Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotember-kampanjan 5. tarina: Äänekosken kuntosalien vertaisohjaajien ryhmissä kuntoudutaan positiivisessa ilmapiirissä

Sotember-kampanjan 5. tarina: Äänekosken kuntosalien vertaisohjaajien ryhmissä kuntoudutaan positiivisessa ilmapiirissä

Äänekosken terveyskeskuksen fysioterapiassa on otettu käyttöön terveysliikuntaryhmien tueksi kuntosalien vertaisohjaajien ryhmät. Vertaisohjaajien ryhmiä ohjaavat vapaaehtoiset koulutetut ohjaajat. Toiminta on alkanut 2010 ja sitä on kehitetty koko ajan.

Äänekoskella vertaisohjaajat valvovat ja ohjaavat ryhmiä kuntosaleilla. Vertaisohjaajat ovat erittäin innokkaita ja sitoutuneita työhönsä. Vertaisohjaajat on koulutettu kaupungin toimesta.

- Vertaisohjaajilla on lisäksi aina mahdollisuus tarvittaessa olla yhteydessä kuntohoitajaan kysyä neuvoa, mikäli pulmatilanteita tulee vastaan. Tapaamme joka viikko, kuntohoitaja Sirkka Kilpua Äänekoskelta kertoo.

Mallin arvioidaan olevan ainutlaatuinen Suomessa.

- Suosittelemme kokeilemaan rohkeasti uusia toimintatapoja ja luottamaan vapaaehtoisten osaamiseen, Äänekoskelta kannustetaan.

Harjoittelu tapahtuu kaupungin omilla kuntosaleilla

Muutos on toteutettu Suolahdessa, Konginkankaalla, ja Äänekoskella.

- Sumiaisissa ohjaajana toimii erityisliikunnanohjaaja, mutta jatkossa sinnekin on tarkoitus saada vertaisohjaajia.

Kaikissa taajamissa on käytössä kaupungin tai terveyskeskuksen omistamat kuntosalit. Asiakkaat ovat tyytyväisiä ryhmien toimintaan.

Kuntosalien vertaisohjaajien ryhmät on tarkoitettu yli 18-vuotiaille henkilöille, joiden toimintakyky on ikätasoa heikommassa kunnossa tai joilla on jokin pitkäaikaissairaus (diabetes, verenpaine, ylipaino yms.). Ryhmiin voi osallistua myös, jos asiakas tarvitsee starttia liikunnan aloittamiseen edellä mainituista syistä tai jos hän tarvitsee arviointia ja jatkopaikan ohjauksen itsenäiseen harjoitteluun.

Uusi toimintamalli on seurausta koko kaupungin toiminnan kehittämisessä nykypäivän tarpeisiin poikkihallinnollisesti.

- Poikkihallinnollisuudella saadaan näkyväksi ja tehostettua vanhustyön- ja terveystoimen yhteistyön merkitystä ja sen tärkeyttä. Kaikkien toimialojen yhteistyötä tarvitaan myös tässä asiassa, Äänekoskelta tulleessa ilmiannossa todetaan.

Lue koko tarina osoitteesta: http://www.jyvaskyla.fi/sotember/vertaisohjaajat

Joko olet ilmiantanut sinun työyhteisön hyvän käytännön?

Pieni on suurta ja omasta osaamisesta on lupa olla ylpeä käynnissä olevan Sotember -kampanjan aikana. Sotemberia vietetään Keski-Suomessa 5.10.–3.11.2015. Kampanjalla halutaan tuottaa positiivista ”me-henkeä” ja nostaa esille alan osaamista. Tarkoituksena on saada aikaan yhteisiä oivalluksia siitä, miten asioita on eri yksiköissä saatu toimimaan paremmin välillä jopa sangen pienillä muutoksilla.

Kampanjan aikana kerätään tarinoita, joissa tulee esille ammattiosaaminen, arjen hyvät käytännöt ja muutosten tekeminen arjessa. Tarinoita työyksikköjen kehittämistyöstä ja arjen toiminnasta voi kertoa osoitteessa http://www.jyvaskyla.fi/sotember tai kampanjan facebook -sivuilla osoitteessa www.facebook.com/sotember. Sivuilla on jo julkaistu yli 15 tarinaa. Uusia tarinoita julkaistaan sivuilla päivittäin!

Lisätietoja Äänekosken mallista: vastaava fysioterapeutti Erja Pasma, p. 020 632 2563, kuntohoitaja Sirkka Kilpua, p. 040 842 1511 ja lähihoitaja Sari Harjulampi, p. 0400 571 015

Lisätietoja Sotember-kampanjasta: Keski-Suomen SOTE 2020 -hankkeen hankepäällikkö Marja Heikkilä, p. 0400 546 613 ja hankesuunnittelija Riitta Pylvänen, p. 050 590 1525

21.10.2015Emmi Hyvönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje