Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotemberin ilmiannot: Kriisikeskus Mobilen ja Jyväskylän yliopiston yhteistyöllä apua väkivaltaa käyttäville

Sotemberin ilmiannot: Kriisikeskus Mobilen ja Jyväskylän yliopiston yhteistyöllä apua väkivaltaa käyttäville

Perheväkivaltatyö väkivaltaisesti käyttäytyneiden miesten kanssa alkoi Mobilessa vuonna 1995, jolloin alettiin kehittää Jyväskylän hoitomallia "Vaihtoehto Väkivallalle". Malliin on kuulunut alusta alkaen yksilötyö Mobilessa ja miesten ryhmä Jyväskylän yliopiston psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikalla. Yhteistyötä Kriisikeskus Mobilen ja Jyväskylän yliopiston kesken on tehty jo 20 vuoden ajan. Ensimmäinen miesten ryhmä käynnistyi tammikuussa 1996. Vuodesta 2014 alkaen yliopistolla on toiminut kaksi erillistä miesten ryhmää, koska ryhmätoimintaan osallistujien määrä on kasvanut.

Väkivaltaa käyttäneiden kanssa tehtävässä yksilöväkivaltatyössä toteutetaan Vaihtoehto väkivallalle -hoitomallia. Yksilötyö on tarkoitettu väkivaltaa perheessä tai parisuhteessa käyttäneille miehille ja naisille. Yksilötyössä asiakkaita tavataan Mobilessa suunnitelmallisesti ja ajanvarauksella. Työn tavoite on väkivallan ehkäiseminen ja loppuminen sekä väkivaltaisen käyttäytymisen, seurausten ja vaikutusten käsittely. Yksilötyön jälkeen miehillä on mahdollisuus osallistua Jyväskylän yliopiston psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikalla miesten ryhmään.

Toimintamallia kehitetty jo lähes 20 vuotta

Hyvää käytäntöä toteuttaa Kriisikeskus Mobilessa kriisi- ja perheväkivaltatyöntekijä, Jyväskylän yliopistolla miesten ryhmää vetävät professori, psykoterapeutti sekä psykologi.

Vuosittain yli viidellekymmenelle väkivaltaisesti käyttäytyneelle henkilölle on mahdollista päästä käsittelemään asiaa yksilötyönä Kriisikeskus Mobilessa. Keskimäärin vuodessa 10–15 miestä jatko-ohjautuu Jyväskylän yliopistolle miesten ryhmään. Suurin osa Vaihtoehto väkivallalle -hoitomalliin osallistuneista miehistä pystyy lopettamaan väkivallan käytön.

- Vaihtoehto väkivallalle -hoitomalli on toimiva työmuoto ja sitä on kehitetty yhteistyössä lähes 20 vuoden ajan. Väkivaltatyöllä on suuri merkitys niin inhimillisesti yksilö-, parisuhde-, perhe- sekä lasten kehityksen ja kasvun ja muiden läheisten osalta kuin myös laajemmin yhteiskunnallisesti, Mobilesta kerrotaan.

Lisäksi merkittävää on, että miesten ryhmistä on syntynyt monimuotoista tutkimusta väkivaltailmiöön liittyen sisältäen lukuisan määrän kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä artikkeleita, julkaisuja, väitöskirjoja ja pro gradu-töitä.

Lisätietoja: Jouni Paananen ja Juha Holma, Kriisikeskus Mobile ja Jyväskylän yliopisto, jouni.paananen@jkl.fi, p. 050 531 3339 (Jouni Paananen) ja 0408053488 (Juha Holma)

30.10.2015Eveliina Välimäki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje