Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotemberin ilmiannot: Sosiaalityö päivystyksessä – pilotti Keski-Suomen keskussairaalassa 20.9. – 19.12.2015

Sotemberin ilmiannot: Sosiaalityö päivystyksessä – pilotti Keski-Suomen keskussairaalassa 20.9. – 19.12.2015

Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä on jo vuosia toivottu, että sosiaalityön osaamista olisi saatavilla virka-ajan lisäksi myös iltaisin ja viikonloppuisin. Sosiaalityöntekijän palveluista hyötyisivät monet päivystyksessä asioivat asiakkaat (esimerkiksi paljon palveluja käyttävät, mielenterveys- ja päihdeongelmaiset, väkivallan ja lähisuhdeväkivallan uhrit, asunnottomat ja henkilöt, joilla on ongelmia toimeentulossa tai kotona selviytymisessä).

- Sairaanhoitopiiri ei ole voinut osoittaa lisäresursseja sosiaalityöhön, mutta uuden toimintamallin kokeileminen mahdollistui toukokuussa 2015 toteutetun viikon mittaisen prepilotin jälkeen Keski-Suomen SOTE 2020 -hankkeen rahoituksella, mainitsee sosiaalityöntekijä Tiina Tuominen ilmiannossaan.

Sosiaalityö päivystyksessä -pilottiin siirtyi yksi kokoaikainen sosiaalityöntekijä. Lisäksi kaksi muuta sosiaalityöntekijää työskentelevät päivystyksessä osa-aikaisesti. Näin saatiin työvuorosuunnittelu onnistumaan siten, että joka arkipäivä päivystysalueella on sosiaalityöntekijä klo 8-20 ja viikonloppuna klo 9-17. Sosiaalityön moniammatillisena tiiminä toimii koko päivystysalueen henkilökunta perusterveydenhuollosta, päivystyksen erikoissairaanhoidosta, päivystys- ja infektio-osastolta, sairaankuljetuksesta ja triagesta, ilmiannossa kerrotaan.

Päivystyksessä sosiaalityöntekijän konsultaatiot ovat ensimmäisen pilottikuukauden aikana nousseet huimasti.

- Pilottia edeltävänä vuonnasosiaalityön konsultaatioita pyydettiin päivystysalueella 110 kappaletta koko vuoden aikana eli hieman alle kymmenen kertaa kuukaudessa. Sosiaalityön pilotin ensimmäisen kuukauden aikana sosiaalityön konsultaatioita on tehty jo yhteensä 82 kappaletta, ilmiannossa iloitaan.

- Tämä osoittaa mielestäni erittäin kiistattomasti sen, että sosiaalityölle on tarvetta päivystysalueella niin virka-aikaan kuin virka-ajan ulkopuolellakin. Uskomme, että päivystysalueella tehtävällä oikea-aikaisella tilanteen arvioinnilla ja jatkosuunnitelmalla helpotamme potilaiden tilannetta, vähennämme osaltamme hoitohenkilökunnan työtaakkaa sekä vapautamme resursseja hoitotyöhön. Ja tietenkin säästämme yhteiskunnan rahoja, toteaa Tiina Tuominen.

Lisätietoja: sosiaalityöntekijä Tiina Tuominen, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, tiinah.tuominen@ksshp.fi

3.11.2015Emmi Hyvönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje