Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Hilkka Hyttisen avajaispuhe Jyväskylän kaupunginteatterissa 5.1.2016

Mitä kohti Jyväskylän kaupunginteatteri suunnistaa?

Teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen piti johtajakautensa aloituspuheen Jyväskylän kaupunginteatterissa 5.1. Puheessa hän toivoi, että esityskauden ’avauskaffeista’ muodostuu rituaali, joka tuo henkilökunnan samaan tilaan ja saman asian äärelle. Rituaalit ovat portti uuteen; alkulaukaus ja kohtaamispaikka, jossa on mahdollista aloittaa kauden työ yhteisestä pisteestä.

Ensimmäinen teatterikokemus

Tähän alkuun ensimmäisen teatterimuistikuvani noin 3-vuotiaana. Eri-ikäiset lapset ja aikuiset olivat kerääntyneet katsomaan yhteistä esitystä, Tonttunäytelmää. Itse esityksestä en muista mitään, mutta muistan hyvin innosta punaiset posket, odottavan ja iloisen tunnelman, sekä ennen kaikkea kokemuksen koko tilan yhteisestä hengityksestä. Kaikki katsoivat näyttämölle kuin hengitystä pidättäen. Innostuin aivan valtavasti. Sain olla tasavertaisena yhdessä eri-ikäisten lasten ja aikuisten kanssa – olin minä ja yhdessä toisten kanssa. Sama yhteisen hengityksen kokemus minulla oli kun seurasin Kaisa Korhosen Elämänmeno-esityksen harjoituksia joulukuussa. Ohjaaja ja näyttelijät olivat orgaanisesti yhtä, ohjaaja hengitti yhdessä näyttämön kanssa. Kokemus oli maaginen.

Teatterista on moneksi, monen mielentilan seuralaiseksi

Teatterissa minua koukuttaa kokemus yhteensulautumisesta, yhteisestä hengityksestä, toisaalta läsnäolon tuoma vahva kokemus omasta itsestä. Vaikuttava kokemus myös eheyttää ja vahvistaa. Taide, luonto ja rakastelu antavat minulle parhaimmillaan saman kehon ja mielen yhteisen, voimakkaan kokemuksen. Elämisen kokemus tiivistyy. Henkilökohtainen tarpeeni on saada teatterissa ajattelun palikoita, pureskeltavaa ja pohdittavaa. Innostun uusista muodoista, virtuositeetista, rohkeista kannanotoista, rososta, kipeidenkin asioiden tekemisestä näkyväksi. Haluan myös levähtää, toisaalta nauraa yhdessä, iloita sekä viihtyä. Teatteri edistää inhimillisyyttä, toisen kohtaamista, sekä tietenkin jakaa tarinoita katsojien kanssa. Me teatterintekijät voimme työllämme vahvistaa, jakaa ajatuksia tai hyvää oloa, sekä antaa ja saada itsekin voimia arkeen. Meilläkin on mahdollisuus löytää yhteinen hengitys työyhteisössä ja toisaalta ympäristömme kanssa. Teatteri on osa kuntalaisille tarjottavaa peruspalvelua. Tulevaisuus tuo teatterikentälle haasteita, joihin haluan suhtautua mahdollisuutena kehittää ja edistää teatterin monimuotoisuutta.

Yhdessä muiden toimijoiden kanssa

Kulttuurin rahoitusjärjestelmän muutos tarkoittaa, että teemme yhä enemmän yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Se on minusta vain positiivista ja voi parhaimmillaan tarkoittaa laajenevaa yleisöpohjaa, omistajuuden kokemuksen lisääntymistä, ja siten yhteisöllisyyden lisääntymistä. Uudessa toimintaympäristössä teatteria ei voi ajatella pelkästään seinien kautta. Kuinka voimme avata teatterin toimintaa ympäristöön? Miten taide ja teatteri kommunikoivat yhteiskunnan kanssa? Tulevaisuuden teatterissa yhdistyvät hedelmällisellä tavalla teatteritaide, tuottaminen, yleisötyö ja soveltava draama.

Jyväskylän kaupunginteatterissa innostava ja kiinnostava teatterikevät 2016

Aloittaessani nyt ensimmäistä vuottani teatterinjohtajana minulla on mahdollisuus istua puoliksi katettuun pöytään. Edellinen johtaja teki suunnitelmat jo pitkälle valmiiksi ja minulla on ollut hienosäädön mahdollisuus. Tämä yhdistelmä vanhaa ja uutta siloittaa hyvällä tavalla johtajan vaihdoksen mahdollista saumaa. Kevään ensi-iltoja samoin kuin syyskaudelta jatkaviakin esityksiä yhdistää teemana aina ajankohtainen identiteetin etsintä ja minuuden muotoutuminen. Miten on mahdollista olla juuri se, joka kokee olevansa? Tarjolla on niin uusien, nuorten ohjaajien klassikkopäivityksiä kuin jo pitkän ja legendaarisen uran tehneitä tekijöitä.
Teeman alle mahtuu hyvin erilaisia esityksiä; Pirkko Saision esikoisromaaniin perustuva Elämänmeno on vahva ja koskettava tarina sodanjälkeisestä Suomesta aina 70-luvulle asti. Ruokahissi on klassikko, absurdi jännitysnäytelmä. Nummibodarit on Kiven klassikon päällekirjoitus, joka peilaa suomalaisuutta ja erityisesti suomalaisen miehen sielunmaisemaa. Tove Jansson faneille ja perheen pienemmille on tarjolla herkkua – iki-ihana Kuka lohduttaisi Nyytiä? satu ja tähän esitykseen varta vasten sävelletty uusi musiikki. Nyyti on yhteistuotanto Jyväskylän kaupunginteatterin ja Tampre ry:n kanssa. Lisäksi nähdään useita hienoja vierailuja. Syyskaudelta jatkavat vahvat Avoin liitto, Jekyll & Hyde -musikaali, Juhlista jaloin ja Katoava maa -esitykset, sekä Don Giovanni -ooppera.

Lopuksi lainaan vuoden 1946 Suomen Kuvalehdessä ilmestynyttä, Ilmari Turjan kirjoittamaa artikkelia ”Miten käy maaseututeattereiden?” ”Kulttuurimme on meidän voimamme. Teatterit edustavat kulttuuririntamassamme suosittua, kansanomaista ja välittömästi vaikuttavaa tekijää. Niille kannattaa luoda mahdollisuudet toimia täydellä teholla.” Tämä Turjan toive on tänään edelleen ajankohtainen.
Hyvää ja inspiroivaa alkanutta kevätkautta 2016!

Teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, p. 050 311 8705, hilkka.hyttinen@jkl.fi

lisätietoja ohjelmistosta: http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri

kuvia ohjelmistosta: http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/media/kuvapankki

kuvia teatterinjohtaja Hilkka Hyttisestä: http://kuvat.jyvaskyla.fi/public.do?main_action=displayFolder.do%3furi%3dhttp%3a%2f%2fwww.profium.com%2farchive%2fFolder-ACBBDE55-D64A-7951-4F4F-83F48CCC931E

7.1.2016Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje