Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Vanhemmat voivat nyt täyttää 1., 5. ja 8. luokkalaisten lastensa kouluterveydenhuollon terveystarkastuksien esitietolomakkeen sähköisesti Hankasalmella, Jyväskylässä, Muuramessa ja Uuraisilla

Vanhemmat voivat nyt täyttää 1., 5. ja 8. luokkalaisten lastensa kouluterveydenhuollon terveystarkastuksien esitietolomakkeen sähköisesti Hankasalmella, Jyväskylässä, Muuramessa ja Uuraisilla

Kouluterveydenhuolto tekee laajat terveystarkastukset vuosittain kolmelle ikäluokalle, 1., 5. ja 8.-luokkalaisille. Huoltajien toivotaan osallistuvan lastensa kouluterveydenhuollon tekemään laajaan terveystarkastukseen. Lapsen terveystarkastukseen liittyvän huoltajien esitietolomakkeen vanhemmat voivat nyt täyttää etukäteen sähköisesti Hyviksessä JYTEn alueella, Hankasalmella, Jyväskylässä, Muuramessa ja Uuraisilla, useimpien koulujen osalta.

Laajaan terveystarkastukseen kuuluvat terveydenhoitajan ja koululääkärin terveystarkastukset, vanhemman läsnäolo tarkastuksessa sekä vanhemman luvalla annettu opettajan palaute oppilaan hyvinvoinnista ja koulussa selviytymisestä. Laajoja terveystarkastuksia tehdään kevääseen saakka.

Esitietolomakkeen voi nyt täyttää Hyviksessä

Terveystarkastuksessa keskustellaan lapsen ja koko perheen terveydestä, hyvinvoinnista sekä koulunkäyntiin ja vapaa-aikaan liittyvistä asioista kokonaisvaltaisesti. Tarkastukseen liittyvän esitietolomakkeen kysymyksiin etukäteen vastaamalla huoltajat saavat käsityksen terveystarkastuksen sisällöstä.

Huoltajien ja lasten vastaukset ohjaavat tarkastusta ja keskustelua perheen tarpeiden ja toiveiden mukaiseen suuntaan.
– Kaikkien oppilaiden kanssa ei käydä välttämättä kaikkia samoja asioita läpi, vaan oppilas ja hänen vanhempansa voivat ottaa esiin juuri niitä asioita, jotka he kokevat tärkeinä, ja joista he haluavat keskustella, osastonhoitaja Riitta-Maija Hautamäki selvittää.
– Tarkoitus on, että keskustellaan huolta aiheuttavista asioista, mutta huomataan myös asiat, jotka ovat hyvin, terveydenhoitaja Riitta Hyrkäs valottaa.

Lomakkeen voi täyttää sähköisesti Hyviksessä lomakkeet välilehdellä, kohdassa Jyte. Hyvikseen kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Lomakkeet löytyvät myös kouluterveydenhuollon nettisivuilta, josta ne voi tulostaa ja täyttää sekä ottaa mukaan tarkastukseen. Oppilaat täyttävät omat kyselynsä edelleen paperisena koulussa.

Huoltajien toivotaan tulevan lapsensa mukaan vastaanotolle

Osa vanhemmista osallistuu lääkärin vastaanotolle lapsensa kanssa, mutta myös terveydenhoitajan vastaanotolle vanhemmat ovat tervetulleita.
– Vanhemmat ovat lastensa tärkein tukijoukko, joten on tärkeää, että he olisivat mukana tarkastuksessa. Tarvittaessa huoltajat voivat myös soittaa terveydenhoitajalle, mikäli eivät pysty tulemaan paikan päälle.
– Kasiluokkalaiset saattavat kieltää vanhempaa tulemasta mukaan tarkastukseen, mutta usein vanhemman mukanaolo tuntuu nuoresta mukavalta. Nuorelle on myös varattu kahdenkeskinen aika, jolloin vanhempi ei ole läsnä, terveydenhoitaja Riitta Hyrkäs muistuttaa.

Kouluterveydenhoitajat toimittavat kutsut tarkastuksiin Wilman kautta, oppilaan mukana, kirjeitse tai vanhempainilloissa.

15 vuotta täyttänyt kahdeksasluokkalainen saa lääkärintarkastuksessa myös Nuorison terveystodistuksen, joka kannattaa säilyttää, sillä se käy esimerkiksi mopokorttia hakevalle lääkärintodistuksena.

Terveyskyselyn vastaukset ovat luottamuksellisia ja niitä koskevat terveydenhuollon salassapitosäännökset. Laajat terveystarkastukset ovat osa oppilaan kokonaisvaltaista hyvinvoinnin kehittämistä ja hyvinvointioppimista.

www.hyvis.fi/keskisuomi/fi
www.jyvaskyla.fi/sote/terveys/kouluterveydenhuolto/tarkastukset
www.jyvaskyla.fi/terveys/kouluterveydenhuolto/lomakkeet

Lisätietoja:

osastonhoitaja Riitta-Maija Hautamäki, p. 014 266 2813, kouluterveydenhuolto
koululaisten hyvinvointioppiminen: projektipäällikkö Tarja Tuomainen, p. 014 266 4004, perusopetuspalvelut

21.10.2015Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje