Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kansalaisopistolle kestävän kehityksen sertifikaatti

Jyväskylän kansalaisopistolle kestävän kehityksen sertifikaatti

Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiön (OKKA) hallitus on myöntänyt 9.12.2015 Jyväskylän kansalaisopistolle kestävän kehityksen sertifikaatin. Kestävän kehityksen kriteerien täyttymistä mitattiin oppilaitoksen toiminnan suunnittelun, toteutuksen sekä seurannan, arvioinnin ja kehittämisen osalta.

Vapaan sivistystyön piirissä kestävän kehityksen sertifikaatti on melko uusi asia. OKKA-säätiön hallitus vahvisti vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointiin elokuussa 2013. Keski-Suomen alueella kansalaisopistoilla ei ennestään sertifikaatteja ollut, mutta 9.12.2015 sertifikaatti myönnettiin Jyväskylän kansalaisopistolle ja Keuruun kansalaisopistolle yhtä aikaa. Jyväskylän kansalaisopistolle kestävän kehityksen sertifikaatti luovutetaan kansalaisopiston kevätjuhlassa, joka pidetään perjantaina 22.4.2016 klo 18.30 alkaen. Tilaisuus on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy.

Mitä kestävä kehitys on käytännössä Jyväskylän kansalaisopistossa?

Kestävä kehitys on muutakin kuin jätteiden kierrätystä: se käsittää ekologisen kestävyyden lisäksi taloudellisen, kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden.
– Meillä kestävä kehitys on arkipäivää. Esimerkiksi muovikassien käytöstä on luovuttu kokonaan ja käyttöön on otettu muovipulloista valmistetut kestokassit. Jätteet lajitellaan ja kierrätetään tehokkaasti, yleisötiloissa ei pidetä jatkuvasti valoja päällä ja hissin sijaan kehotetaan käyttämään portaita. Myös opetuksen suunnittelussa otetaan huomioon ekologisuus. Luentojen aiheina ovat muun muassa kompostointi ja tekstiilijätteen kierrätys. Monilla kursseilla hyödynnetään kierrätysmateriaalia, kuten mosaiikkia, käytetyistä tekstiileistä tai polkupyörän sisäkumeista leikattuja matonkuteita, kahvipusseja tai vaikkapa pahvilaatikoita, Jyväskylän kansalaisopiston rehtori Sini Louhivuori kertoo.

Kulttuuriperintöä vaalitaan perinnetaito-, musiikki- tai tanssikursseilla sekä erilaisin tapahtumin. Myös monikulttuurisuus on ollut kiinteä osa opiston toimintaa jo useiden vuosikymmenien ajan maahanmuuttajille järjestetyn kotouttamiskoulutuksen myötä.

Mitä kestävän kehityksen sertifioinnissa arvioidaan?

Kestävän kehityksen sertifikaatin saamiseksi vapaan sivistystyön oppilaitoksen tulee saavuttaa vaadittu taso kaikilla kolmella arvioinnin osa-alueella. Suunnittelun osa-alueella arvioidaan muun muassa kestävän kehityksen mukanaoloa oppilaitoksen arvoissa ja henkilöstön osaamisessa. Arvioitavina ovat myös kestävän kehityksen koulutustarjonta sekä kestävän kehityksen periaatteiden huomiointi koulutusten suunnittelussa. Toteutuksen osa-alueella arvioidaan oppilaitoksen koulutusten toteutusta kolmella esimerkkikurssilla, joiksi Jyväskylän kansalaisopisto oli valinnut kompostiluennot, kaappikellon valmistuksen sekä verkkokurssin englannin kielessä. Lisäksi kolmantena kokonaisuutena tarkastellaan yleisemmin oppilaitoksen toimintakulttuuria, johon sisältyvät jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys, kulttuuriympäristö, tavat ja perinteet sekä monikulttuurisuus ja kansainvälisyys. Kaikki kolme arvioinnin osa-aluetta pisteytetään alakohdittain ja lasketaan lopuksi yhteen pisteet koko arvioinnista. Pistemäärän tulee ylittää minimitaso, jotta sertifikaatti voidaan myöntää oppilaitokselle.


Lisätiedot:
Jyväskylän kansalaisopisto
Rehtori Sini Louhivuori
p. 014 266 4087

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit ja sertifiointi:
http://koulujaymparisto.fi/sivu.php?id=29000

15.12.2015Minna Koivisto

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje