Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Muistisairaan kohtaaminen Teatteritiistain aiheena 17.11. Jyväskylän kaupunginteatterissa

Jyväskylän kaupunginteatterin Teatteritiistain aiheena muistisairaan kohtaaminen

Jyväskylän kaupunginteatterin ohjelmistossa nähdään Satu Rasilan kirjoittama ja Eljas Liinamaan ohjaama koskettava näytelmä Katoava maa, jossa vanhenevan avioparin, Helenan ja Aarnen, avioliittoon on tullut mukaan Kolmas: Alzheimerin tauti. Menneen ja tulevan hämärtyessä esitys kysyy, mistä ihmiselämä koostuu, mikä siinä on olennaista ja mitä siitä jää jäljelle, kun maisema autioituu.

Katoava maa -näytelmä luo viitekehyksen kahdelle seuraavalle kaupunginteatterin Teatteritiistaille: 17. marraskuuta teemana on ”Muistisairaan kohtaaminen” ja 12. tammikuuta 2016 keskustellaan muistisairaan omaisen kokemuksesta. Molemmat tilaisuudet alkavat teatterin ylälämpiössä klo 19.

Muistisairaan kohtaaminen 17.11. klo 19

Vuosittain etenevään muistisairauteen sairastuu 14 500 suomalaista ja kaikkiaan sairastuneita on Suomessa arviolta 193 000. Kenenkään ei pitäisi jäädä sairautensa kanssa yksin. 17.11. Teatteritiistaissa kysytäänkin, kuinka kohdata muistisairas ihminen. Kohtaaminen voi tuntua haasteelliselta, sillä sairaus vaikuttaa vuorovaikutukseen. Muun muassa kommunikaatiovaikeudet, levottomuus ja tuntei-en ilmaisun avoimuus voivat hankaloittaa tilannetta, jos ymmärrystä muistisairauksien oireistosta ja vaikutuksista elämään ei ole. Ensisijaisesti ihminen kohdataan kuitenkin ihmisenä - oli hänellä muisti-airaus tai ei.

Illan aikana käsitellään myös, millaisia asioita muistisairas ihminen toivoisi muiden ihmisten huomioivan hänet kohdatessaan ja millainen on muistiystävällinen yhteiskunta. Tilaisuus järjestetään yhdessä Keski-Suomen Muistiyhdistys ry:n kanssa ja tilaisuudessa kuullaan myös muistisairaan kokemuspu-heenvuoro. Illan asiantuntijana on muistiluotsikehittäjä Lea Jokela Keski-Suomen Muistiyhdistyksestä.

Teatteritiistai on kaikille avoin tilaisuus ja sinne on vapaa pääsy.

Lisätietoja
teatterikuraattori Antti Niskanen, (014) 266 1925, 050 413 8027
muistiluotsikehittäjä Lea Jokela, Keski-Suomen Muistiyhdistys ry., p. 044 561 4926
http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/ohjelmisto/katoavamaa
http://ksmuistiyhdistys.fi/

12.11.2015Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje