Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ylpeästi lapsen puolella -tunnustus Jyväskylän kaupungin sijaishuollon sosiaalityölle

Ylpeästi lapsen puolella -tunnustus Jyväskylän kaupungin sijaishuollon sosiaalityölle

Kuva: Jenni Ruohonen, Pesäpuu ryLastensuojelun erityisosaamiskeskus, Pesäpuu ry on myöntänyt Ylpeästi lapsen puolella – palkinnon Jyväskylän kaupungin sijaishuollon sosiaalityöntekijöille. Tunnustuksen saaja on tehnyt pitkäjänteistä kehittämisyhteistyötä kolmannen sektorin kanssa sijoitetuttujen lasten koulunkäynnin tukimallin kehittämiseksi ja juurruttamiseksi Keski-Suomeen.

Sosiaalityöntekijä avainroolissa sijoitetun lapsen kouluyhteistyössä

Pitkäaikaisesti perhehoitoon sijoitettujen lasten lähtökohdat hyvään aikuisuuteen ovat tutkimusten mukaan vahvasti yhteydessä koulunkäynnin sujumiseen. Sijoitetuilla lapsilla on kohonnut riski heikkoon koulumenestykseen, pulmiin vuorovaikutussuhteissa sekä epäonnistumiseen kykyjensä hyödyntämisessä. Tämän vuoksi sijoitettujen lasten yksilöllisten tuen tarpeiden kartoittaminen sekä monialaisena yhteistyönä toteutettu tuki on tärkeää.

Pesäpuu ry:n SISUKAS- projekti (2012-2016) on lastensuojelun perhehoidon sosiaalityön innovatiivinen kehittämishanke sijoitettujen lasten oikeuksien toteutumisen turvaamiseksi koulussa. Jyväskylän kaupungin sijaishuollon sosiaalityöntekijät ovat osallistuneet monialaisen yhteistyömallin kehittämiseen sekä kouluyhteistyön pilotointiin Keski-Suomessa. RAY:n tukemaan hankkeeseen on osallistunut 7 sosiaalityöntekijää asiakaslapsineen, 17 koulua ja 6 päiväkotia ja 9 kuntaa.

Tuloksena syntynyt malli kirkastaa sosiaalityön roolia sijoitettujen lasten oikeuksien turvaajana koulussa. Tukimallissa lapsen sosiaalityöntekijä kartoittaa perhehoitoon sijoitetun (6-12-v.) lapsen tilanteen yhdessä tiiminä erityisopettajan ja psykologin kanssa. Lapsen verkosto toteuttaa kaksivuotiset tukitoimet, seurannan ja vaikuttavuuden arvioinnin. Aikuisten sitoutuneella yhteistyöllä ja lasten osallisuus huomioimalla on voitu tutkitusti parantaa sijoitettujen lasten koulumenestystä ja hyvinvointia. Kun lapsella on verkosto tukenaan, hän saa kokemuksen, että aikuiset ovat häntä varten ja haluavat auttaa häntä. Lapsen ei tarvitse pärjätä yksin.

Kuvaaja: Jenni Ruohonen, Pesäpuu ryJyväskylän kaupungin sijaishuollon sosiaalityöntekijät ovat ansiokkaasti sitoutuneet mallin kehittämiseen, pilotointiin ja juurruttamiseen yhdessä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Sosiaalityöntekijät ovat itse kommentoineet hanketta seuraavasti:

- Ymmärrykseni lasta ja tämän tarpeita kohtaan on lisääntynyt. Työntekijänä kiinnittää nyt paremmin huomiota lasten kouluasioihin. Jatkossa osaan vaatia lapselle erityistä tukea, jos näen ettei muu tuki riitä.
- Oma tietoisuus lapsen koulun käynnistä ja koulun toiminnasta on lisääntynyt. Välineitä on tullut sosiaalityöntekijän työhön. Selkeät ohjeet, miten toimia.
- Lasten asiat ovat menneet eteenpäin. Kartoittamalla tuen tarpeet lapset ovat saaneet konkreettista tarvitsemaansa apua
- Kouluun tullut ymmärrystä lapsen tilanteesta

SISUKAS on valittu vuoden 2016 Talentian Hyvä käytäntö -finalistiksi neljän parhaan joukkoon. Talentia jakaa vuosittain Hyvä käytäntö -palkinnon sosiaalialan käytännölle tai menetelmälle, joka on ajankohtainen, helposti sovellettava ja jota on arvioitu. Palkinnon tavoitteena on edistää sosiaalialan ammattikäytäntöjen ja työmenetelmien kehittämistä ja levittämistä. Hyvä käytäntö -palkinto jaetaan Sosiaalialan asiantuntijapäivillä 16.3.2016 Jyväskylässä.

Kuvaaja: Jenni Ruohonen, Pesäpuu ryLisätietoja:

SISUKAS-PROJEKTI, Pesäpuu ry
Christine Välivaara, projektipäällikkö
christine.valivaara(at)pesapuu.fi
Puh. 0407755700

Palkinnonsaajien yhteyshenkilö
Ritva Salpakoski, johtava sosiaalityöntekijä
ritva.salpakoski(at)jkl.fi
puh. 014 266 3471 tai 050 552 4883


Tietopankki ja materiaalit:
www.sijoitettulapsikoulussa.fi
www.pesapuu.fi

Valokuvat: Jenni Ruohonen, Pesäpuu ry.

11.12.2015Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje