Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » DIMENSIO ­- NYT. Näyttely Keski-Suomen museossa 5.12.2015 - 31.1.2016

DIMENSIO – NYT
5.12.2015 – 31.1.2016

Antti Immonen, Narkissos, 2014. Kuva: Antti ImmonenKeski-Suomen museon näyttely DIMENSIO – NYT tarjoaa maistiaisia DIMENSIO-taiteilijaryhmän nykyjäsenten tuotannosta. Vuonna 1972 perustettu taiteilijaryhmä, DIMENSIO ry, sai alkunsa innokkaista taiteilijoista, jotka pohtivat uuden teknologian yhdistämistä taiteen tekemiseen. Tutkiva, kekseliäs, uusia materiaaleja ja tekniikkaa hyödyntävä tekeminen on jatkunut nykyhetkeen saakka. Myös valo ja liike ovat olleet vahvasti mukana ryhmän taiteilijoiden teoksissa, kuitenkaan perinteisiä taiteen tekemisen metodeja unohtamatta.

DIMENSIO-ryhmää yhdistää halu kehittyä omassa ammattimaisessa työskentelyssä. Välitön yhdessäolo kuului varsinkin alkuvuosikymmenten kiireettömämpään aikakauteen. Mukavissa tapaamisissa ja erilaisissa seminaareissa jaettiin osaamista eri taiteenaloja edustavien jäsenten kesken.

Ryhmän pitkään historiaan mahtuu runsaasti esilläoloa aina ulkomaita myöten. Viime vuosien näyttelyt on järjestetty kotimaassa ja edellinen oli 40-vuotisjuhlanäyttely Tampereen taidemuseossa vuonna 2012 otsikolla ”Taide humanisoi tekniikkaa”. Tuon ponnistuksen jälkeen on ryhmänä vähän huokaistu, mutta yksittäiset jäsenet ovat olleet paljon esillä omilla tahoillaan. Muutama taiteilija onkin jättäytynyt pois tästä näyttelystä juuri muiden näyttelykiireiden vuoksi.

Kiinnostavaa ja kiehtovaa on myös se, että DIMENSIO ry on olemassa, vaikka sillä ei ole omia nettisivuja. Jotkut sitä ihmettelevät, mutta ehkäpä tämä jonkinlainen salaperäisyyden verho onkin omiaan herättämään uteliaisuutta. Nyt verhoa raotetaan ja yleisöllä on mahdollisuus nähdä ja kokea mitä ihmettä tämä joukko nyt on saanut aikaan.

Kalle Mustonen, Jänis ja kuutamo, 2014. Kuva: Kalle Mustonen

DIMENSIO – NYT -näyttelyn teosvalinnat ovat taiteilijalähtöisiä, mikä tekee kokonaisuudesta monimuotoisen. Näyttely ei koostu 3D-printeistä tai ohjelmoiduista älyveistoksista, vaan rakkaus tieteeseen ja tekniikkaan on läsnä esteettisellä tasolla nostalgiasta futurismiin.

Lisätiedot:

Kalle Mustonen
sp. j.k.mustonen(at)gmail.com

Anja Rahola
p. 040 833 7070
sp. anja.rahola(at)gmail.com

Ilja Koivisto
intendentti, Keski-Suomen museo
p. 014 266 4354
sp. ilja.koivisto(at)jkl.fi

1.12.2015Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje