Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kulttuuripalvelut tarjosi kulttuurikokemuksia lähes 48 000 ihmiselle vuonna 2015

Jyväskylän kulttuuripalvelut tarjosi kulttuurikokemuksia lähes 48 000 ihmiselle vuonna 2015

Jyväskylän kulttuuripalvelujen tuottamat tapahtumat ja palvelut vuonna 2015 kohdentuivat etenkin lapsiin ja ikääntyneisiin kaupunkilaisiin. Vuoden aikana yksittäisiä kulttuuritilaisuuksia ja esityksiä järjestettiin lähes 600 kappaletta ja osallistujia oli yhteensä 47 700.

– Tapahtumien kirjo ulottui Jyväskylän synttärijuhlien järjestelyistä päiväkeskusten musiikkihetkiin ja Lounaispuiston kesätapahtumista Kulttuuriaitan taidetyöpajoihin, kulttuuri- ja kehittämispäällikkö Mari Aholainen avaa viime vuoden monipuolista tarjontaa. – Kulttuuripalvelut tuottaa osan kaupungin laajasta julkisesta kulttuuritarjonnasta ja monet tilaisuuksista ovat maksuttomia, kuten esimerkiksi eri puolilla kaupunkia päiväkeskuksissa järjestettävät kaikille avoimet konsertit ja muut esitykset. Noin joka kolmas kaupunkilainen löysi viime vuonna tiensä tilaisuuksiimme. Kokonaisuudessaan voi sanoa, että jyväskyläläiset ovat kulttuurinälkäistä porukkaa, Aholainen iloitsee.

– Myös kaupungin pienehköjen avustusten voimin tuotettiin mittava määrä tapahtumia ja kulttuurisia sisältöjä. Viime vuodelle avustusten summat eivät enää pienentyneet ja 145 kulttuuri- ja kansalaistoiminnan tahoa tuotti monipuolista tarjontaa hieman yli 182 000 avustuseurolla. Yleisöjen ja kohtaamisten määriä on mahdotonta arvioida tarkasti, mutta luku on kuusinumeroinen, Aholainen summaa.

Lastenkulttuuria laajalla skaalalla 28 000 pienelle ja isolle

Lapsille suunnattu esitystoiminta on yksi kulttuuripalvelujen keskeisimmistä palveluista. Koko perheen konsertteihin, teatteri-, tanssi- ym. esityksiin osallistui yli 12 000 kaiken ikäistä ihmistä. Keväällä kaupungin synttärijuhlilla oli lapsille oma ohjelma ja vapaa pääsyiset kesänavauskonsertit houkuttelivat Lounaispuiston täyteen. Esitystarjonta huipentui koko syyskauden kestävään Lasten Lystiin. Kymmenistä lystisyksyn esityksistä nauttivat niin perheen pienimmät kuin vähän varttuneemmatkin.

Yhdessä opetuspalvelujen kanssa toteutettavan kulttuuriopetussuunnitelma Kompassin retket ja taidetyöpajat tarjosivat vuoden aikana elämyksiä eri taidelajeista kaikille koululaisille eskareista ysiluokkalaisiin eli noin 16 000 oppilaalle. Alueellisesti toimivan Kulttuuriaitan jokaisesta yhdeksästä kunnasta löytyy nyt oma kulttuurikasvatussuunnitelma Laukaan täydennettyä joukkoa viime vuonna uudella Kulttuurilaukka-ohjelmallaan. Yksi vuoden erityisistä kohokohdista oli uusi Kulttuuriaitan lastenkulttuuripalkinto, joka jaettiin ensimmäistä kertaa marraskuussa järjestetyssä Lapsen oikeuksien päivän juhlassa. Palkinnon sai ikäihmisiä ja lapsia yhteen tuonut Arjen sankarit -taidehanke.

Taideapteekin rohtoja ja laulun voimaa lähes 15 000 ikäihmiselle

Kulttuuritoimintaa ikääntyneille tarjoavan Taideapteekin keskeisiä palveluja ovat päiväkeskuksissa toteutettavat kulttuuritilaisuudet. Viime vuoden ohjelma sisälsi konsertteja ja tanssiesityksiä sekä teatteriin, tanssiin ja kuvataiteeseen liittyviä työpajoja. Mukana oli myös elokuvia, sillä Minnansalin Kino Hopea -näytökset vakiintuivat kerran kuussa esitettäväksi sarjaksi. Yhdessä laulamisen ilosta nautittiin niin Laulusta voimaa -tilaisuuksissa kuin Lounaispuiston kesäilloissa.

Jyväskylässä kehitetty kulttuuriluotsitoiminta laajeni vuonna 2015, sillä toimintaan koulutettiin mukaan uusia ympäristöluotseja, jotka erikoistuvat lähikulttuuriympäristöön ja luontoretkiin. Vapaaehtoiset kulttuuriluotsit tekivät viime vuonna noin 1 000 luotsausta eri taidekohteissa. Luotsattavia kulttuurikavereita oli yhteensä yli 5 000. Kulttuuriluotsit olivat myös mukana tallentamassa kaupunkilaisten valokuvia julkiseen kuva-arkistoon ja keräämässä kuviin liittyviä tarinoita Albumit auki -valokuvien digitointihankkeessa.

Kankaan kulttuuri- ja liikuntatapahtumat kietoivat pauloihinsa noin 35 000 kävijää

Jyväskylän Kankaan alue ja tapahtumat houkuttelivat sekä kävijöitä että tapahtumajärjestäjiä. Kankaan tapahtumatuotannon suosituimpia vetonauloja olivat Kangastuksia-tapahtuma, Lazy Sunday Lounge -ravintolapäivä ja Syyskangastuksia-festivaali, joissa yleisö sai nauttia niin elokuvista, esittävistä taiteista kuin näyttelyistä. Aluetta elävöitti myös muiden toimijoiden järjestämä kulttuuritoiminta.

Kankaan alueen prosenttikulttuuriperiaate lähti viime vuonna täydellä vauhdilla käyntiin. – Työ on edennyt vaiheeseen, jossa kätten jälki alkaa konkreettisesti näkyä. Vuoden aikana käynnistettiin useita taidehankintoja, joista julkistettiin ensimmäisen taideteoksen tekijä Tommi Toija veistosideallaan. Taide ja kulttuuri ovat paitsi elämyksiä ja sisältöä yleisöille, myös oma osansa elinkeinopolitiikkaa, jota juuri Kangas vahvistaa, Mari Aholainen toteaa.

Lisätietoja:
Mari Aholainen
kulttuuri- ja kehittämispäällikkö
Jyväskylän kulttuuripalvelut
p. 014 266 4040
mari.aholainen(at)jkl.fi

http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/palvelut

25.1.2016Paula Ukkonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje