Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Se on täällä taas! Jyväskylän museot avaavat ovensa keskisuomalaisella kirjastokortilla ilmaiseksi talvikuukausina

Se on täällä taas! Jyväskylän museot avaavat ovensa keskisuomalaisella kirjastokortilla ilmaiseksi talvikuukausina

Marraskuun alusta lähtien toteutuu jälleen odotettu mahdollisuus vierailla jyväskyläläismuseoissa ilmaiseksi näyttämällä keskisuomalaista kirjastokorttia. Tammikuun loppuun 2016 saakka jatkuva kampanja kannustaa seudun asukkaita nauttimaan museoiden palveluista ilman pääsymaksun kynnystä Alvar Aalto -museossa, Keski-Suomen museossa, Jyväskylän taidemuseossa ja Suomen käsityön museossa.

Kirjastokorttikampanja on saanut alkunsa syksyllä 2012 järjestetystä Tulevaisuuden museo -yleisötilaisuudesta, jossa tuli esille toive päästä ilmaiseksi museoihin. Kirjastokortti valikoitui sisäänpääsyn välineeksi, koska se on ilmainen, paikallinen ja kaikkien asukkaiden saatavissa. Jo kolmena peräkkäisenä vuonna museoissa toteutettu käytäntö on saanut kaupunkilaisilta positiivista palautetta ja tuonut museoihin lisää uusia asiakkaita.

Alvar Aalto -museo (Alvar Aallon katu 7) avaa näkymiä kansainvälisestikin kiinnostavan arkkitehti Aallon elämään ja monipuoliseen tuotantoon. Vaihtuvien näyttelyjen galleriassa tarkastellaan erästä aikamme arkkitehtuurin ilmiötä, kun esillä on marraskuun puoliväliin saakka näyttely Suomalainen rivitalo – työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi. Marraskuun lopusta tammikuun loppuun saakka museon Gallerian täyttää Ilmari Tapiovaaran muotoilu. Näyttely raottaa verhoa klassikon maineeseen nousseiden huonekalujen taustoista, ja suurellekin yleisölle tunnettujen tuolimallien, kuten Domuksen, Lukin, Crinoletten ja Mademoisellen kehityskaaresta. Näyttely kertoo samalla lahjakkaan muotoilijamestarin tarinan, jonka eräänä säikeenä kulkee muotoilijan sosiaalinen vastuu, jota Tapiovaara työssään korosti.

Jyväskylän taidemuseossa (Kauppakatu 23) tehdään 10.1. saakka matkaa maan keskipisteeseen Tuomo Blomqvistin, Marjatta Holman, Arja Karppinen-Rekolan, Kalle Leinon, Päivi Meriläisen, Tiina Pyykkisen, Kyllikki Rämäsen, Kimmo Schroderuksen ja Noora Schroderuksen maalausten, veistosten ja installaatioiden kanssa. Kuraattorit Samuli Heimonen ja Teija Isohauta ovat valinneet Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyyn mielenkiintoisia teoksia keskisuomalaisilta tai keskisuomalaisiksi itsensä tuntevilta nykytaiteilijoilta. Tommi Toijan taiteeseen on mahdollista tutustua taidemuseossa 22.1. alkaen. Kuvanveistäjä tuli suuren yleisön tietoisuuteen 2013 Helsingin Juhlaviikkojen taiteilijana Amos Andersonin taidemuseon näyttelyssä sekä Kauppatorin satama-altaaseen pissivällä Bad Boy -veistoksellaan. Jyväskylässä on esillä keramiikkahahmoja ja piirustuksia. Muukalaiset-sarjan mystiset, rujon sympaattiset veistoshahmot valtaavat näyttelysalin. Ryhmän keskellä mieleen nousevat väistämättä ihmisen olemassaolon peruskysymykset: mistä tulemme, mihin menemme, keitä olemme.

Keski-Suomen museossa (Alvar Aallon katu 7) voi tutustua Keski-Suomen ja Jyväskylän kaupungin historiasta kertovien perusnäyttelyiden lisäksi monipuolisiin vaihtuviin näyttelyihin. Kirsi Neuvosen 29.11. asti jatkuvan, Luontoäidin helmassa -näyttelyn teemoina toimivat kauneuden kaipuu sekä luonnon, ajan ja elämän rytmit. Tammikuun loppuun asti esillä on mitalinäyttely Mitalin kaksi puolta – se on fifty sixty. Esillä on muun muassa Jyväskyläläislähtöisen mäkihyppääjän Matti Nykäsen arvokisamitaleja. Yleisemmin näyttelyssä pohditaan mistä sanonta ”mitalin kääntöpuoli” on saanut alkunsa. Onko aforismikirjailijanakin tunnetun mäkikotkan sanaviisauksista apua selvitystyössä? Se on ihan fifty sixty. Museon omista mitalitaiteen kokoelmista näyttelyssä on esillä esimerkkejä Suomeen liittyvästä mitalitaiteesta 1700-luvulta nykypäivään. Tammikuun loppuun asti Keski-Suomen museossa on nähtävillä myös Dimensio-ryhmän näyttely. Dimensio on suomalainen 1972 perustettu taiteilijaryhmä, joka pyrkii kokeelliseen taiteeseen ja taiteidenväliseen ilmaisuun.

Suomen käsityön museossa (Kauppakatu 25) on esillä 5.12. saakka huippukäsityötä Japanista. Temppelin tekijät -näyttely kertoo Japanin perinteisestä puurakentamisesta käsityökalujen, puuliitosten ja videoiden välityksellä. Museon Ikkunagalleriassa avautuu 18.11. jo perinteeksi muodostunut ja kaupunkilaisten innolla odottama joulunäyttely. Tänä vuonna näyttelyn teema on Kirjat elävät ja se esittelee nukketeoksia, joiden hahmot löytyvät mm. Saapasjalkakissasta ja Kalevalasta. Museon Aulagalleriassa avautuu 19.12. TEXO ry:n 60-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon liittyvä MINItekstiilinäyttely, joka esittelee suomalaisten tekstiilitaiteilijoiden minikokoisia teoksia. 23.1. avautuu museon vuoden 2016 päänäyttely Omin käsin. Se kertoo suomalaisen käsityön, käsiteollisuuden ja muotoilun noususta 1940-70 -luvuilla ja vie kävijät nostalgiselle aikamatkalle kädentaitojen lähihistoriaan Suomen käsityön museon Virkki-kokoelman ja Omin käsin -lehden välityksellä.

Lisätietoja
Alvar Aalto -museo, museolehtori Mirkka Vidgrén, p. 0400 254 708, mirkka.vidgren(at)alvaraalto.fi
Keski-Suomen museo, museolehtori Tuula Vuolio-Vallenius, p. 014 266 4363, tuula.vuolio-vallenius(at)jkl.fi
Jyväskylän taidemuseo, kuraattori Leena Lokka, p. 050 542 0527, leena.lokka(at)jkl.fi
Suomen käsityön museo, museonjohtaja Simo Kotilainen, p. 014 266 4367, simo.kotilainen (at)jkl.fi

30.10.2015Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje