Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotemberin ilmiannot: Pihtiputaalla lisätään miesten terveyttä ja hyvinvointia toiminnallisilla tapahtumilla

Sotemberin ilmiannot: Pihtiputaalla lisätään miesten terveyttä ja hyvinvointia toiminnallisilla tapahtumilla

Pihtiputaalla on kiinnitetty huomio miesten terveyteen ja hyvinvointiin uudella tavalla. Nykyisin terveyttä ja hyvinvointia edistäviä toiminnallisia tapahtumia järjestetään kuukausittain.

Tapahtumien alku on hyvinvointimessuilla ja Suomi mies seikkailee -rekkakiertueella, joka toteutettiin syksyllä 2014.

- Teimme messujen yhteydessä pihtiputaalaisille, viitasaarelaisille ja kinnulalaisille miehille kyselyn, jossa selvitettiin heidän näkemyksiään hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista omassa elämässään. Koimme tärkeäksi panostaa erityisesti miesten hyvinvointiin, koska naisten ja miesten välillä on selkeitä terveyseroja tilastojenkin perusteella. Naiset myös käyttävät terveyspalveluja enemmän. Kyselyssä miehet nostivat tärkeimmiksi omaan hyvinvointiinsa liittyviksi asioiksi terveyden, työn, harrastukset, liikunnan ja ystävät sekä asumisen, kertoo Sari Nurmivaara.

Myöhemmin kutsuttiin kirjeellä satunnaisesti valittuja miehiä ideoimaan hyvinvoinnin edistämistä.

- Paikalle saapui kymmenkunta paikallista miestä ja keskustelu oli vilkasta. Miehet toivoivat säännöllisiä tapaamisia eri kyläkunnille, joissa voisi olla teoriatietoa terveyden edistämisestä, ei kuitenkaan "pitkiä luentoja". Lisäksi he toivoivat mahdollisuutta liikkua yhdessä.

Tapahtumia eri teemoilla

Palautteen pohjalta erilaisia tapaamisia on ollut viime keväästä lähtien noin kerran kuukaudessa. Tietoa tapahtumista välitetään paikallislehden kautta ja lähettämällä kaikille asiasta kiinnostuneille sähköpostia.

- Miehet on haastettu tuomaan joka tapaamiseen mukaan uusi osallistuja. Tapaamissa on sauvakävelty, retkeilty, pelattu mölkkyä, käyty teatterissa ja käsitelty terveellistä ravitsemusta sekä terveyden menettämistä. Jatkotapaamisten aiheita ovat miesten itse nostamat aiheet: eturauhasvaivat, alkoholi ja päihteet, mielenterveys, sosiaaliset suhteet ja parisuhde.

Projektin työnimenä oli "Hyvien miesten kylä", mutta miehet kokivat nimen olevan liian ylevä eivätkä välttämättä kokeneet kuuluvansa "hyviin miehiin". Nyt mietitään uutta nimeä.

Projektissa on mukana päivätoiminnan ohjaaja, vapaa-aikatoimen koordinaattori, fysioterapeutti, seniorineuvoja sekä vastaanottopalvelujohtaja. Alkuvaiheessa myös työterveyshuolto oli mukana ideoimassa tapahtumia teemalla "Elä hyvä mies, ole oman elämäsi herra".

- Meidän lisäksemme miehet ovat itse aktivoituneet ja joka kylälle on nimetty eräänlainen "isäntä", joka auttaa käytännön järjestelyissä, kuten tilojen järjestämisessä ja tarvittaessa saunan lämmittämisestä.

Pihtiputaalla ollaan ylpeitä kehittämistyöstä.

- Olemme ylpeitä käytännöstämme, koska sen suunnittelussa ovat olleet aktiivisesti mukana miehet itse, joille toiminta on suunnattu. Olemme ylpeitä myös paikallisista miehistämme, jotka ovat käyneet syvällistä ja rohkeaa keskustelua omasta hyvinvoinnistaan ja siihen vaikuttavista tekijöistä, kertoo Sari Nurmivaara.

Lisätietoja: Sari Nurmivaara, Viitasaaren kaupunki/Pihtiputaan kunta, puh. 044-4597262

23.10.2015Emmi Hyvönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje