Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän asukasluvun kasvu suurten kaupunkien kolmanneksi nopeinta

Jyväskylän asukasluvun kasvu suurten kaupunkien kolmanneksi nopeinta

Väestömuutokset kumulatiivinen kehitys Jyväskylässä kuukausittan vuosina 2008-2015Jyväskylän väkiluku oli syyskuun lopussa Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 137 242 henkeä eli kasvua alkuvuodesta on 1462 henkeä. Määrä on huomattavasti pitkän aikavälin keskiarvokasvua enemmän

Vuonna 2014 Jyväskylä oli suhteellisen kasvun osalta tilastoissa suurimmista kaupungeista yhdeksäs, mutta nyt kasvu on ollut suhteellisesti kolmanneksi nopeinta, edellä ovat vain pääkaupunkiseudun kehyskaupungit Vantaa ja Espoo. Takana ovat nyt mm. Helsinki, Kuopio, Oulu, Tampere, Turku ja Joensuu. Jyväskylän seudulla väestömäärä on kasvanut Jyväskylän lisäksi Muuramessa, Laukaassa ja Uuraisilla.

Kasvu selittyy nimenomaan kuntien välisen nettomuuton kasvulla. Kuntien välinen muuttoliike on kaiken kaikkiaan vilkastunut suhteessa viime vuoteen. Lähtömuutto on sen sijaan ollut vain vähän edellisvuotta suurempaa. Tilastojen perusteella ei kuitenkaan vielä voi tehdä johtopäätöksiä siitä, onko jokin tietty ikäryhmän tulomuutto ollut aiempaa voimakkaampaa. Myös maahanmuutto ja luonnollinen väestönkasvu ovat edellisen vuoden tasolla.

Asuntorakentamisen painopiste on siirtynyt enenevässä määrin omakotirakentamisesta kerrostalorakentamiseen. Viime ja tänä vuonna omakotitaloja on valmistunut vähemmän kuin edellisinä vuosina. Myös maaseudun omakotirakentaminen on ollut hiljenemään päin. Tämän vuoden ripeä kasvu ei siten näytä selittyvän juuri omakotirakentamisesta. Esimerkiksi tonttien hinta ei selitä sitä, miten nopeasti alueet ovat toteutuneet tai miten kysyttyjä eri alueiden tontit ovat olleet. Senioreille ja opiskelijoille räätälöityjä uusia kohteita on valmistunut hyville paikoille, samoin muita kaupunkimaisen asumisen kohteita kohtuuhintaisesta luksukseen.

- Jyväskylän asumisvision mukaiset painotukset asumisvaihtoehtojen ja alueellisen kirjon monipuolisuudesta, senioriasumisesta ja järventuntumarakentamisesta ovat ilmeisesti osuneet oikeaan, arvelee yleiskaavapäällikkö Leena Rossi.
Asuntomessualue, Mankola, Palokunnanmäki ja Kuokkalan täydennysrakentaminen ovat näkyvimpiä kohteita tällä saralla. Myös esimerkiksi Keljonkangas on vetänyt hyvin.

Haluamme jatkossakin huolehtia siitä, että monipuolisia asumisen rakentamisvaihtoehtoja on ja että jo rakennetut alueet säilyttävät identiteettinsä ja vetovoimansa.
- Pieniin ja keskisuuriin yrityksiin perustuva myönteinen työpaikkakehitys, mukavan laadukas lyhyiden välimatkojen kaupunkiympäristö, erinomainen tonttitarjonta ja nuorekas opiskelijakaupungin ilme ovat vahvoja valttikortteja Jyväskylälle myös tulevina vuosina, uskoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Liitteenä tarkemmin tilastolukuja ja seudun kuntien väestökehityksen tietoja.

Lisätietoja:
yleiskaavapäällikkö Leena Rossi, puh. 040 741 9187
kehittämisjohtaja Silja Ässämäki, puh. 050 568 5831

28.10.2015Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje