Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotemberin ilmiannot: Kinnulassa neuvola ja perhetyö tukevat lasta odottavia perheitä kotikäynneillään

Sotemberin ilmiannot: Kinnulassa neuvola ja perhetyö tukevat lasta odottavia perheitä kotikäynneillään

Toimintamalli käynnistyi vuonna 2013 neuvolan ja perhetyön yhteistyönä. Toimintamallin ideana on, että perhetyöntekijä ja terveydenhoitaja käyvät kotikäynnillä perheessä ennen vauvan syntymää, mikäli syntymässä on esikoinen. Mikäli perheessä on jo useampia lapsia, perhetyöntekijä suorittaa kotikäynnin etukäteen yksin 1-2 kk ennen laskettua aikaa. Noin kuukausi lapsen syntymän jälkeen perhetyöntekijä käy kotikäynnillä ja toinen käynti perheessä tehdään vauvan ollessa 6-12 kuukauden ikäinen.

Neljän kuukauden iässä lapselle tehdään neuvolan ohjelman mukaan laaja terveystarkastus ja perheen hyvinvoinnin arvio, joten siksi väliä kolmanteen kotikäyntiin tulee enemmän.

Käynnin tarkoituksena on antaa perheille ennaltaehkäisevää ja matalan kynnyksen tukea varhaisessa vaiheessa sekä vähentää perheiden lastensuojelupalvelujen tarvetta.

Käyntien yhteydessä tuetaan varhaista vuorovaikutusta ja tulevien vanhempien parisuhdetta. Toimintamallilla pyritään myös ennaltaehkäisemään kuristusväkivaltaa sekä puheeksi ottamaan päihteiden käyttöä.

Keskusteluilla tukea perheiden arkeen

Perheitä ohjataan käyttämään tarkoituksenmukaisia palveluja, kuten terveydenhuollon ja kelan palveluita.

Neuvolan perhetyökäyntien yhteydessä tehdään alustavaa palvelutarpeen arviota ja tarjotaan alustavasti lapsiperheiden kotipalvelua ja ennaltaehkäisevää perhetyö. Kolmen lisäkäynnin jälkeen tehdään sosiaalityöntekijän toimesta palvelutarpeen arvio.

- Kotikäynneillä keskustellaan muun muassa vauvan vaikutusta perheeseen ja parisuhteeseen, vauvaan liittyvistä asioista, alkoholin ja päihteiden käytöstä sekä lähisuhdeväkivallasta, sosiaalityöntekijä Eila Linna listaa.

Perheiltä on saatu positiivista palautetta ja toimintamallia on myös kehitetty yhteistyössä perheiden kanssa. Alkuvaiheessa käynnit perheeseen kohdennettiin vauvan ollessa neljän kuukauden ikäinen (laajan terveystarkastuksen yhteydessä), mutta monet kokivat käynnin liian myöhäisenä. Tästä syystä käyntiä aikaistettiin ja nyt käynnit tehdään jo ennen syntymää ja vauvan ollessa 1-2kk.

Lisätietoja: Eila Linna, eila.linna@kinnula.fi, p. 044 459 6346

30.10.2015Eveliina Välimäki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje