Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Taidemuseon talven avaavat Tommi Toija muukalaisillaan ja Sampo Malin muunnellulla totuudella

Taidemuseon talven avaavat Tommi Toija muukalaisillaan ja Sampo Malin muunnellulla totuudella

Ajankohtaisen sävyn Toijan Muukalaiset-installaatioon tuo toisaalta kotimainen keskustelu kansakunnan kahtiajakautumisesta ja toisaalta pakolaistulva Euroopassa. Toija on tullut tutuksi Kankaan kaupunginosan ensimmäisen taideteoksen tekijänä. Alagallerian näyttelytilassa esittäytyy jyväskyläläissyntyinen Sampo Malin, jota kiinnostaa valheellinen ja yksipuolinen tiedotus. Taiteilijatapaaminen Sampo Malinin kanssa pe 22.1. klo 16.30.


Muukalaiset -sarja, 2011–, maalattu keramiikka, yksityiskohta. Kuva Jussi Tiainen.

Jyväskylän taidemuseon Holvi
Kauppakatu 23
puh. 014 266 4391
avoinna ti–su klo 11–18
6 / 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, tammikuun loppuun saakka keskisuomalaisella kirjastokortilla ilmaiseksi, aina perjantaisin kaikki ilmaiseksi
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

22.1.–3.4.2016
Tommi Toija
Mutatis Mutandis

alagalleria:
21.–28.2.2016
Sampo Malin
Muunneltua totuutta

Tervetuloa näyttelyjen avajaisiin torstaina 21.1. klo 18–20
Taiteilijatapaaminen Sampo Malinin kanssa perjantaina 22.1. klo 16.30–17.30


Näyttelytiedottet

Tommi Toija, Mutatis Mutandis

Jyväskylän taidemuseon Holvin näyttelysalin valtaa mystisistä, mutta herkän sympaattisista keramiikkahahmoista muodostuva Tommi Toijan Muukalaiset-ryhmä. Keramiikkahahmojen äärellä on hyvä pohtia yksilön ja yhteisön sekä meidän ja muiden suhdetta. Kuin huomaamatta mieleen nousevat olemassaolon peruskysymykset, jotka Paul Gauguin esitti vuonna 1897 maalauksessaan Mistä tulemme? Keitä olemme? Mihin menemme?

Tommi Toijan tapa työstää keramiikkaveistoksia on omanlainen: kertaalleen poltetut saviveistokset rikkoutuvat tai veistäjä rikkoo ne, yhdistelee osia sekä lisää aihioon kipsiä, maalia, valmisesineitä ja mitä milloinkin. Uusimmissa veistoksissa pinnan päälle maalattu lasite elää uunissa omaa elämäänsä lopputuloksen ollessa yllätys tekijällekin. Rakentaminen, rikkominen ja jälleenrakentaminen mahdollistavat aiheen loputtoman jalostamisen ja muuntamisen. Mutaatioiden lopputuloksena syntyy jännittäviä kuvaelmia ja tarinanpätkiä, joihin katsojan on helppo eläytyä. Näyttelyn latinankielinen nimi Mutatis Mutandis, suomeksi muutettavat muutettuina, kertoo Toijan tavasta työskennellä, mutta myös hänen luottamuksestaan katsojan eläytymiskykyyn.

Keramiikkaveistosten lisäksi näyttelyssä on esillä piirustuksia. Museoseinien ulkopuolelle Tommi Toija toteuttaa Kilpisenkadun ja Vapaudenkadun kulman Soneran seinälle "suuren pissivän pojan". Yhteistyökumppanina ovat Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -organisaatio ja Jyväskylän taidemuseo.

Kuvanveistäjä Tommi Toija (s. 1974) kuuluu ikäpolvensa arvostetuimpiin taiteilijoihin. Heti Kuvataideakatemiasta valmistumisen jälkeen hänen Pikku Pelkuri -veistoksensa kiinnitti huomiota Mäntän kuvataideviikoilla vuonna 2003. Toijan pikku-ukkeleiksi kutsumia veistoksia oli esillä 2005 Helsingin Taidehallissa Nuorten Biennaalissa. Turun taidemuseossa ukkelit kommentoivat kokoelmateoksia vuonna 2006. Taiteilijauransa aikana Toija on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Suuren yleisön tietoisuuteen lapualaissyntyinen, Helsingissä asuva kuvanveistäjä tuli viimeistään syksyllä 2014 Helsingin Kauppatorin satama-altaaseen pissivällä jättiveistoksellaan Bad Bad Boy. Jyväskyläläiset tuntevat Tommi Toijan Kankaan kaupunginosan ensimmäisen, prosenttikulttuurihankintana toteutettavan, taideteoksen tekijänä. Kevään aikana paljastettavan teoksen sijoituspaikka on vanhan tehtaan piipun läheisyyteen rakennettava oleskelupuisto rannan tuntumassa.

Sampo Malin, Muunneltua totuutta

Sampo Malinin istallaation aiheena taidemuseon Holvin alagalleriassa on muunneltu totuus. Kasvavana ilmiönä yhteiskunnan kaikilla tasoilla on tullut esiin vääristetty informaatio. Nettipalstat etunenässä pursuavat tätä, mutta myös tiedotusvälineet paljastuvat yllättävän useasti jonkinlaisen valmiin mielipiteen puolustajiksi. Malin keskittyy valheellisen ja yksipuolisen tiedotuksen sekä installaation esittämiseen minimalistisin keinoin.

Kuvanveistäjä Sampo Malin (s. 1977 Jyväskylässä, asuu Riihimäellä): "Minua kiinnostavat pienet eleet, tarinat sekä epätodennäköisyydet ja mahdottomuudet."

Lisätietoja:
Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527, leena.lokka(at)jkl.fi

8.1.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje