Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Nuorelle puustolle tehdään kasvutilaa Jyväskylän Harjulla

Nuorelle puustolle tehdään kasvutilaa Jyväskylän Harjulla

Jyväskylän Harjulta poistetaan lähiaikoina yksittäisiä suuria puita. Tarkoituksena on antaa alueelle luontaisesti syntyneille ja istutetuille männyntaimille lisää tilaa ja monipuolistaa puuston ikärakennetta. Puiden poistoa tehdään eri puolilla Harjua eikä toimenpiteillä ole vaikutusta maisemakuvaan.

Työt tehdään maan ollessa jäässä, jotta maastoon ei tulisi vaurioita. Kaupungin rakennusvalvonta on myöntänyt työhön maisematyöluvan aiemmin tänä syksynä. Poistettavat puut on jo leimattu.

Poistettava puumäärä on pieni eli noin 150–200 runkoa, joista kertyy arviolta saman verran kuutiometrejä. Suunnitellulla pienimuotoisella käsittelyllä pystytään varmistamaan, ettei Harjulta jatkossakaan tarvitse poistaa kerralla suuria puumääriä.

Työ tehdään metsurityönä ja puut kuljetetaan traktorilla pois maastosta kaatopäivänä. Puut myydään eteenpäin osana kaupungin normaalia puukauppaa.

Puiden poistaminen perustuu kaupunkirakennelautakunnan vuonna 2012 hyväksymään Harjun maisemasuunnitelmaan, joka antaa suuntaviivoja alueen hoitoon ja kehittämiseen. Maisemasuunnitelman rinnalla laadittiin selvitys Harjun puuston uudistuksen periaatteista vuoteen 2020 saakka, ja se hyväksyttiin kaupunkirakennelautakunnassa joulukuussa 2012.

Puusto Harjulla on valtaosin ikääntynyttä ja se saavuttaa elinkaarensa pään seuraavien vuosikymmenten kuluessa. Harjun puuston uudistusperiaatteissa on lähdetty siitä, että männikköä aletaan uusia vähitellen jo aiemmin, jotta tulevina vuosikymmeninä vältyttäisiin laajamittaisilta maisemakuvaa muuttavilta hakkuilta.


Lisätietoja:
- metsätalousinsinööri Reijo Puttonen, reijo.puttonen[at]jkl.fi, p. 050 095 4170
- Harjun maisemasuunnitelma: http://www.jyvaskyla.fi/puistot/harju

15.12.2015Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje