Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän Ruusupuiston arkkitehtuurikilpailuun ennätyksellinen osanotto

Jyväskylän Ruusupuiston arkkitehtuurikilpailuun ennätyksellinen osanotto

Alvar Aalto -säätiön ja Jyväskylän kaupungin järjestämään kansainväliseen Ruusupuiston arkkitehtuurikilpailuun saapui 674 kilpailuehdotusta määräaikaan mennessä. Ehdotusten määrä on Suomessa järjestetyistä arkkitehtuurikilpailuista kaikkien aikojen toiseksi suurin - heti Guggenheim Helsinki -kilpailun jälkeen.

Kilpailussa suunnitellaan Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon yhdistävä lisärakennus ja alueen ulkotila. Nivelosan tarkoituksena on palvella yhdyskäytävänä, yhteisenä mu¬seokauppana ja teknisenä tilana mahdollistaen monipuolisen toiminnan ja yhteistyön. Tavoitteena on kehittää kahdesta Alvar Aallon merkkiteoksesta vetovoimainen ja korkealaatuinen museokeskus Jyväskylään.

"Ruusupuiston arvoympäristön kehittäminen kansainvälisellä ideakilpailulla on merkittävä tapaus modernin arkkitehtuurin historiassa. Oman piristysruiskeensa kiinnostukselle tuo se, että uutta arkkitehtuuria ollaan sovittamassa akateemikko Alvar Aallon suunnittelemien museoiden yhteyteen. Huomionarvoista on myös se, että melko pienellä lisärakentamisella vaikutetaan olennaisesti koko tulevan museokeskuksen toimivuuteen", kertoo Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh.

Kilpailun palkintolautakunta painottaa arvosteluperusteissaan muun muassa arkkitehtonista kokonaisotetta sekä suunnitelman teknistä ja taloudellista toteutettavuutta. Erityisen tärkeää on, että voittajaehdotus sopii valtakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön ja siinä on löydetty luonteva yhteys Alvar Aallon arkkitehtuurin kanssa.

”On jännittävää päästä tutkimaan, miten kilpailuun osallistuneet ovat ratkaisseet uudisosan toiminnalliset tarpeet, arkkitehtonisen haasteen ja käsitelleet lähiympäristöä”, sanoo Keski-Suomen museon johtaja Heli-Maija Voutilainen.

”Kaiken kaikkiaan on aivan uskomattoman upeaa, että kilpailu sai näin laajan ja merkittävän suosion ympäri maailman ja täten lisäsi entisestään Jyväskylän kaupungin tunnettavuutta hyvän arkkitehtuurin kaupunkina. Kilpailu on kaupungin kannalta hyvin merkittävä ja kauaskantoinen, koska kilpailun lopputuloksella ja museoiden yhdistämisellä toisiinsa tavoitellaan entistä monipuolista ja olosuhteiltaan laajempaa Ruusupuiston museokeskusta”, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja ja Jyväskylän Tilapalvelun suunnittelupäällikkö Ulla Rannanheimo.

Palkintolautakunnan jäseninä toimivat Esko Eriksson (Jyväskylän Tilapalvelun kiinteistöjohtaja), Ari Karimäki (Jyväskylän kaupungin palvelujohtaja), Tommi Lindh (Alvar Aalto -säätiön johtaja, arkkitehti SAFA), Ulla Rannanheimo (Jyväskylän Tilapalvelun suunnittelupäällikkö, palkintolautakunnan pj), Leena Rossi (Jyväskylän kaupungin yleiskaavapäällikkö, arkkitehti SAFA), Leila Strömberg (Jyväskylän kaupungin kaupunginarkkitehti, arkkitehti SAFA) ja Heli-Maija Voutilainen (Keski-Suomen museon johtaja). Suomen arkkitehtiliiton nimeäminä jäseninä palkintolautakunnassa ovat Asmo Jaaksi (arkkitehti SAFA) ja Anu Puustinen (arkkitehti SAFA).

Kilpailun voittajat julkistetaan Arkkitehtuurin päivänä ja Alvar Aallon syntymäpäivänä 3.2.2016.

Kilpailuohjelma on nähtävissä osoitteessa www.alvaraalto.fi/ruusupuisto.

Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh, puh. +358 44 562 1625,
tommi.lindh (at) alvaraalto.fi

Kuva: Alvar Aalto -museo.

2.11.2015Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje