Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotemberin ilmiannot: Wiitaunionissa potilaan hoitoprosessit sujuvammaksi lean-ajattelulla

Sotemberin ilmiannot: Wiitaunionissa potilaan hoitoprosessit sujuvammaksi lean-ajattelulla

Hoitoprosessin sujuvoittamisella hyviä tuloksia

Idea sai alkunsa keväällä 2015, kun Wiitaunionissa järjestettiin vastaanoton työntekijöiden kehittämisiltapäivä. Päivän aikana pohdittiin toimintamallien sujuvoittamista. Mukana olivat vastaanoton ja lähipäivystyksen vastaanottoavustajat, hoitajat, lääkärit ja fysioterapeutit.

- Teimme ryhmätöinä lean-ajattelua sivuten arvovirtakuvaukset tyypillisimpien potilaiden hoitopoluista. Kaikissa ryhmissä nousi esiin tärkeimpänä asiana potilaan hoidon tarpeen arviointi, Raija Toiviainen kertoo.

Potilaan hoitopolku sujuvoituu, jos potilaan ottaessa yhteyttä tehdään huolellinen hoidon tarpeen arviointi, niin että potilas ohjautuu oikean työntekijän vastaanotolle oikeaan aikaan ja tarpeelliset esivalmistelut tehtynä.

Kehittämistyön alkuvaiheessa tehtiin hoitoprosessimme arviointia niin, että viikon ajan työntekijät merkitsivät seurantakaavakkeeseen jokaisesta potilaskontaktista prosessin onnistumisen. Käytännössä positiivista muutosta hoitoprosessin sujuvuudessa on jo huomattu.

Avainasemassa vastaanottoavustajat

Ajattelun muutoksella tiimityötä on jo saatu tehostettua. Vastaanottoavustajat ohjaavat potilaan tarvittaessa ensin hoitajan vastaanotolle, joka ohjaa potilaalle tarvittavat kotiseurannat. Hoitaja voi lähettää potilaan myös tarvittaviin laboratoriokokeisiin.

- Potilas voidaan suoraan ohjata myös lääkkeenmääräämiskoulutuksen saaneiden hoitajien ja suoravastaanottokoulutuksen saaneiden fysioterapeuttien vastaanotolle. He tekevät itsenäistä vastaanottotyötä, jolloin aina ei tarvita lääkärin vastaanottokäyntiä ollenkaan, Wiitaunionista todetaan.

Uuden käytännön avulla potilaan hoitoprosessit on saatu sujuvammaksi.

- Erityisen hienoa on se, että tämä on meidän yhdessä toteuttama. Alusta alkaen kaikki työntekijät ovat olleet mukana ideoimassa kehittämisprosessia, wiitaunionilaiset hehkuttavat.

Lisätietoja: Raija Toiviainen, Wiitaunioni (Viitasaari ja Pihtipudas), p. 044 733 5851

26.10.2015Eveliina Välimäki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje