Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotemberin ilmiannot: Kummiluokkatoiminta antaa energiaa Karstulassa!

Sotemberin ilmiannot: Kummiluokkatoiminta antaa energiaa Karstulassa!

Saarikan varhaisen tuen palveluista ilmiannettiin ikäihmisten viriketoimintaan liittyvä kummiluokkatoiminta Karstulassa.

Kummiluokkatoiminta aloitettiin Karstulassa syyskuussa 2015. Mukaan valikoitui Tolppilan koulun 1 B luokka, johon kuuluu 19 oppilasta. Jatkossa heitä käy tapaamassa 13 päivätoiminnan asiakasta. Ikääntyneiden ikäjakaumansa on 76–94 vuotta.

Kummiluokkatoiminnan taustalla oli havainto siitä, että eri sukupolvien välinen yhteistyö on tärkeää kaikille osapuolille.

- Yhteistyötä oli toteutettu aiemmin esim. kouluvierailuilla sekä säännöllisillä tapaamisilla päiväkoti- ja eskari-ikäisten kanssa. Nyt kuitenkin olisi tarkoitus luoda pitkäkestoinen yhteistyö saman koululuokan ja saman vanhusryhmän kesken vuosiksi eteenpäin, kertoo toiminnan käynnistäjänä toiminut Tarja Tammelin Saarikasta.

Säännöllisten tapaamisten toivotaan jatkuvat pitkälle tulevaan

Kummiluokkatoiminnan tapaamiset tullaan pääosin toteuttamaan Tolppilan koululla. Tällä hetkellä ajankohta on aamuisin alkaen klo 9. Aamuvierailuilla järjestetään yhteinen aamupala koulun tiloissa.

- Tapaamisia on 2-3 sekä syksyllä että keväällä. Yhteistyötä on tarkoitus jatkaa 1.-luokasta alkaen koko ala-asteen ajan ja miksi ei siitä eteenpäinkin.

Syyskuun ensimmäisellä tapaamisella viriketoiminnan ryhmä meni 1 B-luokkaan, jossa opettaja oli asettanut pulpetit ja tuolit niin, että syntyi lapsi-vanhus-ryhmiä.

- Tapaamisella kerroimme ideastamme lapsille sekä esittäydyimme. Tämän jälkeen aloimme touhuamaan yhdessä.

Yhdessä tekeminen aloitettiin ruusumarjakranssin teolla, jossa puolin ja toisin autettiin toisia. Opettajan toiveesta jokaisella tapaamisella on mukana jokin "vanhan ajan esine", jonka käyttöä arvuutellaan yhdessä. Ensimmäisellä tapaamisella esineet olivat sukkula ja öljylamppu.

- Sovimme jatkossakin etukäteen minkä esineen kukin ryhmästäni tuo arvuuteltavaksi. Tämä osoittautui myös kivaksi ohjelmanumeroksi.

Tapaamistunnin jälkeen lapset voivat esitellä koulukirjojaan ja mennä hetkeksi välitunnillekin omien vanhustensa kanssa.

- Ainakin alkutapaamisilla, pyrimme olemaan samoissa ryhmissä, mitkä nyt ensitapaamisella olivat koossa. Koska ryhmässämme on jo korkean iän saavuttaneita ja liikkuminen on joillakin hankalaa, ei tapaamiskertoja voi olla liian tiuhaan. Tietyistä käytännön syistä meidän meno koululle onnistuu kuitenkin paremmin kuin koululaisten tulo meille. Tarkoitus kyllä olisi, että esim. joulujuhlaamme oppilaat tulisivat vieraiksemme, kertoo ilmiannon tehnyt Tarja Tammelin Karstulasta.

Tapaaminen voimaannutti

- Opettaja Anne Nieminen on erittäin innostunut yhteistyöstämme ja hänellä onkin jo pitkä lista ideoita seuraaville tapaamiskerroille. Olemme miettineet tapaamista kirjastossa, kunnantalolla sekä esimerkiksi kynttilöiden vientiä haudoille.
Myös päivätoiminnassa ollaan innostuneita toiminnasta.

- Jo ensimmäisellä tapaamiskerralla oli selvää, että tämä on hieno juttu. Se kuinka mallikkaasti 7-vuotiaat ottivat vastaan ja osasivat huomioida ikäihmiset, oli ihailtavaa, se jopa yllätti. Luokassa vallitsi yhdessä tekemisen ilo ja innostus.

- Palattuamme ensimmäiseltä tapaamiseltamme, kaikki pursusivat intoa. Aivan kuin lasten energia olisi siirtynyt ryhmäläisiini, Tarja iloitsee.

Tieto yhteistyöstä on kiirinyt jo monen korviin.

- Monet ovat jo ehtineet todeta kuinka hieno idea tämä on. Tuon eka tapaamisen jälkeen sanoinkin ryhmässäni, että "olemme väsyneitä, mutta onnellisia". On selvää, että tulee syntymään ihania muistoja puolin ja toisin, Tarja Tammelin kertoo.

Yhteistyön toivotaan kestävän vuosia.

- Näin ryhmäläiseni tulevat näkemään lasten kasvun ja lapset saavat tärkeää vuorovaikutusta ikäihmisten kanssa ja tätä kautta varmasti kuulla useita elämänkokemuksen tarinoita. Jos yhteistyö jatkuu pitkään, tulee auttamatta vastaan myös niitä tilanteita, jossa joku ryhmäläiseni nukkuu pois. Mutta myös tämän asian huomiointi ja käsittely on tärkeää elämään kuuluvana tapahtuma.

Lisätietoja: Tarja Tammelin, SoTe kuntayhtymä Saarikka, Varhaisen tuen palvelut; Karstulan ikäihmisten päivätoiminta, tarja.tammelin@saarikka.fi tai p. 044 459 6523

26.10.2015Emmi Hyvönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje