Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Filmi-perjantai: Kaupunkikuvan muutos Keski-Suomen museossa 20.11. klo 15–18

FILMI-PERJANTAI: Kaupunkikuvan muutos

Filmi-perjantaissa annetaan filmiprojektorin raksuttaa ja tuoda nykyhetkeen paloja menneisyydestä. Tervetuloa tutustumaan kaitafilmin maailmaan!

Keski-Suomen museo, auditorio
20.11.2015, klo 15-18.00
Elokuvat klo 16.00 alkaen
Tapahtumaan on vapaa pääsy

Filmi-perjantaissa annetaan filmiprojektorin raksuttaa ja tuoda nykyhetkeen paloja menneisyydestä. Kyseessä on elokuvakerhomainen tapahtuma, jossa pääosassa on filmi. Päivän aikana katsotaan kuukausittain vaihtuvan teeman mukaisia filmejä ja keskustellaan vapaasti aiheesta. Nykyajan ja menneisyyden rinnastus on näkyvä osa Filmi-perjantaita ja tavoitteena olisi herätellä myös nykykuvaajia oman ympäristönsä tallentamisen tärkeydestä. Aiempaa kokemusta kaitafilmeistä ei tarvitse olla, vaan mukaan saa tulla kaikki aiheesta kiinnostuneet!

Kaupunkikuvan muutoksesta ja sen tallentamismahdollisuuksista tulee keskustelemaan Keski-Suomen museon museonjohtaja Heli-Maija Voutilainen sekä FT, tietokirjailija ja graafinen suunnittelija Jussi Jäppinen. Paikalla on taas myös kaitafilmejä työkseen digitoiva Antti Mikkola (Media Zoo). Elokuvakerho-osuuden aikana nähdään arkistofilmi Jyväskylästä ”125-vuotias Jyväskylä” (1963, 11min). Klo 16.00 alkaen näytetään elokuva ”The City” ja lopuksi elokuva ”Herää Helsinki”.

Klo 16.00 elokuvanäytökset:

THE CITY
Willard Van Dyke, Ralph Steiner | Yhdysvallat | 1939 | 55min | 16mm filmi (KAVI)

Elokuva tehtiin vuonna 1939 New Yorkin maailmannäyttelyyn. Tarkoituksena oli herättää kiinnostusta kaupunkisuunnittelun merkitykseen esittämällä eri vaiheita kaupunkikuvan kehityksessä, kuvata kaupungin muutosta elinympäristönä. Elokuva liittyy tavallaan yleiseen amerikkalaisen unelman kehykseen. Esitetään, kuinka kaupungit ovat kasvaneet ilman kontrollia: yhteys maahan ja luonnolliseen elämäntapaan on hämärtynyt tai katkennut. Silti elokuvan sävy on optimistinen: asioihin voidaan vaikuttaa, ja tilanne voidaan muuttaa, kunhan ihmiset heräävät huomaamaan oman etunsa.

HERÄÄ HELSINKI!
Valentin Vaala | Suomi | 1939 | 8min | 16mm filmi (KAVI)

Ilmavan impressionistinen dokumenttielokuva pääkaupunkimme Helsingin aamusta 1930-luvun lopulla.

Yhteistyössä: Keski-Suomen elokuvakeskus, Keski-Suomen museo, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Taiteen edistämiskeskus, Oulun elokuvakeskus, Antti Mikkola/Media Zoo sekä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Lisätietoja:

Marika Laiho
044 700 2582
marika.laiho(a)ksek.fi
www.ksek.fi

13.11.2015Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje