Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Taiteilijatapaaminen Sampo Malinin kanssa Holvissa perjantaina 22.1. klo 16.30–17.30

Taiteilijatapaaminen Sampo Malinin kanssa Holvissa perjantaina 22.1. klo 16.30–17.30

Jyväskyläläissyntyistä Riihimäellä asuvaa kuvanveistäjä Sampo Malinia (s. 1977) kiinostaa valheellinen ja yksipuolinen tiedotus. Tervetuloa tapaamaan taiteilijaa ja tutustumaan hänen näyttelyynsä Muunneltua totuutta, joka on esillä taidemuseon Holvin alagalleriassa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

22.1.–28.2. 2016
Sampo Malin
Muunneltua totuutta
Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria
Kauppakatu 23
avoinna ti–su klo 11–18
vapaa pääsy

Näyttelyni käsittelee tiedonjakamista ja sen tavoitteellisuutta. Törmään jatkuvasti eri yhteyksissä tarkoitushakuisesti esitettyyn tietoon, joka välillä on jopa niin roisisti vääristeltyä, että se on lähes läpinäkyvää. Vääristeltyä tai tarkoitushakuisesti muotoiltua tietoa esitetään kaikenlaisissa yhteyksissä, tiedotusvälineistä mielipidekirjoituksiin.

Tiedonkuluttajan on välillä vaikea erottaa, onko esitetty tieto totta vai tarua. Annetussa tiedossa saatetaan jopa viitata hyvinkin epämääräisiin tieteellisiin julkaisuihin, jotka näyttävät kokemattoman silmissä oikeilta tieteellisiltä lehdiltä ja puolueettomilta tutkimuksilta.

Mikä on sitten sellaisen tiedon virka, joka on tuotettu tarkoitushakuisesti jonkin asian ajamiseksi? Etenkin jos vastaanottava osapuolikin tietää tiedon vääristellyksi tai tarkoitushakuiseksi. Tällaisessa tapauksessa sekä tiedon tai informaation esittäjä, kuten vastaanottajatkin ovat turhia. Yhteiskuntamme piirileikkeihin tuntuu kuitenkin kuuluvan tällaisten tyhjien asioiden toimittaminen, ilman että kukaan katkaisee leikkiä. Sanamuodot kovenevat hiljalleen ja perusteluista saattaa tulla entistä epäselvempiä. Tärkeintä on saada asia perille keinolla millä hyvänsä. Yksittäisen ihmisen mielipide ilmaistaan enemmistön mielipiteenä, ja asioiden taustoja ja periaatteilta luodaan pienissä ryhmissä.

Informaatiovaikuttaminen kovenee ja leviää kaikkialle, jossa on taloudellisia ja poliittisia intressejä, tai keskustelua. Tahallisesta vääristellyn tiedon välittämisestä kiinnijääminen on vain noloa, ei tuomittavaa. Välillä ei edes noloa.


Taiteestani:

Minulle valkoinen kuutio tai laatikko taiteelle tarkoitetussa tilassa merkitsee taiteen läsnäoloa. Teoksissani valkoinen laatikko korvaa taideobjektin, jolloin katsojan ei tarvitse keskittyä sen arvioimiseen. Se ei tarjoa katsojalle suoria tunnetiloja tai asenteita vaan tarjoaa tilan, johon katsoja voi halutessaan luoda ne itse. Valkoinen laatikko tekee ympäristönsä näkyvämmäksi, ja me katsojat voimme keskittyä itse teosta ympäröivään tarinaan. Teokseni herättävät kysymään: Mitä on tapahtunut, mitä on tapahtumassa ja mitä tulee tapahtumaan?

Uusimmissa teoksissani valkoisten laatikoiden koko noudattelee ihmisen mittasuhteita. Ne esittävät ihmistä, määrittelemättä hänen fyysisiä piirteitä tarkasti. Käytän usein myös valokuvia ja läpinäkyviä materiaaleja luodakseni illuusion toden ja mielikuvituksen rajapinnalta. Heijastavilla elementeillä saan katsojan osaksi teoksen elementiksi.

- Sampo Malin

Tervetuloa avajaisiin torstaina 21.1. klo 18–20 sähköinen kutsu

Taiteilijatapaaminen Sampo Malinin kanssa perjantaina 22.1. klo 16.30–17.30, vapaa pääsy

Lisätietoja: Leena LOkka, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527, leena.lokka(at)jkl.fi

20.1.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje