Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotemberin ilmiannot: Jyväskylän kaupungin psykologipalveluissa asiakkaiden omatoimisuutta tuetaan itsehoitomenetelmillä

Sotemberin ilmiannot: Jyväskylän kaupungin psykologipalveluissa asiakkaiden omatoimisuutta tuetaan itsehoitomenetelmillä

Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen yhteistyössä on syntynyt sähköisten palveluiden hanke vuosille 2015–2016. Idea sai alkunsa Jyväskylän psykologipalveluiden työntekijöiden tarpeesta löytää perustyön tueksi asiakasta tukevia ja aktivoivia työmuotoja, sekä tehostaa hoitoprosesseja. Nettiterapioiden vaikuttavuudesta ja hoitotulosten pysyvyydestä on saatu hyviä tuloksia seurantatutkimusten perusteella Jyväskylän yliopistossa. Idean tavoitteena hyödyntää internetissä toimivia itsehoitomenetelmiä perustyön tukena ja tukea asiakkaan omatoimisuutta ja autonomiaa.

Hankkeessa sovellettavat itsehoitomenetelmät ovat maksuttomia eikä niissä tarvita lähetteitä eikä diagnooseja. Palvelu on ennaltaehkäisevää, mutta sillä on myös eheyttävä ja terapeuttinen vaikutus. Palvelu soveltuu myös pienten lasten vanhemmille, joilla on arjessa vaikea löytää aikaa itselle ja pysähtymiselle, sillä palvelu on käytössä vuorokauden ympäri. Ohjelmat toimivat myös älypuhelimissa ja niiden käyttäminen on tavoitteellista, mutta tavoitteet eivät rajoita etenemistä tai hoitoa, vaan palvelussa voi edetä omassa tahdissa ja vaikka palata taaksepäin. Erityisesti opiskelijat ovat tottuneet sekä arkielämässä että opintoihin liittyen käyttämään sähköistä verkkoa, joten palvelulle on ollut tarvetta.

Tärkeää tutkimustietoa itsehoitomenetelmän käytöstä

Alkuvaiheessa työntekijät tutustuivat itse omakohtaisesti nettiterapioihin ja ohjasivat asiakkaitaan niiden käyttöön. Työn tukena hyödynnettiin työnohjausta Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta neljä kertaa vuodessa. Syksyllä 2015 hankkeessa aloitettiin Jyväskylän yliopiston toteuttama seurantatutkimus, jossa tutkitaan internetissä toimivan itsehoitomenetelmän soveltuvuutta psykologin perustyössä. Tutkimukseen sisältyvät asiakkaiden alku- ja loppumittaukset sekä oma-aloitteinen menetelmän käyttö psykologien vastaanottokäyntien lisäksi.

Hyvää käytäntöä toteuttavat oman yksikön työntekijät ja opiskeluterveydenhuolto.

- Käytäntöä ollaan viemässä myös Jyväskylän kaupungin oppilashuoltoon. Myös Jyväskylän kaupungin terveysasemien henkilökuntaa on alettu perehdyttää ohjelmien käyttöön syksyn 2015 aikana, Jyväskylän kaupungilta kerrotaan.

Ohjaus ja linkit nettiterapioihin löytyvät sairaanhoitopiirin ja Jyväskylän kaupungin yhdessä toteuttamasta mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitoketjusta. Tavoitteena on viedä hoitoketjun rakentamis- ja päivittämistyö maakunnan toimijoiden käyttöön.

- Olemme onnistuneet luomaan Jyväskylän kaupungin palveluihin uutta toimivaa ja myös omien palveluiden ulkopuolella hyödynnettävää sisältöä. Nettiterapioiden vastaanotto muissa palveluissa on ollut hyvää ja tuonut myös vireyttä yhteistyökäytäntöihin, sekä tuonut psykologityötämme enemmän esille. Asiakkaiden palaute tähän mennessä on ollut positiivista, psykologipalveluista iloitaan.

Lisätietoja: Oona Keituri ja Eeva-Liisa Liimatainen, perheiden ennaltaehkäisevät sosiaali- ja terveyspalvelut/Psykologipalvelut, oona.keituri@jkl.fi, p. 014 266 3560

30.10.2015Eveliina Välimäki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje