Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kaupunginkirjasto ottaa käyttöön ensimmäisenä yleisenä kirjastona Pohjoismaissa collectionHQ-kokoelmanhallintatyökalun

Jyväskylän kaupunginkirjasto ottaa käyttöön ensimmäisenä yleisenä kirjastona Pohjoismaissa collectionHQ-kokoelmanhallintatyökalun

CollectionHQ on maailman johtava kokoelmanhallintatyökalu yleisille kirjastoille. Työkalu auttaa kirjaston henkilökuntaa hallitsemaan kokoelmiaan entistä tehokkaammin ja parantamaan aineiston saatavuutta ja näkyvyyttä asiakkaille. CollectionHQ auttaa kirjastoja myös säästämään kustannuksia tehostamalla olemassa olevan aineiston käyttöastetta ja ohjaamalla aineistonhankintaan, joka pohjautuu todettuun kysyntään kirjaston eri toimipisteissä.

Selaimessa toimiva CollectionHQ-työkalu analysoi kirjastojärjestelmästä saamansa lainausinformaation. Analyysin perusteella se ohjaa henkilökuntaa muokkaamaan kirjaston kokoelmaa vastaamaan asiakkaidensa tarpeita. Ohjelma antaa tiedon esimerkiksi kirjasta, joka on ollut yli vuoden verran lainaamatta hyllyssä. Se ehdottaa joko kirjan poistoa tai siirtoa kirjaston toiseen toimipisteeseen riippuen siitä, onko kirjoittajan kyseisellä kirjalla ja mahdollisilla muilla teoksilla ollut lainaajia jossakin toisessa pisteessä.


CollectionHQ on kirjastoammattilaisen päätöksenteon apuväline

CollectionHQ-ohjelman soveltuvuus suomalaiseen yleiseen kirjastoon testataan osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kokoelmatyökalun suunnittelu kelluvalle kokoelmalle -projektia. Ohjelma valmistellaan Jyväskylän kaupunginkirjastossa käyttökuntoon ja koulutetaan henkilökunta sen käyttämiseen. Projektityöntekijänä toimii informaatikko Antti Määttänen.
– Ohjelma on hyvä apuväline, mutta harkintaan ja lopulliseen päätöksentekoon tarvitaan yhä kirjastoammattilaista. CollectionHQ ei poimi poistettavia tai kellutettavia niteitä hyllystä, se ei lisää hyllytilaa eikä tee aineistonhankintaa henkilökunnan puolesta. Se ei myöskään osaa kertoa niteen todellista kuntoa, vaikka ehdottaisikin teoksen poistoa, hän kertoo.

Jyväskylän kaupunginkirjastossa kirjattiin 2,8 miljoonaa lainaa vuonna 2014, joten apuvälineelle kokoelman hallintaan on kovasti käyttöä. Osa kirjaston kokoelmista on kelluvaa kokoelmaa. Käytännössä kelluva kokoelma tarkoittaa sitä, että kirja tai muu laina jää hyllyyn siihen toimipisteeseen, johon se palautetaan. Kirjoilla ja muulla aineistolla, kuten vaikkapa DVD-levyillä ei siis ole kotiosastoja, vaan kunkin toimipisteen kokoelma muotoutuu käytön mukaan.
– Odotan suurella mielenkiinnolla collectionHQ:n käyttöönottamista. Uskon, että saamme ryhtiä kokoelmiimme ohjelman tarjoamilla apuvälineillä. Erityisen suuri tarve on käytössämme olevan kelluvan kokoelman suunnitelmalliselle hallinnalle, Jyväskylän kirjastotoimenjohtaja Hanna Martikainen sanoo.

CollectionHQ esiteltiin vuonna 2007, ja nyt sitä käyttää yli 450 kirjastoa Iso-Britanniassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Ohjelman omistaa tätä nykyä yhdysvaltalainen Baker & Taylor, maailman johtava kirjavälittäjä. CollectionHQ:n pääkonttori on Glasgow’ssa, Skotlannissa. Jyväskylän kaupunginkirjasto on ensimmäinen asiakas englanninkielisen maailman ulkopuolella, ja yrityksellä on tavoitteena laajentaa asiakaskuntaansa Pohjoismaissa.


Lisätietoa:

Jyväskylän kaupunginkirjasto –
Keski-Suomen maakuntakirjasto
Informaatikko Antti Määttänen
p. 014 266 4116
antti.maattanen (ät) jkl.fi

Projektin blogi: http://kellutellaan.blogspot.fi/

collectionHQ:n nettisivut: www.collectionhq.com

17.12.2015Minna Koivisto

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje