Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Joulurauha roskiksille – muista lajittelu ja kierrätys myös jouluna

Joulurauha roskiksille – muista lajittelu ja kierrätys myös jouluna

Joulunpyhät ovat raskasta aikaa roskiksille. Jätettä syntyy usein tavallista enemmän ja jäteastiat täyttyvät nopeasti pyhien aikana. Viimeistään tapaninpäivänä jäteastiat usein pullistelevat joulupapereista, styroksista, muovista ja pahvista.

Jätteitä ajetaan Jyväskylässä joulunaikaan myös lauantaisin, mutta jäteastioiden ähkyä voi helpottaa muistamalla lajittelun ja kierrättämisen myös jouluna. Sotkutonta päivää! -kampanja julistaakin joulurauhan jätekatokseen - kiinnittämällä huomiota kierrättämiseen hidastetaan roska-astioiden täyttymistä. Voisiko joulua viettää keveämmin ja kestävämmin? Olisiko krääsäpaljoudelle jotain vaihtoehtoa? Esimerkiksi aineeton elämys- tai palvelulahja vähentää jätemääriä ja turhan tavaralahjan paljoutta.


Testaa lajittelutietosi ja voita lippu.fi:n lahjakortti

Jouluna syntyy usein jätteitä, joiden oikea lajittelu voi mietityttää. Kuuluvatko käytetyt lahjapaperit paperinkeräykseen vai kuivajätteeseen, entä mikä on oikea loppusijoituspaikka rikkoutuneille jouluvaloille? Entä mihin laitetaan uudenvuodentinat tai neulasensa jo varistanut joulukuusi?

Tee nettitesti osoitteessa www.sotkutontapaivaa.fi/testi ja kokeile, osaatko lajitella oikein jouluna syntyvät jätteet – ja haasta myös kaverisi testaamaan tietojaan! Loppiaiseen mennessä testin tehneiden kesken arvotaan lippu.fi:n lahjakortteja.


Palauta joulukuusi jätepisteeseen viimeistään sunnuntaina 10.1.

Jos jäteastiat täyttyvät jouluna lajittelusta ja kierrättämisestä huolimatta niin nopeasti, että kaikki jätteet eivät mahdu astioihin, ne jätetään tiiviisti pakattuina jäteastian viereen irtojätteenä noudettavaksi.

Joulun jälkeen koristeista riisutut kuuset voi kerros- tai rivitalossa asuva viedä oman talon jätekatokseen, jos asuu yli viiden huoneiston taloyhtiössä. Omakotitalossa tai alle viiden huoneiston taloyhtiössä asuva voi viedä kuusen hyötykeräyspisteeseen. Lähimmän hyötykeräyspisteen sijainnin voi tarkistaa osoitteesta www.kierratys.info.

Viimeistään loppiaisen jälkeen sunnuntaina 10.1.2016 jätetyt kuuset kerätään maksutta ja toimitetaan haketettavaksi hyötykäyttöön. Tämän jälkeen jätetyt kuuset käsitellään kuivajätteenä ja niistä peritään erillinen keräysmaksu.


Ensi vuonna lajittelu entistäkin tärkeämpää

Uusi vuosi tuo mukanaan uudistuksia jätteiden käsittelyyn. Vuoden 2016 alusta lähtien Jyväskylän seudun asukkaiden kuivajäte, joka tähän saakka on haudattu kaatopaikan penkkaan, kuljetetaan Tampereelle hyödynnettäväksi energiana.

Kotona jätteet lajitellaan jatkossakin samalla lailla kuin ennen, eli lajitteluohjeistukset eivät muutu jätteenpolton myötä. Hyötyjätteiden lajittelu on kuitenkin entistäkin tärkeämpää, jotta metallit, lasit ja muut kierrätyskelpoiset jätteet saadaan kiertoon eivätkä ne päädy polttolaitokseen, jossa palamattomat materiaalit aiheuttavat ongelmia. Myös biojäte on tärkeätä lajitella erilleen kuivajätteestä, sillä kosteata ja painavaa biojätettä on kallista kuljettaa ja poltossa se kuluttaa enemmän energiaa kuin siitä saadaan talteen.


Lisätiedot:
- www.sotkutontapaivaa.fi
- koordinaattori Kati Kankainen, JAPA ry, p. 0400 361 365, etunimi.sukunimi@jkl.fi
- jätehuoltosuunnittelija Terttu Nyberg, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5154, etunimi.sukunimi@jkl.fi

14.12.2015Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje