Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Noomi Ljungdellin valokuvanäyttely Galleria Ratamossa

Noomi Ljungdellin valokuvanäyttely Galleria Ratamossa

Inventaario on näyttely, joka sisältää kaikki taiteilijan lapsuudenkodista löytyvät esineet. Lähes kaksi vuotta kestäneen työskentelyn aikana Ljungdell on valokuvannut ja luetteloinut lapsuudenkotinsa asuintiloista jokaisen tavaran.

Näyttelyn teokset ovat päällekkäisvalotettuja valokuvia, joissa kuvattujen esineiden ohuet kerrostumat peittävät toinen toisensa näkyvistä. Lopputulokset muistuttavat lentoasemien läpivalaisukuvia tai hentoja vesivärimaalauksia. Kuvattu irtaimisto on jaoteltu luokittain eri teoksiksi. Kuvatut kategoriat ja asioiden määrät tulevat esiin teosnimissä: Huoneet (10), Valaisimet (28) tai Koriste-esineet (128).

”Pyrin tällä tekniikalla hävittämään näkyvistä esineiden tunnistettavat piirteet ja luomaan valokuvan, joka samaan aikaan sekä näyttää että peittää kuvatut esineet. Minua kiehtoo ajatus siitä, että yksi kuva pitäisi sisällään kaiken. Tavaroiden lisäksi tuohon yhteen kuvaan kiteytyy myös koko lapsuuteni muistoineen ja merkityksineen.”

Ljungdell viittaa teokseen 16945 (kuva), jossa päällekkäisvalotettuna on kaikki irtaimisto. Tekstiteos 16945 (luettelo) listaa kaikki kuvatut kohteet aakkosjärjestyksessä toimien samalla sisällysluettelona koko näyttelylle.

Kuvauskohteeksi lapsuudenkoti valikoitui saatavuutensa vuoksi. Se on myös esimerkki tyypillisestä keskiluokkaisesta kodista ja siitä tavaramäärästä, jota länsimainen ihminen ympärillään säilyttää. Ljungdell kirjoittaa: “Koen, että tämä materian visuaalinen kansioiminen ja monen kuvan yhdistäminen yhdeksi kuvaksi on minulle keino purkaa kulutuskulttuurin ja tavarapaljouden aiheuttamaa ahdistusta ja toisaalta muuttaa yksittäisten esineiden paljous yksinkertaisiksi ja pelkistetyksi kuviksi.”

Inventaarion työskentelyprosessissa Ljungdellia kiinnosti erityisesti hankkeen laajuus ja kuvaamisen mekaanisuus, jossa hän lähes koneen tavoin vaihtoi kameran eteen esineen toisensa perään. Yksi työskentelyn haasteista oli kuvaamisen yksitoikkoisuutta vastaan taisteleminen. Varsinaiset kuvat syntyivät vasta myöhemmin tietokoneella. Tekoprosessissa onkin Ljungdellin työskentelylle tyypillistä meditatiivisuutta ja toistoa.

Noomi Ljungdell (s.1979) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, jonka työskentelyn lähtökohdat ovat pääosin käsitteellisiä. Ljungdell käyttää teoksissaan valokuvaa, tekstiä ja installaatioita.

Sisällöllisesti hänen teoksensa käsittelevät usein jotakin tiettyä paikkaa, paikassa olemista ja kokemuksen jakamattomuutta. Valokuvassa Ljungdellia kiinnostavat peittämisen, näyttämisen ja osiin purkamisen kysymykset ja hän pyrkii kyseenalaistamaan valokuvaa välineenä, etenkin sen sidoksellisuutta aikaan ja kuvauskohteeseen. Ljungdellin teoksissa katsojalle annetaan aktiivinen rooli teosten valmistajina ja aktiivisena merkitysten tuottajana.

Ljungdell valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmasta 2008. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. seuraavissa museoissa ja instituutioissa: Helsingin kaupungin museo, Helsingin taidemuseo, Det Nationale Fotomuseum (Kööpenhamina), The École Nationale Supérieure des Beaux-Arts (Pariisi), Stenersen Museet (Oslo), Daegu Photo Biennale (Etelä-Korea).

Työskentelyä ovat tukeneet Taiteen Keskustoimikunta ja Suomen Taideyhdistys.

Lisätietoja:
noomi.ljungdell(a)gmail.com
www.noomiljungdell.com
puh. 050 5258572

Noomi Ljungdell: Inventaario
14.1.-7.2.2016
Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä
avoinna ti-su klo 11-18, vapaa pääsy
puh. 014 266 4389
ratamo(at)jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/ratamo

8.1.2016Anna-Leena Pesonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje