Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Europan 13 -arkkitehtuurikilpailu on ratkennut: Jyväskylässä voitto kansainväliselle ryhmälle

Europan 13 -arkkitehtuurikilpailu on ratkennut: Jyväskylässä voitto kansainväliselle ryhmälle

Nuorten arkkitehtien kansainvälinen Europan 13 -kilpailu järjestettiin Suomessa kymmenennen kerran. Kilpailun kohteina olivat Natura-alueeseen rajoittuva alue Espoon Otaniemessä, Jyväskylän Kortepohja sekä Seinäjoen rautatieasema ja vanha ratapiha-alue. Kilpailu käytiin teemalla ”Adaptable city II - Sopeutuva kaupunki ll”.

Suomen kohteisiin jätetyistä 85 ehdotuksesta lähes 80 prosenttia tuli ulkomailta. Palkittujen tekijöiden joukossa oli sekä kotimaisia että kansainvälisiä suunnittelijaryhmiä.

Tiivistä mutta luonnonläheistä Espoon Otaniemessä

Espoon kohde sijaitsee Aalto-yliopiston kampusalueella, Otaniemen luoteisosassa. Uuden metroaseman avautuminen Otaniemeen vuonna 2016 on lisännyt tarvetta kehittää ja tiivistää aluetta. Kilpailualueen vieressä on arvokas Natura-alue harvinaisine lintulajeineen ja lähellä on tehty havaintoja rahoitetun liito-oravan mahdollisista pesimäpaikoista. Kilpailulla haettiin innovatiivisia ratkaisuja alueen täydentämiseksi luontoarvoja kunnioittaen.

Espoon kohteen voiton vei espanjalais-meksikolainen työryhmä ehdotuksellaan Wild Synapse, tekijöinä Borja Sallago Zambrano (ES), Alan Cortez de la Concha (MX) ja Manuel Pinilla Fernández (ES) sekä avustajina Ana Georgina Hernández Aranda (MX), Fernando Alejandro Basurto Gallegos (MX), Francisco Crespo Burgueño (ES), Luisa Daza Reyes (ES) ja Alba Sospedra Arrufat (ES) (bam-mm.com).

Kokonaisuus muodostaa oman luontevan kerrostumansa Otaniemen kaupunkirakenteeseen. Ehdotuksen puumajojen innoittamat pistetalot on sijoitettu vapaasti metsään. Ratkaisu minimoi rakentamisen jalanjäljen alueella. Rakennusten julkisivut on suunniteltu siten, että ne edistävät liito-oravien kulkuyhteyksiä alueen halki. ”Rakennukset on saatu liitettyä hienovaraisesti metsäluontoon. Ajatus on lajissaan ainutlaatuinen ja sitä on ehdottomasti syytä tutkia pidemmälle”, palkintolautakunnan puheenjohtaja, arkkitehti Santeri Lipasti perustelee.

Toiseksi ylsi ehdotus Pärske, tekijänä Maria Kleimola ja avustajina Hannele Cederström, Inka Norros, Kirsti Paloheimo ja Sini Rahikainen.

Uutta rakentamista Jyväskylän Kortepohjassa modernin henkeä kunnioittaen

Jyväskylän Kortepohja on edustava esimerkki 1960-luvun kaupunkisuunnittelusta ja elementtirakentamisesta. Osa ruutukaavaan toteutetusta Kortepohjan asuinalueesta kuuluu kansainvälisen DOCOMOMO-rakennussuojelujärjestön suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosvalikoimaan. Kilpailulla etsittiin ratkaisuja alueen tiivistämiseksi esimerkiksi laajoja pysäköintialueita täydennysrakentamalla alueen alkuperäistä henkeä kuitenkin kunnioittaen. Elinvoimaisuutta haettiin myös rakennusten käyttötarkoituksia monipuolistamalla ja uudistamalla alueen kaupallisia palveluja.

Voittajaksi valikoitui ehdotus The Nolli Gardens tekijöinä Jarrik Ouburg (NL), Maciej Abramczyk (PL) ja Freyke Hartemink (NL) (www.freyh.nl, www.officejarrikouburg.com).

Ratkaisu perustuu sisäpihan ympärille rakentuvaan opiskelijakortteliin ja sen vastaparina toimivaan keskuskortteliin. Opiskelijakorttelin ratkaisussa on samanlaista suurilinjaisuutta kuin alueelta purettavaksi ehdotetussa MNOP-talossa. ”Sisäpihoista muodostuu viihtyisiä kohtaamisen paikkoja ja uudella keskustakorttelilla on mahdollisuuksia kehittyä opiskelijoiden, palvelujen ja urbaanin elämän keskukseksi”, palkintolautakunnan jäsen, professori Juanjo Galan (ES) kuvaa ehdotusta.

Toisen palkinnon sai ehdotus New Kids On The Blocks, tekijöinä Virve Väisänen, Riikka Kuittinen ja Miia Mäkinen (www.luoarkkitehdit.fi)

Suomalaiset voittoisia Seinäjoella

Seinäjoella kohteena oli rautatieaseman ympäristö sekä vanha ratapiha-alue, joka keskeisestä sijainnistaan huolimatta on jäänyt kaupunkiympäristöstä irralliseksi joutomaaksi. Kilpailun tavoitteena oli luoda aseman alueesta monipuolinen, asunto- ja palvelurakentamisesta koostuva toiminnallinen kokonaisuus, joka liittää radan pohjoispuoliset alueet luontevaksi osaksi Seinäjoen keskustaa.

Kilpailun voitti ehdotus Notch tekijänä Tapio Kangasaho ja avustajana Jonna Heikkinen (www.heikkinenkangasaho.fi).

Ehdotus käsittelee kilpailualuetta vahvalla otteella luoden identiteettinsä eri alueille. Kaupunkirakenteellinen ratkaisu on kaunis ja luodut yhteydet toimivia. Uudiskortteleiden lomaan on onnistuttu jättämään myös nykyisiä rakennuksia, mikä tuo paikkaan historiallisia kerrostumia. Pohjan korttelit ovat ehdotuksen typologisesti mielenkiintoisin osa. Yhteispihoilla on monia toiminnallisia mahdollisuuksia ja korttelien muoto ohjaa yhteisölliseen asumiseen.

Toisen palkinnon sai ehdotus Semaphore tekijöinä Laura Nenonen, Lotta Kindberg ja Miika Vuoristo sekä avustajina Joona Hulmi ja Taavi Henttonen.

Maailman laajin arkkitehtuurikilpailu

Europanista on kehittynyt maailman laajin arkkitehtuurikilpailu, johon rekisteröityy lähes kymmenen tuhatta alle 40-vuotiasta suunnittelijaa ympäri maailmaa. Europan 13 järjestettiin samaan aikaan 15:ssa Euroopan maassa ja mukana oli 49 kohdetta. Europan pyrkii tuottamaan syvällistä tietoa asumisesta ja asuntotuotannosta sekä lisäämään keskustelua arkkitehtuurista ja kaupunkisuunnittelusta Euroopan maiden välillä. Lisäksi Europanin tavoitteena on auttaa nuoria arkkitehtejä kehittämään ja markkinoimaan ideoitaan Euroopassa ja sen ulkopuolella.

Kuvia palkituista ehdotuksista: https://drive.google.com/folderview?id=0B_NIDvDg-XBjNGtJb2JLWl9YSXM&usp=sharing

Lisätietoja:
- Mari Koskinen, pääsihteeri, Europan Suomi Finland: p. 045 139 3665, mari.koskinen@europan.fi
- Espoo: Olli Kantanen, kiinteistökehittäjä, Senaatti-kiinteistöt, p. 050 5400805 olli.kantanen@senaatti.fi
- Jyväskylä: Tapani Tommila, kaavoitusarkkitehti, p. 014 2667626, tapani.tommila@jkl.fi
- Seinäjoki: Martti Norja, kaavoitusjohtaja, Seinäjoen kaupunki, p. 040 774 8501, martti.norja@seinajoki.fi
- europan.fi
- europan-europe.eu
- www.facebook.com/EuropanFinland
- #Europan13
- #EuropanFinland

4.12.2015Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje