Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Vuoden alusta keskisuomalaisten kotitalouksien kuivajäte on poltettu energiaksi

Vuoden alusta keskisuomalaisten kotitalouksien kuivajäte on poltettu energiaksi

Keskisuomalaisten kotitalouksien tavallisten roskapussien sisältöä ei ole enää vuoden 2016 alusta kuljetettu lähialueen kaatopaikoille. Poltettavaksi kelpaavat kotitalousjätteet eli kuivajätteet viedään hyötyvoimalaitokseen, jossa ne poltetaan energiaksi: sähköksi ja lämmöksi. Taustalla on vuoden alusta voimaan astunut säädös. Sen mukaan orgaanista jätettä, kuten muoveja ja tekstiilejä, ei saa enää sijoittaa kaatopaikoille. Jäte kierrätetään tai hyödynnetään energiana.

Sekajätteen koostumustutkimus paljasti neuvontakampanjan tarpeen

Jämsän Jätehuolto liikelaitos, Mustankorkea Oy ja Sammakkokangas Oy teettivät kesällä 2015 sekajätteen koostumustutkimuksen. Se toteutettiin Jätelaitosyhdistyksen ohjeiden mukaan opinnäytetyönä Jyväskylän ammattikorkeakoulun luonnonvarainstituutissa. Tutkimuksessa selvisi, että sekajäte eli kuivajäte sisältää alle 5 % lasia ja metallia, mutta jopa 25 % biojätettä.

 Edellä mainitut jätealan toimijat yhdessä Jyväskylän kaupungin sekä Laukaan ja Muuramen kuntien kanssa toteuttavat vuoden 2016 alussa Lajittele mua -neuvontakampanjan. Sen tavoitteena on parantaa polttoon toimitettavan jätteen laatua vähentämällä biojätteen osuutta sekä aktivoida kuntalaisia lajittelemaan jätteensä.

Biojäte on tavallisten kotitalousjätteiden joukossa ongelmallista, koska sen kosteus heikentää polttoprosessia ja aiheuttaa polttolaitoksessa korroosiota. Lisäksi kostea jäte on painavaa, mikä vaikuttaa jätteiden kuljettamisen ympäristöystävällisyyteen.

www.lajittelemua.fi

Lisätietoja
Mustankorkea Oy, Piia Aho, viestintä- ja ympäristöpäällikkö, p. 040 778 7248, etunimi.sukunimi@mustankorkea.fi
Laukaan kunta, Jere Kallioinen, p. 0400 830 147, Jere Kallioinen, etunimi.sukunimi@laukaa.fi
Jyväskylän kaupunki, Terttu Nyberg, jätehuoltosuunnittelija, p. 040 562 5450, etunimi.sukunimi@jkl.fi
Muuramen kunta, Kari Saari, ympäristöpäällikkö, p. 0400 515 630, etunimi.sukunimi@muurame.fi

21.1.2016Kirsti Lehtola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje