Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän seudun joukkoliikennejaoston päätöksiä 26.11.2015

Jyväskylän seudun joukkoliikennejaoston päätöksiä 26.11.2015

Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kuntien yhteinen seudullinen joukkoliikennejaosto kokoontui torstaina 26.11. Käsiteltävänä olivat muun muassa joukkoliikenteen erityisryhmille myönnettävät etuudet.

Erityisryhmien joukkoliikenne-etuuksia koskevan selvityksen pohjalta, esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti, jaosto päätti myöntää lastenvaunuja, pyörätuoleja, polkupyörien tavaramaksuja sekä haittaluokituksen mukaisia saattaja-/avustajaetuuksia koskevat edut. Edellytyksenä on, että kuntien päättäessä vuoden 2016 talousarviosta joukkoliikenteeseen ei kohdisteta säästövelvoitteita, joilla on vaikutuksia joukkoliikenteen palvelutarjontaan.


Vuoden kokeilu: Lastenvaunujen kanssa maksutta klo 9-14

Tähän saakka Jyväskylän kaupunkiliikenteen autoissa lastenvaunut on kuljetettu ilmaiseksi, mutta vaunuissa lasta kuljettava henkilö on maksanut matkastaan normaalitaksan mukaisen lippuhinnan. Jaosto päätti, että jatkossa myös pientä lasta (0–3 vuotta) vaunuissa kuljettava henkilö kulkee maksutta matalalattiaisissa autoissa Jyväskylän seudun joukkoliikenteen linjoilla 1-30 ja 40 (ei 13M).

Lastenvaunuetuus toteutetaan määräaikaisena ja se kestää vuoden 2016 ajan. Jatkosta päätetään erikseen syksyn 2016 aikana. Etuus koskee päivittäin kello 9:n ja 14:n välillä tehtyjä matkoja.

Yksiä vaunuja kohden saa maksutta matkustaa kerrallaan vain yksi henkilö. Vaunujen kanssa noustaan sisään auton keski- tai takaovesta. Sisään noustessa lapsen ei tarvitse olla vaunuissa tai rattaissa. Lastenvaunujen ja –rattaiden paikka on autossa keski- tai takasillalla, mutta lapsi ja vaunujen työntäjä voivat mennä istumaan myös penkeille. Lastenvaunuetuus ei koske lasta kantoliinassa, pulkassa tms. kuljettavia.


Pyörätuolimatkustajalle sekä saattajalle maksuttomat matkat

Myös pyörätuolilla kulkevat voivat vuoden 2016 alusta alkaen matkustaa maksutta kaupunkiliikenteen linja-autoissa. Etuus koskee sekä pyörätuolilla kulkevaa matkustajaa että hänen kanssaan matkustavaa saattajaa.

Avustajan/ saattajan matkan maksuttomuuden ehtona on, että hän kulkee mukana avustettavan koko joukkoliikennematkan, avustaa linja-autoon sisään tultaessa, pyörätuolia kiinnitettäessä sekä linja-autosta pois jäätäessä. Pyörätuolin kanssa voi matkustaa vain pyörätuolipaikoin varustetuissa autoissa, ja pyörätuolin kanssa tullaan sisään bussiin keski- tai takaovesta. Etuus ei koske rollaattorin kanssa matkustavia henkilöitä.


Kokoon taitetusta taittopyörästä ei peritä polkupyörämaksua

Joukkoliikennejaosto päätti esittelijän muutetun päätösesityksen mukaisesti tarkistaa polkupyörien kuljettamisesta perittäviä maksuja. Kokoon taitetuista taittopyöristä ei Jyväskylän seudun joukkoliikenteen linja-autoissa peritä jatkossa polkupyörämaksua. Tavallisten polkupyörien kuljettamisesta peritään jatkossakin voimassa olevan käytännön mukaisesti kertamatkalipulla matkustaessa lasten kertamatkalipun hinta. Waltti-lippu- ja maksujärjestelmään lisätään uusi arvolippuun liitettävä lipputuote, jolla polkupyörän kuljettaminen maksetaan.

Polkupyörien kuljettamisen hintaa tai maksuttomuutta arvioidaan uudelleen kesän 2016 jälkeen, kun on käytettävissä tilastotietoa toteutuneesta lastenvaunu- ja pyörätuolimatkustuksen määrästä sekä kuljetettujen polkupyörien määristä.


Avustajaetuudella annettava etuus saattajan maksuttomaan matkaan

Joukkoliikennejaosto päätti myöntää vamman, invaliditeetin, liikuntarajoitteen tai muun haitan perusteella haittaluokituksen saaneen henkilön avustajalle tai saattajalle oikeuden maksuttomaan matkustamiseen. Edellytyksenä on, että avustettavalla on kaupungin tai kunnan vammaispalveluiden myöntämä avustajaetuus. Entuudestaan Jyväskylän seudun joukkoliikenteessä ei ole ollut määriteltynä vammaisten, invalidien tai liikuntarajoitteisten henkilöiden kulkemiseen liittyviä käytänteitä.

Etuus koskee vain Waltti-lippu- ja maksujärjestelmän kausi- ja arvolipputuotteita, ei kertamatkalippuja. Asiakas itse maksaa matkastaan normaalin käyttäjäryhmän mukaisen hinnan. Etuus avustajan tai saattajan maksuttomasta matkasta on henkilökohtainen ja se kirjataan käyttäjän henkilökohtaiseen Waltti-matkakorttiin.

Edun ansiosta kausi- tai arvolipulla kulkevan matkustajan mukana kulkeva avustaja tai saattaja matkustaa ilman maksua. Avustajan tai saattajan henkilöllisyys ei tallennu asiakastietoihin. Etuuteen ovat oikeutettuja Jyväskylässä, Laukaassa tai Muuramessa kirjoilla olevat asukkaat ja sen saa kaupungin tai kunnan tekemällä päätöksellä henkilökohtaisesta avusta. Oikeus etuuteen tarkistetaan lipun ostamisen yhteydessä Linkki-palvelupisteessä.


Muut joukkoliikenne-etuudet

Työkyvyttömyyseläkettä saavien etuuden kohdentaminen vaatii jaoston päätöksen mukaisesti vielä lisävalmistelua. Waltti-lippu- ja maksujärjestelmäkään ei vielä taivu etuuden käyttöönottoon, koska lipputuote ei ole valmiina.

Muiden joukkoliikenteen käyttäjäryhmien matkustamisen hinnoittelu ja mahdolliset tuotekohtaiset alennukset jätettiin tässä vaiheessa käsittelyn ulkopuolelle.


Joukkoliikennejaoston kokoukset vuonna 2016

Jaosto päätti esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti jalkautua toimivalta-alueen kuntiin ja kokoontua Jyväskylän lisäksi myös Muuramessa ja Laukaassa. Kokouspäivät vuonna 2016 ovat 25.2, 28.4, 26.5, 25.8, 27.10 ja 24.11. Ylimääräisiä kokouksia pidetään puheenjohtajan kutsusta tarvittaessa.


Kokouksen muista asioista tehtiin päätökset esitysten mukaisina.

Kokouksen esityslista ja liitteet ovat luettavissa linkistä http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=1271 (materiaali pdf-tiedostomuodossa).


Lisätietoja:
– Joukkoliikennejaoston puheenjohtaja Tom Nevanpää, p. 050 586 0368, tom.nevanpaa[at]jkl.fi
– Kaupungininsinööri Veli-Jussi Koskinen, p. (014) 266 5115, veli-jussi.koskinen[at]jkl.fi

26.11.2015Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje