Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kaisa Korhosen ohjaama Elämänmeno kantaesitetään 30.1.2016 Jyväskylän kaupunginteatterissa

Kaisa Korhosen ohjaama Elämänmeno kantaesitetään 30.1.2016 Jyväskylän kaupunginteatterissa

Pirkko Saision esikoisromaaniin perustuva Elämänmeno-draama nähdään Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä kantaesityksenä 30.1. 2016. Esityksen dramatisoinnista vastaa Heini Junkkaala ja sen ohjaa Kaisa Korhonen. Vanhempi polvi muistanee Elämänmenon myös Åke Lindmanin ohjaamasta TV-elokuvasta. Elämänmeno sijoittuu sotien jälkeiseen pula-aikaan. Vain lapsista ei tuolloin ollut pulaa suurten ikäluokkien syntyessä.

Teoksessa opetellaan elämään yhdessä sodasta palaavien isien kanssa. Sotien henkinen painolasti on hiljaisissa, puhumattomissa miehissä ja uupuneissa, perheitään ja koko yhteiskuntaa sotien ajan pystyssä pitäneissä naisissa. – Elämänmeno on myös nuoren tytön kehitystarina. Hän pitää itseään arvottomana, koska äiti Eila on kohtuuttoman kriittinen tyttöä kohtaan. Onneksi aikuisuuden kynnyksellä hän löytää oman tapansa toteutua ja hyväksyy itsensä, ohjaaja Kaisa Korhonen korostaa. Keskeisissä osissa Marjana nähdään Anne-Mari Alaspää ja Eilan roolissa Anneli Karppinen.

Yli 100 teosta valmistunut ohjaaja Kaisa Korhosen hyppysissä

Kaisa Korhonen oli Ylioppilasteatterin kantavia voimia ja keskeinen henkilö Lapualaisoopperan synnyssä 1960-luvulla. Korhonen toimi näyttelijäntyön professorina Tampereen Yliopiston näyttelijäntyön laitoksella 1980-luvulla ja Teatterikorkeakoulussa ohjaajatyönprofessorina 1990-luvulla. Hän on opettanut myös Ruotsissa, Islannissa ja Kiinassa. 2000-luvulla Taiteen keskustoimikunta nimesi Korhosen taiteilijaprofessoriksi. Korhonen on ohjannut yli 100 teosta Suomessa ja ulkomailla. Hän on aiemmin ohjannut Jyväskylässä kiitetyt Täällä Pohjantähden alla ja Arkkienkeli Oulussa -näytelmät. – Pidän tämän teatterin lojaalista hengestä ja haluan kertoa Niemisen perheen tarina juuri nyt. Itsensä löytäminen on ajankohtainen aihe niin sodanjälkeisessä kuin 2010-luvun Suomessa. Tärkeintä on toivo paremmasta tulevaisuudesta, Korhonen kertoo.

Heini Junkkaala dramatisoi Elämänmenon Jyväskylän kaupunginteatteria varten

Heini Junkkaala kirjoitti Jyväskylässä nähtävän version Elämänmenosta varta vasten kaupunginteatterille. Junkkaala valmistui Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelmasta 2006, sitä ennen hän opiskeli kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa. Junkkaalalle myönnettiin Pohjoismainen näytelmäkirjailijapalkinto vuonna 2010 lastennäytelmästä Kymmenen tikkua laudalla.

Pirkko Saisio kirjoitti Elämänmeno-romaanin 25-vuotiaana

Pirkko Saisio on tunnustettu ohjaaja, kirjailija ja näyttelijä. Hänelle on esikoisteoksestaan Elämänmeno (ilmestyi 1975) alkaen myönnetty lukuisia tunnustuksia, kuten Finlandia-palkinto teoksesta Punainen erokirja (2003) sekä parhaan kotimaisen näytelmän Lea-palkinto Hävinneiden Legenda ja Voiton päivä -teoksista. Saisio on toiminut Teatterikorkeakoulun dramaturgian professorina vuodet 1997-2002. Hän on kirjoittanut lukuisia näytelmiä, joista mainittakoon musiikkinäytelmät Homo (2011, myös ohjaus) ja SLAVA! Kunnia. (2015).

Lavastaja Kari Junnikkala luo Kallion kaupunginosan miljöön

Elämänmenon aikakausi on 40-luvulla syntyneelle lavastaja Kari Junnikkalalle tuttu omasta lapsuudesta. Näyttämölle hän on luonut Saision lapsuuden kotikorttelin, joka sijaitsee Helsingin Kalliossa, Fleminginkatu kolmessatoista. Junnikkala on opiskellut grafiikkaa ja lavastustaidetta Taideteollisessa Korkeakoulussa 1972-75 ja ollut kiinnitettynä Åbo Svenska Teateriin, Kuopion kaupunginteatteriin, Lilla Teaterniin, Tampereen Työväen Teatteriin ja vuodesta 1991 Lahden kaupunginteatteriin. Freelancerina hän on vieraillut lukuisissa Suomen teattereissa. Elämänmenoon hän on toteuttanut myös näytelmän graafisen ilmeen ja ottanut esityksen valokuvat.

Apulaisohjaaja Elina Lajunen tuo Elämänmenoon oman sukupolvensa näkemyksen

Elina Lajunen on ohjaaja, käsikirjoittaja, nukketeatteritaiteilija, esiintyjä ja hatuntekijä. Hän on opiskellut musiikkia Ala-Keiteleen musiikkiopistossa ja Kaustisen musiikkilukiossa, valmistunut nukketeatteritaiteilijaksi Turun Taideakatemiasta ja näyttelijäksi Pariisista Ecole Internationale de Théatre Jacques Lecoq -koulusta. – Asun Kaisan kanssa mummolassani. Elämänmenoon kuuluvat pitkät keskustelut ja kommunikointi esityksen eri vaiheissa, Elina kertoo.

Elämänmenossa tanssitaan Ari Nummisen johdolla muun muassa Daiga-daiga-duun tahdissa

Koreografi Ari Numminen on arvostettu kotimainen koreografi ja tanssija. Hän on opettanut Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella 1990-luvulta alkaen. Hän on tehnyt koreografioita lukuisiin teatteriesityksiin, oopperoihin sekä musikaaleihin. – Kuusikymmenluvun lapsena on helppo eläytyä näytelmän henkilöihin ja tapahtumiin. Musiikki on mukaansatempaavaa, oikeaa tanssimusiikkia, joka pistää myös hyräilemään mukana, Numminen innostuu.

Pirkko Saision Elämänmeno-romaanin pohjalta dramatisoinut Heini Junkkaala. Ohjaus Kaisa Korhonen, lavastussuunnittelu Kari Junnikkala, pukusuunnittelu Merja Levo, apulaisohjaus Elina Lajunen, koreografia Ari Numminen, valosuunnittelu Japo Granlund, äänisuunnittelu Mika Filpus.

Marjana nähdään Anne-Mari Alaspää ja Eilana Anneli Karppinen. Muissa rooleissa Hannu Lintukoski, Saara Jokiaho, Jukka-Pekka Mikkonen, Jouni Innilä, Hanna Liinoja, Taina Reponen, Hannu Hiltunen, Jorma Böök, Miikka Tuominen, Joni Leponiemi, Piia Mannisenmäki, Jouni Salo, Maritta Viitamäki, Maija Andersson ja Roosa Karhunen. Näyttämöllä harmonikkaa soittaa Matti Ekman. Ensi-ilta on lauantaina 30.1.2016 Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

lisätietoja
ohjaaja Kaisa Korhonen, p. 040 775 0975
teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, p. 050 311 8705
markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi, p. 014 266 4183, 040 556 9810

http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/naytelmat/ohjelmisto/elamanmeno

kuvia
http://kuvat.jyvaskyla.fi/public.do?main_action=displayFolder.do%3furi%3dhttp%3a%2f%2fwww.profium.com%2farchive%2fFolder-562CC41A-23D8-AED9-E088-01757B0A3265

21.1.2016Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje