Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Elämänmeno, Nummibodarit ja Ruokahissi Jyväskylän kaupunginteatterin uutuuksina 2016 keväällä

Elämänmeno, Nummibodarit ja Ruokahissi Jyväskylän kaupunginteatterin kevään 2016 uutuuksina

Jyväskylän kaupunginteatterin kevään 2016 uutuusnäytelminä nähdään suurella näyttämöllä Pirkko Saision esikoisromaaniin perustuva koskettava Elämänmeno ja Aleksis Kiven Nummisuutareiden pohjalta tuunattu Nummibodarit. Pienen näyttämön uutuus on Pinterin koominen klassikkojännäri Ruokahissi. Suuren näyttämön uutuuksien ohjaajina vierailevat Kaisa Korhonen ja Sakari Hokkanen. Pienen näyttämön Ruokahissin ohjaa talon oma ohjaaja Anssi Valtonen.

Konkariohjaaja Kaisa Korhonen ohjaa Elämänmenon

Vuoden ensimmäisenä suuren näyttämön ensi-iltana nähdään Pirkko Saision Elämänmeno-romaaniin perustuva draama, jonka Heini Junkkaala on dramatisoinut Jyväskylän kaupunginteatteria varten. Näytelmän ohjaa teatterin grand old lady Kaisa Korhonen, jonka aiemmista Jyväskylän ohjauksista muistetaan kiitetyt Täällä Pohjantähden alla ja Arkkienkeli Oulussa. Elämänmeno perustuu Pirkko Saision esikoisromaaniin, josta tuli aikanaan menestys. Vanhempi polvi muistanee Elämänmenon myös Åke Lindmanin ohjaamasta TV-elokuvasta. Elämänmeno sijoittuu sotien jälkeiseen pula-aikaan. Vain lapsista ei tuolloin ollut pulaa suurten ikäluokkien syntyessä. Teoksessa opetellaan elämään yhdessä sodasta palaavien isien kanssa. Sotien henkinen painolasti on hiljaisissa, puhumattomissa miehissä ja uupuneissa, perheitään ja koko yhteiskuntaa sotien ajan pystyssä pitäneissä naisissa. – Elämänmeno on myös nuoren tytön kehitystarina. Hän pitää itseään arvottomana, koska äiti on kohtuuttoman kriittinen tyttöä kohtaan. Onneksi aikuisuuden kynnyksellä hän löytää oman tapansa toteutua ja hyväksyy itsensä, ohjaaja Kaisa Korhonen kertoo. Keskeisissä osissa Marjana nähdään Anne-Mari Alaspää ja Eilan roolissa Anneli Karppinen. Elämänmenon ensi-ilta on 30.1.2016 klo 19.00.

Nummisuutarit muuntuu Nummibodareiksi Sakari Hokkasen kirjoittamana ja ohjaamana

Nummibodarit on riemukkaan railakas sovitus Aleksis Kiven rakastetusta Nummisuutarit-näytelmästä. Sakari Hokkasen tuunaamassa versiossa eletään kuvitteellista lähitulevaisuutta ja Suomessa on palattu kertarysäyksellä takaisin vanhoihin hyviin aikoihin. Suomi on taas sama Impivaara kuin Aleksis Kiven aikoihin niin henkisiltä arvoiltaan, taloustilanteeltaan kuin valtiomuodoltaankin. – Niin muuttuu maailma Eskoni, mutta perusasiat pysyvät silti samoina: pienet ihmiset uskovat itsestään suuria, haaveilevat suuresta rakkaudesta ja suuresta rikkaudesta, käsikirjoittaja ja ohjaaja Sakari Hokkanen summaa. Nummibodarien Eskona nähdään Hannu Lintukoski. Ohjaaja Hokkasen ja näyttelijä Lintukosken edellinen yhteistyö oli suuren suosion saavuttanut pienoisnäytelmä Ternimaitokeisari. Nummibodarit-näytelmän ensi-ilta on 2.4.2016 klo 19.00.

Pinterin Ruokahissi tarjoaa komiikkaa ja jännitystä pienelle näyttämölle

Harold Pinterin kirjoittama ja Anssi Valtosen ohjaama Ruokahissi tarjoaa tiiviissä paketissa arkisesta absurdiksi nyrjähtäviä tilanteita. – Kaksi ammattitappajaa, Ben ja Gus, odottavat hylätyn ravintolan kellarissa seuraavaa keikkaa. Kireä tunnelma kääntyy komiikaksi, vaikka pitkin matkaa hiljaisuuden alla sykkii väkivallan uhka. Kaiken kääntää piinaava, alas laskeutuva ruokahissi. Senhän ei pitänyt toimia, ohjaaja Anssi Valtonen taustoittaa. Rooleissa nähdään Henri Halkola (Ben) ja Sauli Suonpää (Gus). Jännäri ei ole ohjaaja Anssi Valtoselle uusi lajityyppi, hänen suurelle näyttämölle ohjaamansa Ansa nousi niin kriitikoiden kuin yleisönkin suosikiksi. Ruokahissi saa ensi-iltansa pienellä näyttämöllä 21.1.2016 klo 19.00.

Luvassa myös laadukkaita vierailuja

Keväällä 2016 Jyväskylän kaupunginteatterin ohjelmistossa jatkavat syksyltä tutut Jekyll & Hyde -musikaali ja Juhlista jaloin -komedia suurella näyttämöllä. Pienellä näyttämöllä jatkavat Avoin liitto ja Katoava maa. Omien esitysten lisäksi keväällä nähdään mielenkiintoisia vierailuja sekä suurella että pienellä näyttämöllä. Vierailuista tiedotetaan myöhemmin erikseen. Kevään esitykset ovat vierailuja lukuun ottamatta myynnissä teatterin lippumyymälässä ja lippupisteen toimipaikoissa kautta maan sekä verkossa osoitteessa www.lippu.fi.

Lisätietoja:
teatterinjohtaja Anssi Valtonen, p. 040 700 2849
markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi, p. 014 266 4183, 040 556 9810
tiedottaja Sirkka Helke, p 014 266 4174, 0503407293

http://jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/naytelmat/ohjelmisto/elamanmeno
http://jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/naytelmat/ohjelmisto/nummibodarit
http://jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/naytelmat/ohjelmisto/ruokahissi

15.10.2015Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje