Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotemberin ilmiannot: Karstulassa ja Kyyjärvellä ikäihmisten kuntouttavaa toimintaa tehdään eri osaajien kanssa

Sotemberin ilmiannot: Karstulassa ja Kyyjärvellä ikäihmisten kuntouttavaa toimintaa tehdään eri osaajien kanssa

Ikäihmisten kuntouttavaa toimintaa järjestetään Karstulassa ja Kyyjärvellä mykyisin yhteistyössä eri alojen osaajien kanssa. Karstulassa ikäihmisten päivätoiminnassa tehdään yhteistyötä terveysaseman kuntoutusyksikön kanssa. Kyyjärvellä yhteistyötä tehdään erityisesti kunnan liikunnanohjaajan kanssa.

- Myös Karstulassa olemme aloittelemassa yhteistyötä kunnan liikunnanohjaajan kanssa, kertoo Saarikan ikäihmisten päivätoiminnassa virikeohjaajana työskentelevä Tarja Tammelin.

Taustalla on olemassa olevien ryhmien osallistujamäärän kasvu, joka johti siihen, että liikunnallisten harjoitteiden toteuttaminen yksin ryhmän kanssa ei enää toteutunut tarkoituksenmukaisesti eikä turvallisesti. Nykyinen yhteistyö mahdollistaa monipuolisen kuntouttavan toiminnan.

- Karstulassa voimme hyödyntää kuntosalia, mikä olisi koko ryhmän kanssa mahdotonta. Kuntosaliharjoittelulla saamme oikeanlaista "täsmäkuntoutusta" eri lihasryhmille. Kun laitteet ja harjoitteet ovat tulleet tutuksi, on kuntosaliharjoittelusta tullut tärkeä ja luonteva osa toimintaamme. Kuntosaliharjoittelun kanssa vuorottelevat tasapainoharjoitteet kulkevat käsi kädessä täydentäen toisiaan, ilmiannossa kerrotaan.

Käytännössä yhteistyö toteutetaan siten, että Karstulassa kerran viikossa kaksi fysioterapeuttia tulee päivätoimintaryhmään ja ryhmä jaetaan kahtia.

- Karstulan päivätoimintatilojen läheisyydessä on käytössä kuntosali, jonne minä lähden toisen ryhmän kanssa ja toinen ryhmä jää tekemään pääasiassa tasapainoharjoitteita fysioterapeutin johdolla päivätoimintasaliin. Kyyjärvellä kunnan liikunnanohjaaja tulee joka maanantai työpariksi ryhmään. Työparina pystymme toteuttamaan monipuolisia liikunnallisia harjoitteita. Olemme myös hyödyntäneet Kyyjärven peruskoulun läheisyydessä olevaa liikuntapuistoa. Loppuvuodesta tulemme toteuttamaan koululaisten kanssa moniottelun. Ryhmäjako pyritään pitämään samana ja tasapaino- ja kuntosaliharjoittelu vuorottelevat 2-3 viikon välein. Lisäksi jokaisessa ryhmässä pyritään toteuttamaan säännölliset toimintakykymittaukset, joilla seurataan harjoitteiden vaikuttavuutta, kertoo Tarja Tammelin.

Päivätoiminnalla tuetaan kotona asumista

Koska päivätoiminnalla tuetaan kotona asumista, on fyysisen kunnon säännöllisellä harjoittelulla ja ylläpidolla ensiarvoisen tärkeä osa arjessa selviytymistä.

- On ilo nähdä kuinka ikäihmiset ovat innolla mukana liikunnallisissa toiminnoissa ja kun tuloksia syntyy se nostaa innostusta entisestään. Työssämme vaaditaan lisäksi entistä enemmän kuntouttavaa toimintaa ja siksi on tärkeää että yhteistyö antaa mahdollisuuden laajempaan tekemiseen. Olen itse koulutukseltani sosiaaliohjaaja, joten yhteistyö liikunnan ja fysioterapian osaajien kanssa antaa tärkeää oppia ja varmuutta omaan työhön. Yhdessä tekeminen antaa molemminpuolista iloa ja vaihteluakin. Enkä voi olla mainitsematta, että Kyyjärven kunnan liikunnanohjaaja on komea, nuori mies joka osaltaan nostaa naispuolisten asiakkaiden innostusta ryhtikin kohentuu pelkästään Niklaksen saapumisen seurauksena.

Yhteyshenkilö: Tarja Tammelin, SoTe Kuntayhtymä Saarikka, puh. 044-459 6523

23.10.2015Emmi Hyvönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje