Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylässä tehdään kansainvälisesti merkittävää tutkimusta verenpaineen hoidosta

Jyväskylässä tehdään kansainvälisesti merkittävää tutkimusta verenpaineen hoidosta
- tutkimukseen haetaan 30–75 -vuotiaita kohonneeseen verenpaineeseen lääkehoitoa aloittavia henkilöitä

Jyväskylässä ja lähiseudulla on käynnissä Tarkista ja tue -verenpainetutkimus. Hankkeessa tutkitaan uudenlaisen lääkehoidon aloituksen ja siihen liitetyn räätälöidyn tekstiviestituen tehoa verenpaineen hoitotulosten parantamisessa tavanomaiseen hoitoon verrattuna. Tutkimukseen pyydetään mukaan terveysasemilla ja työterveyshuollossa asioivia 30–75 -vuotiaita henkilöitä, jotka tarvitsevat kohonneen verenpaineen hoidoksi lääkehoidon aloittamisen.

- Kohonnut verenpaine aiheuttaa sydäninfarkteja, aivohalvauksia ja ennen aikaisia kuolemia. Nämä olisivat lääkehoidolla tehokkaasti estettävissä, mutta tällä hetkellä alle puolet hoidossa olevista verenpainepotilaistamme pääsee verenpainetavoitteisiin. Tähän ongelmaan pyrimme tutkimuksessamme löytämään ratkaisua, toteaa tutkija ja terveyskeskuslääkäri Aapo Tahkola Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksesta.

Tutkimuksesta vastaava henkilö on Itä-Suomen yliopiston yleislääketieteen professori Pekka Mäntyselkä.

- Tutkimus on ainutlaatuinen, koska testattava interventio kohdistuu uusiin verenpainepotilaisiin ja hoitotuloksiin päästään vaikuttamaan heti hoidon alusta. Lisäksi tutkimuksessa testataan uudenaikaista hoidon seurantamenetelmää, jossa potilas itse on keskeisessä roolissa, Mäntyselkä kertoo.

Tarkista ja tue -tutkimus tehdään Kuopion yliopistollisen sairaalan, Itä-Suomen yliopiston ja Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen (JYTE) yhteistyönä. Tutkimusasemina on mukana suurin osa JYTE:n terveysasemista, Laukaan ja Saarijärven terveysasemat sekä Mehiläinen Työterveyspalvelut Jyväskylä.

Lisätietoa:

Kehittäjäsairaanhoitaja Johanna Pekkilä, p. 050 311 8364

Tutkimuksesta saa tietoa myös hankkeen kotisivuilta www.tarkistajatue.fi

20.11.2015Eveliina Välimäki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje