Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Tuikkujahti jälleen vauhdissa Jyväskylän seudulla!

Tuikkujahti jälleen vauhdissa Jyväskylän seudulla!

Jyväskylässä, Muuramessa ja Hankasalmella järjestetään jälleen tänä talvena peruskoululaisille suunnattu Tuikkujahti. Tuikkuja jahdataan 1.11.2015–31.1.2016 ja kisa on tarkoitettu kaikille peruskoulun 0.–9. luokkalaisille.

Tuikkujahti on metallisten tuikkukynttiläkuorten keräyskilpailu, jonka tavoitteena on aktivoida koululaisia tarkkailemaan kulutus- ja lajittelutottumuksiaan. Kilpailulla halutaan kiinnittää huomiota myös kotitalouksien materiaalin hyötykäyttöön: pienestä koostaan huolimatta alumiiniset tuikkukuoret ovat arvokasta metallituotteiden uusioraaka-ainetta. Jahti on leikkimielinen ja sen tarkoitus on lisätä luokkien yhteishenkeä.

Kilpailun järjestävät Jyväskylän kaupunki, Muuramen kunta, Hankasalmen kunta, Mustankorkea Oy ja JAPA ry. Kilpailu on osa Jyväskylän seudun kuntien Sotkutonta päivää! -kampanjaa.

Tuikkujahti kannustaa verkostoitumaan

Metallisten tuikkukuorten keräämisessä kisaillaan peruskouluissa ympäri Suomen 13:n eri jätelaitoksen alueella. Kilpailuun ilmoittaudutaan marraskuun aikana osoitteessa http://www.sotkutontapaivaa.fi/tuikkujahti. Jahti toteutetaan jokaisella alueella omana kilpailunaan. Viime talvena jahtiin osallistui yli 11 000 koululaista, ja tuikkukuoria kerättiin 5,9 miljoonaa kappaletta.

Kilpailun tarkoituksena ei ole lisätä tuikkujen kulutusta, vaan kannustaa koululaisia luovuuteen ja verkostoitumiseen käytettyjen tuikkukuorten etsinnässä. Kerättyjen tuikkukuorien määrä suhteutetaan luokan oppilasmäärään. Voittaja on luokka, joka kerää eniten tuikkukuoria/oppilas.

Jyväskylän seudun kilpailussa kunkin jahtiin osallistuvan kunnan voittajaluokka saa palkinnoksi toiminnallisen päivän luokan valitsemassa kohteessa. Vaihtoehtoina on muun muassa laskettelua, uintia kylpylässä, keilausta tai elokuvissa käyntiä. Lisäksi kaikkien tuikkukuoria keränneiden luokkien kesken arvotaan yksi retkipaketti Keski-Suomen Luontomuseoon. Lisäksi kaikille kilpailuun osallistuneille jaetaan pieni osallistumislahja ja kaikki luokat saavat osallistumisestaan diplomin.

Alumiini kannattaa kerätä talteen

Alumiinin syntypaikkalajittelu on tärkeää myös jätteiden energiana hyödyntämiseen siirryttäessä. Tuikkukuoria keräämällä koululaiset paitsi keräävät arvokasta uusioraaka-ainetta talteen, myös ehkäisevät alumiinin aiheuttamia haittoja jätteenpolttolaitoksissa.

Metallien erotteluun tarkoitetut magneetit eivät pysty poistamaan alumiinia muiden jätteiden seasta, sillä alumiini ei ole magnetoituva metalli. Polttolaitoksissa muun jätteen seassa oleva alumiini päätyy polttouuniin, jossa se aiheuttaa vahinkoa sulaessaan kiinni polttoarinaan.

Lisätiedot:
www.sotkutontapaivaa.fi/tuikkujahti
– koordinaattori Kati Kankainen, JAPA ry, p. 0400 361 365, kati.kankainen[at]jkl.fi
– viestintä- ja ympäristöpäällikkö Piia Aho, Mustankorkea Oy, p. 040 7787 248, piia.aho[at]mustankorkea.fi
– jätehuoltosuunnittelija Terttu Nyberg, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5154, terttu.nyberg[at]jkl.fi
– ympäristöpäällikkö Kari Saari, Muuramen kunta, p. 0400 515 630, kari.saari[at]muurame.fi
– ympäristönsuojelusihteeri Sirpa Peitsenheimo-Aarnio, Hankasalmen kunta, p. (014) 2671 319, sirpa.peitsenheimo-aarnio[at]hankasalmi.fi

3.11.2015Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje