Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Tammikuun alusta lähtien isyyden voi tunnustaa jo raskausaikana neuvolassa, myös Jyväskylässä, Hankasalmella, Muuramessa ja Uuraisilla

Tammikuun alusta lähtien isyyden voi tunnustaa jo raskausaikana neuvolassa, myös Jyväskylässä, Hankasalmella, Muuramessa ja Uuraisilla

Vuoden 2016 alusta voimaan tulevan uuden isyyslain myötä mies voi tunnustaa isyytensä jo raskausaikana äitiysneuvolassa myös JYTE:n neuvoloissa. Tammikuun alusta lähtien avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten isyyden tunnustamisen voi tehdä neuvolassa jo ennen lapsen syntymää raskauden 30 viikolla tapahtuvalla neuvolakäynnillä. Samalla vanhemmat voivat sopia lapsen yhteishuollosta, niin halutessaan.

Ennen muutosta isyyden on voinut tunnustaa vasta vauvan syntymän jälkeen lastenvalvojan luona. Edelleen osa isyyden tunnustamisista tehdään lastenvalvojan luona. Kun lapsi syntyy vanhempien avioliiton aikana, aviomies on syntyneen lapsen isä avioliiton perusteella.

Vahvistaa vanhemmuutta ja lisää asiakasystävällisyyttä

Vanhemmuuden tukeminen aloitetaan jo neuvolassa. Isyyslain muutos on asiakasystävällinen ja helpottaa lapsiperheen arkea, kun isyyden voi tunnustaa ennakkoon lähineuvolassa.
– Asia on jo hoidossa, kun vauva syntyy ja molemmat vanhemmat voivat rauhassa keskittyä vanhemmuuteen, JYTE:n eteläisen alueen neuvoloiden osastonhoitaja Hannele Virenius pohtii.

Useimmiten isät käyvät neuvolassa lähes poikkeuksetta ensimmäisellä neuvolakäynnillä ja ultrissa, erityisesti ensimmäisen lapsen osalta. Neuvolassa keskustellaan laajasti asioista, joita vauvan syntymä tuo tullessaan ja mitä vanhempana oleminen tarkoittaa. Isyydestä ja sen tunnustamisesta aletaan puhua raskauden alkuvaiheessa, myös siitä, mitkä ovat isyyden tunnustamisen oikeudelliset vaikutukset.
– Uskon, että muutos vahvistaa vanhemmuutta ja isän tunteita tulevaa lasta kohtaan sekä kannustaa isää käymään neuvolassa, Virenius miettii.

Maistraatti vahvistaa isyyden

Isyyden tunnustamiseen liittyvä asiakirja täytetään neuvolassa ja alkuperäinen allekirjoitettu asiakirja toimitaan lastenvalvojalle. Isällä on tunnustamisen jälkeen mahdollisuus peruuttaa isyyden tunnustaminen 30 päivän aikana lapsen syntymästä. Myös äiti tai toinen mies, joka katsoo olevansa lapsen isä, voi kiistää isyyden. Lastenvalvoja tekee yksinkertaistetun isyyden selvittämispöytäkirjan ja lähettää asiakirjat 30 päivän jälkeen maistraattiin isyyden vahvistamista varten.
– Tapauksissa, joissa lapsen äiti ja oletettu isä eivät ole yksimielisiä isyydestä tai isyys halutaan selvittää oikeusgeneettisillä isyystutkimuksilla, isyyden selvittäminen ja tunnustaminen toimitetaan lastenvalvojan luona kuten nykyisin. Näitä tilanteita arvioidaan olevan reilu sata vuodessa, selvittää sosiaalityöntekijä-lastenvalvoja Mirja Laitinen.

JYTE:n alueella syntyy noin 1700 lasta ja Jyväskylässä noin 1500 lasta vuosittain. Jyväskylässä hiukan alle puolet lapsista syntyy avoliitossa. Vuonna 2014 Jyväskylässä tehtiin noin 650 isyyden tunnustusta.

Isyyslain muutos tuo muutosta myös neuvolahenkilökunnan arkeen. Neuvolakäynneille tulee uutta sisältöä ja ohjausta, johon henkilökunta parhaillaan kouluttautuu ja perehtyy.

Uuden isyyslain myötä muitakin muutoksia

Uusi isyyslaki tuo mukanaan myös muita muutoksia. Laki muun muassa poistaa äidin oikeuden vastustaa isyyden selvittämistä. Se lisää lapsen oikeutta tietää molemmat biologiset vanhempansa. Uusi laki mahdollistaa myös isyyden vahvistamisen takautuvasti kanneteitse. Jatkossa DNA-näytteet otetaan lastenvalvojan valvonnassa. Lastenvalvoja selvittää myös avioliitossa syntyneen lapsen isyyden, jos aviopari pyytää sitä kuuden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.

www.jyvaskyla.fi/terveys/neuvolat/aitiysneuvola

Lisätietoja:
osastonhoitaja Hannele Virenius, p. 014 266 2198, JYTE, neuvolat, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto
sosiaalityöntekijä-lastenvalvoja Mirja Laitinen, p. 014 266 3514, lapsioikeudelliset palvelut

7.12.2015Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje