Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto 2015 Lea-Elina Nikkilälle

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto 2015 Lea-Elina Nikkilälle

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto 2015 Lea-Elina Nikkilälle. Palkinnon ojensi Keski-Suomen kulttuuriympäristöryhmä MAKUn puheenjohtaja luonnonsuojelupäällikkö Päivi Halinen (vas.). Kuva: Tuula Vuolio-Vallenius, Keski-Suomen museo

Lea-Elina Nikkilä on toiminnallaan osoittanut olevansa merkittävä ympäristövaikuttaja. Hän on suunnitelmallisesti hoitanut ja kunnostanut Haapalehdon tilan perinnemaisemia ja avannut tilansa ovet vierailijoille Polku Mansikkapaikoille –hankkeen esittelytilana. Myös valtakunnallisten kulttuurimaisemaneuvottelupäivien osallistujat ovat voineet tutustua Haapalehdon tilan elämään ja osallistua mm. pärekaton ja riukuaidan tekoon. Hän on aktiivisesti osallistunut useisiin luontoon ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin ja mm. toiminut Päijänteen kestävää kehittämistä edistäneen Päijänne-hankkeen koordinaattorina sekä Leivonmäen Kansallispuiston Ystävät ry:n aktiivitoimijana.

Valitsijoiden mielestä Lea-Elina on hyvä esimerkki positiivisesta kansalaisaktiivisuudesta - myös yksityishenkilö voi yhteiskunnassamme vaikuttaa merkittävästi luonto- ja kulttuuriympäristöarvojen edistämiseen.

Kunniakirjat Multia-Seura ry:lle ja Villa Hiidenmäelle

MAKU-ryhmä myönsi ympäristöpalkinnon lisäksi kaksi kunniakirjaa. Multia-Seura ry on valitsijoiden mielestä hyvä esimerkki keskisuomalaisesta kansalaistoiminnasta oman kotiseudun ja kulttuuriperinnön hyväksi. Kotiseutuyhdistyksen aktiiviset paikallistoimijat ovat tärkeä yhdyslenkki sukupolvia ylittävässä kulttuuriympäristökasvatuksessa. Arvokkaiden kulttuuriympäristöjen ja rakennusperinnön hoidon ja korjauksen avulla seura on myös säilyttänyt maakunnallista osaamista ja perinteisiä työtapoja kaikkien käytössä.

Villa hiidenmäen yrittäjät Marjatta Kunnaton ja Timo Korpela ovat kehittäneet historialliseen ympäristöön toimivan matkailu- ja majoituskohteen, joka tukeutuu tilalla olevan luonnonsuojelualueen ja muinaismuistoalueen arvoihin. Yrittäjät ovat myös brändänneet kulttuuriympäristöä, mm. hyödyntämällä viereisestä muinaishaudasta löytynyttä solkea logossaan ja koruina. Villa Hiidenmäki on hyvä esimerkki yrittäjyydestä, jossa arvokas rakennettu kulttuuriympäristö, maisema ja arvokkaat luontokohteet on nähty yrityksen voimavarana. Yritys edustaa näin toiminnassaan kestäviä toimintamalleja.

MAKU-ryhmä jakaa palkinnon seitsemännen kerran

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto ja kunniakirjat luovutetaan palkituille keskiviikkona 9. joulukuuta klo 13 Keski-Suomen museolla. Seitsemännen kerran jaettavan palkinnon jakaa Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä MAKU.

Kulttuuriympäristöpalkinnon tavoitteena on nostaa esiin kulttuuriympäristön hoidon hyviä esimerkkejä, puurtajia ja osaajia. Palkintona on korpilahtelaisen emaloija-metalliseppä Ulla Huttusen tekemä uniikkilaatta.

Ehdotuksia palkinnon saajaksi kerättiin avoimella kyselyllä 6.10.–18.10.2015 ajan. Ehdokkaat edustivat kulttuuriympäristön eteen pitkäjänteisesti työskennelleitä yksityishenkilöitä, yhdistyksiä ja yrityksiä, jotka toiminnallaan edistävät kulttuuriympäristöasioita tai toimivat arvokkaassa kulttuuriympäristössä. Kilpailussa olivat ehdolla myös Vitikkalan kartano Jämsästä sekä Lemettilän tila Petäjävedeltä.

Kulttuuriympäristöpalkinnon ja kunniakirjojen saajat vuosina 2005-2015.

Lisätietoja:

MAKU –ryhmän sihteeri Ilona Helle, ilona.helle(at)ely-keskus.fi, p. 02950 024 982
MAKU-ryhmän puheenjohtaja Päivi Halinen, paivi.halinen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 732
MAKU-ryhmän varapuheenjohtaja Heli-Maija Voutilainen, heli-maija.voutilainen(at)jkl.fi, p. 050 355 5048
Amanuenssi Päivi Andersson Keski-Suomen museo, paivi.andersson(at)jkl.fi, p. 014 266 4352

10.12.2015Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje