Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotemberin ilmiannot: Keljon pitkäaikaishoidon osastolla parannetaan hoidonlaatua

Sotemberin ilmiannot: Keljon pitkäaikaishoidon osastolla parannetaan hoidonlaatua

Sotemberin ilmiannoissa kerrotaan, kuinka Keljon pitkäaikaishoidon osastoilla Jyväskylässä on pyritty parantamaan hoidonlaatua.

Pitkäaikaishoidon osastolla 4 on kolme tiimiä ja ilmiannon tehnyt taho kuuluu Metsätähden tiimiin.

- Meidän yksikkö muuttaa kesän aikana Huhtasuolle ja toiminta muuttuu palveluasumiseksi. Meillä on ajatuksena kehittää omaa työtämme, jonka tavoitteena on kuntouttaa asukkaita. Ideamme on asukkaiden hoidonlaadun paraneminen sekä taloudellisten kustannusten vähentäminen. Pidemmän seurannan tuloksena olemme havainneet, että asukkaiden omatoimisuuden lisääminen sekä nykyisen toimintakyvyn ylläpitäminen parantavat elämänlaatua. Toimintakyky säilyy täten pidempään. Itsemääräämisoikeuden tärkeys huomioidaan paremmin, Tarja Juntunen kertoo.

Metsätähden tiimissä uusia toimintatapoja kokeillaan käytännössä

Kokeiluun liittyen hoitajille annetaan koulutusta ADL-taitojen ohjaukseen. ADL-taidot tarkoittavat jokapäiväisen elämisen taitoja, joihin kuuluvat mm. pukeutuminen, peseytyminen ja ruokailu. Esimerkiksi ruokailu tehdään mahdolliseksi niille, jotka pystyvät itsenäisesti syömään; katetaan pöytä, jossa ruoat tarjoillaan kodinomaisesti ja asukkaat voivat itse ottaa ruoan.

- Yhdessä ruokaillessa asukas tuntee kuuluvansa yhteisöön ja näin myös yksinäisyyden tunne vähenee. Asukkaiden hyvinvointi lisääntyy, itsetunto kohenee, fyysinen ja henkinen hyvinvointi lisääntyy.

Kokeilujen myötä yksikössä on huomattu nopeaa edistymistä, joka tulee esille mm. asiakastyytyväisyytenä.

- Muutokset näkyvät myös henkilökunnan arjessa. Esimerkiksi hoitajilla jää paremmin aikaa hoitaa muita tehtäviä.

Metsätähden tiimissä on kahdella työntekijällä aiempaa kokemusta palvelutalossa työskentelystä. Kokemusta hyödynnetään kokeilussa.

- ADL-taitojen ohjaus vaatii hoitajilta sitoutuneisuutta ja panostusta alkuvaiheessa mutta kun toiminta opitaan ja asukkaiden omatoimisuus lisääntyy, voidaan kouluttautuneiden ohjaajien erityisasiantuntijuus suunnata toisiin yksiköihin ja heidätkin kouluttamaan hoitohenkilökuntaa myös laajemmin. Vähemmän koulutusta omaava henkilökunta selviytyy arjentyöstä, jos ja kun asukkaat ja työntekijät ovat toimintaan koulutettuja. Uskommekin, että tästä seuraa myös säästöjä.

Henkilöstö on ylpeä kehittämästään mallista

- Olemme ylpeitä toimintatavasta, koska ideamme toimii ja voimme auttaa asukkaita laadullisempaan elämään, ilmiannossa iloitaan.

Yhteyshenkilön nimi: Tarja Juntunen, Jyväskylän kaupunki, Keljon pitkäaikaishoito. p. 044 328 8442

3.11.2015Emmi Hyvönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje