa on. Pukujen ja mitrojen lisäksi näyttelyssä esitellään alttaritekstiilejä ja ehtoollispeitteitä.

Materiaalit ja niiden muutos

Oman huomionsa näyttelyssä saavat tekstiileissä käytetyt materiaalit ja niiden muutos. Pukujen koristeina on käytetty kulta- ja hopealangoista kudottuja brokadeja ja kulta- ja helmikirjailuja. Ajan saatossa painavista brokadikoristeisista asuista on siirrytty keveisiin nykyaikaisiin kankaisiin. Palvelukset pidetään nykyisin useimmiten hyvin lämmitetyissä tiloissa, eikä vanhoille paksuille puvuille ole enää tarvetta. Käyttömukavuus ratkaisee.

Näyttelyssä on esillä Suomessa ainutlaatuinen 1800-luvun musta feloni. Sitä käytetään Kristuksen kärsimyksen ja kuoleman muistolle omistettuna Suuren viikon perjantaina. Tämä feloni oli esikuvana ylidiakoni Leo Kasankolle hänen suunnitellessaan II:n maailmansodan jälkeisellä jälleenrakennuskaudella kirkkokunnalle uusien jumalanpalveluspukujen kankaan perusmallia. Tämä malli sai myöhemmin nimen Tikkurilan silkki valmistuspaikkansa mukaan. Tikkurilan Silkki Oy valmisti tätä Jacquard-tekniikalla kudottua viskoosikangasta vuosina 1956-57. "Puusilkiksi" kutsuttua kangasta valmistettiin valkoisena, keltaisena ja violettina. Kangas kestää hyvin kulutusta ja vesipesua ja on siksi vielä käytössä monissa seurakunnissa.

Kirkkovuoden kulku ja värit

Näyttelyssä esitellään myös ortodoksisen kirkkovuoden liturgiset värit ja niiden merkitys. Jumalanpalveluksissa käytettävien tekstiilien väri vaihtuu kirkkovuoden juhlien ja paastoaikojen mukaan. Yleisimpiä värejä ovat keltainen ja vihreä ja paastoaikoina violetti. Varhaisina aikoina pienien seurakuntien käytössä ei ollut kaikkia liturgisia värejä. Värien käyttö saattoi olla hyvinkin kirjavaa sen mukaan, minkä värisiä asuja seurakunnan varastoon sattui kuulumaan. Puvut käytettiin loppuun, ja ehjät koristeet siirrettiin seuraavaan käytettävään pukuun.

Pääosa näyttelyn tekstiileistä on Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan varastosta. Osa näistä on peräisin vanhasta Valamon luostarista ja Viipurin seurakunnasta luovutetun Karjalan alueelta. Piispan puvut ovat lainassa ortodoksisesta kirkkomuseosta Riisasta.

Lisätietoja:

Ilja Koivisto
Intendentti
p. 050 311 8879
sp. ilja.koivisto(at)jkl.fi

14.3.2016Tuula Vuolio-Vallenius

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje