Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kauppakadun pihakadulla Jyväskylässä tarvitaan yhteispeliä

Kauppakadun pihakadulla Jyväskylässä tarvitaan yhteispeliä

Jyväskylän kaupunki, Liikenneturva, poliisi ja Jyväskylän Pyöräilyseura järjestävät keskiviikkona 18.11. kello 14–17 Nastaa talvifillarointia! -pihakatutapahtuman Jyväskylässä Kauppakadun pihakadulla.

Tapahtumassa tarkastellaan autoilijoiden, pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden yhteispeliä Kauppakadulla, muistutetaan pihakatua koskevista liikennesäännöistä sekä kerrataan talvipyöräilyn turvallisuusvinkkejä. Samalla käynnistyy Jyväskylän Pyöräilyseuran Nastat on! -nastarengaskampanja 18.11.–6.12. Tapahtumapaikalta starttaa kello 17.00 kaikille avoin Nasta-ajo Jyväsjärven ympäri.

Pihakadun liikennesäännöt koskevat kaikkia tienkäyttäjiä

Pihakadun liikennemerkki kuvaa kadun luonnetta kaikille tienkäyttäjille yhteisenä tilana, jossa autoilijoiden ja pyöräilijöiden on annettava jalankulkijoille esteetön kulku. Ajonopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi eikä se saa ylittää 20 kilometriä tunnissa. Jalankulkijoilla on esteetön liikkumisoikeus kaikilla pihakadun osilla ja ajoneuvojen kuljettajilla on väistämisvelvollisuus heihin nähden. Jalankulkija ei saa puolestaan tarpeettomasti estää ajoneuvoliikennettä.

Pysäköinti pihakadulla on sallittu merkityllä pysäköintipaikalla. Polkupyörän, mopon ja vammaisen pysäköintiluvalla varustetun ajoneuvon saa kuitenkin pysäköidä merkityn pysäköintipaikan ulkopuolelle, jos se ei kohtuuttomasti haittaa pihakadulla liikkumista. Ajoneuvon, joka tulee pihakadulta tielle, on väistettävä muita tiellä liikkuvia.

Turvallinen ja miellyttävä liikkuminen pihakadulla edellyttää kaikilta tiekäyttäjiltä yhteispeliä. Toisten tienkäyttäjien huomiointi ja joustava asenne edesauttavat sujuvaa liikennettä. Kun liikenteessä ennakoi muiden toimintaa ja toimii niin, että muut tiellä liikkuvat osaavat lukea sinun aikeesi, on matkanteko kaikille osapuolille turvallisempaa. Esimerkiksi hitaampaa ohitettaessa on oma nopeus sovitettava sellaiseksi, etteivät vaaratilanteet pääse yllättämään.

Talven tuloa voi ennakoida

Oma ajotapa ja ajatukset kannattaa kääntää talvikauteen sopivaksi. Ajonopeuden tulee olla sellainen, että ajokki on hallittavissa yllättävissäkin tilanteissa. Pihakadulla tämä tarkoittaa ajonopeuden sovittamista muut tienkäyttäjät huomioivaksi.

Talviliikenteessä auttavat myös asianmukaiset varusteet. Jalankulkijoilla heijastimet ja liukuesteet auttavat näkymiseen ja pystyssä pysymiseen. Pyöräilijöiden kannattaa huolehtia siitä, että pyörästä löytyy toimiva valo ja joka suuntaan näkyvät heijastimet. Nastarenkaat antavat jäisellä tai lumisella pinnalla tarvittavaa lisäpitoa pyöräilyyn. Tavallinen talvipyöräilyonnettomuus on väylän liukkaudesta tai epätasaisuudesta johtuva kaatuminen.


Lisätietoja:
- liikenteenohjausinsinööri Heikki Vikki, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 0547
- yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, p. 0400 640 688
- vanhempi konstaapeli Jouko Meriläinen, p. 040 8275344
- puheenjohtaja Teemu Tenhunen, Jyväskylän Pyöräilyseura, p. 041 544 2195

16.11.2015Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje