Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Tuikkujahdin keräyssaaliiksi yli 450 000 alumiinista tuikkukuorta Jyväskylän seudulla

Tuikkujahdin keräyssaaliiksi yli 450 000 alumiinista tuikkukuorta Jyväskylän seudulla

Jo viidettä kertaa Jyväskylän seudulla järjestetty talvinen Tuikkujahti päättyi tammikuun lopussa. Peruskoululaisille suunnatussa metallisten tuikkukynttiläkuorten keräyskisassa saatiin jälleen saaliiksi huima määrä kierrätyskelpoista alumiinia. Tuikkujahti-kilpailuja järjestetään ympäri Suomen alueiden jäteyhtiöiden ja kuntien toimesta.

Tuikkukuoria kerättiin Jyväskylässä, Muuramessa ja Hankasalmella tänä vuonna huimat 451 635 kappaletta yli 800 oppilaan ja 40 koululuokan voimin. Jyväskylän seudulla eniten tuikkuja, 4105 tuikkukuorta per oppilas, keräsi Niemisjärven koulun 1. ja 2. luokka Hankasalmelta, saavuttaen samalla suurimman keräystuloksen koko Suomessa.

Jyväskylässä suurimpaan keräystulokseen ylti Korpilahden yhtenäiskoulun YPR-luokka, tuloksella 3442 kerättyä tuikkukuorta oppilasta kohden. Muuramessa voiton nappasi Mäkelänmäen koulun 2C keräämällä 1575 tuikkukuorta per oppilas. Kilpailussa luokan keräämä tuikkukuorien määrä suhteutetaan luokan oppilasmäärään.

Kerätyt tuikkukuoret saavat uuden elämän kierrätyksessä

Pienet tuikkukuoret ovat suurina määrinä arvokasta metallituotteiden uusioraaka-ainetta. Metallin laatu ei huonone kierrätyksessä, ja alumiinin kierrätyksellä säästetään myös energiaa.

Kouluilta tuikkukuoret noudetaan helmikuun aikana ja ne jatkavat matkaansa uusiokäyttöön. Yksi tuikkukuori painaa noin gramman, joten kiloiksi muutettuna Jyväskylän seudun tämänvuotinen tuikkusaalis tarkoittaa arviolta yli 450 kiloa alumiinia. Määrästä voitaisiin valmistaa esimerkiksi alumiinivene tai noin 30 000 metallista juomatölkkiä.

Koko Suomen alueella tuikkuja oli jahtaamassa yhteensä 486 luokkaa ja 9379 oppilasta, ja yhteistulos koko maassa oli yli 4,8 miljoonaa tuikkukuorta. Kerätyistä alumiinisista kuorista on mahdollista tehdä esimerkiksi 320 000 uutta limsatölkkiä tai 150 kilon painoisia alumiiniveneitä 32.

Leikkimielinen kisailu innostaa lapsia

Tuikkujahdin tavoitteena on herätellä koululaisia ja perheitä tarkkailemaan kulutus- ja lajittelutottumuksiaan. Jahti on leikkimielinen ja sen tarkoitus on lisätä myös luokkien yhteishenkeä, missä onkin onnistuttu opettajilta saadun positiivisen palautteen perusteella.

"Olin ensimmäistä kertaa tuikkujahdissa mukana luokkani kanssa ja aika mukava fiilis hommasta jäi! Yhteen hiilen puhaltamistahan siinä tuli mainiosti ja jokainen osallistui keräykseen.”

”Lapset olivat todella innoissaan keräyksestä. Mielestäni tällainen keräys osoittaa, että pienillä teoilla on merkitystä.”

Palkinnoksi kunkin kunnan voittajaluokka saa toiminnallisen päivän valitsemassaan kohteessa Jyväskylän seudulla. Vaihtoehtoina on muun muassa laskettelua, uintia kylpylässä, keilausta tai elokuvissa käyntiä.

Kaikki kilpailijaluokat saavat osallistumisestaan diplomin ja jokainen osallistuja Tuikkujahti-värikynäsetin. Lisäksi kaikkien tuikkukuoria keränneiden luokkien kesken arvottiin yksi retkipaketti. Arvonnassa onni suosi Vesangan koulun 4. luokkaa, joka pääsee viettämään retkipäivää Keski-Suomen Luontomuseossa.

Jyväskylän seudulla kisan järjestivät Jyväskylän kaupunki, Muuramen kunta, Hankasalmen kunta, Mustankorkea Oy ja JAPA ry. Kilpailu on osa Sotkutonta päivää! -kampanjaa.


Lisätiedot:
- www.sotkutontapaivaa.fi/tuikkujahti sekä www.tuikkujahti.fi
- Tuikkujahdin tuloksia voi seurata myös facebookista: www.facebook.com/tuikkujahti

- koordinaattori Kati Kankainen, JAPA ry, p. 0400 361 365, kati.kankainen[at]jkl.fi
- viestintä- ja ympäristöpäällikkö Piia Aho, Mustankorkea Oy, 040 778 7248, piia.aho[at]mustankorkea.fi
- jätehuoltosuunnittelija Terttu Nyberg, Jyväskylän kaupunki, 014 266 5154, terttu.nyberg[at]jkl.fi
- ympäristöpäällikkö Kari Saari, 014 659 645, kari.saari[at]muurame.fi
- ympäristönsuojelusihteeri Sirpa Peitsenheimo-Aarnio, Hankasalmen kunta, 014 2671 319, sirpa.peitsenheimo-aarnio[at]hankasalmi.fi

5.2.2016Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje