Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotemberin ilmiannot: Laukaan vuodeosaston saattohoito

Sotemberin ilmiannot: Laukaan vuodeosaston saattohoito

Laukaan vuodeosastolla kehitetään ja toteutetaan suunnitelmallisesti hyvää, inhimillistä ja kokonaisvaltaista saattohoitoa. Vuodeosastolle kehitetty malli on saanut hyvää palautetta omaisilta sekä läheisiltä kuolevan ihmisen hoidosta.

- Saattohoito on tärkeä asia: Hyvä ja arvokas kuolema on jokaisen ihmisen etuoikeus. Tätä toteutamme hoitotyössä. Panostamme ja satsaamme kokonaisvaltaiseen saattohoitoon, Laukaan ilmiannossa kerrotaan.

Saattohoidossa huomioidaan myös omaiset

Laukaan saattohoidon mallissa tehdään moniammatillista yhteistyötä, huomioidaan omaiset ja hyödynnetään vapaaehtoisia sekä muiden toimijoiden tarjoamia palveluita. Vuodeosastolla panostetaan omaisten ja läheisten hyvinvointiin. Heidät otetaan mukaan saattohoitopotilaan hoitoon, tuetaan, kuunnellaan ja jaetaan heidän kanssaan surun eri vaiheita kuolevan potilaan hoidossa.

- Lisäksi olemme etsineet ja kouluttaneet osastolle omat osaston ulkopuoliset tukihenkilöt. He ovat käytettävissä meidän saattohoitopotilaille tarpeen mukaan. Yhdessä tehtäviä asioita ovat esimerkiksi ulkoilu, lukeminen, hengellisen tarpeen huomioiminen, seuranpito ja lähellä olo, ilmiannossa kerrotaan.

Laukaassa tehdään myös tiivistä yhteistyötä seurakunnan kanssa.

- Pappi käy säännöllisesti osastolla. Pappi on saatavissa myös saattohoitopotilaan luokse henkilökohtaisesti ympärivuorokauden.

Potilaan hoidosta vastaa moniammatillinen työryhmä. Työryhmä pyrkii mahdollistamaan tehokkaan ja mahdollisimman hyvän kivunhoidon kuolevan potilaan hoidossa. Myös muut ammattiryhmät tukevat saattohoitopotilaita ja heidän omaisiaan omalla panoksellaan.

- Meillä esimerkiksi osaston laitosapulaiset ovat osa hyvää saattohoitoa. Heidän avullaan pystymme tarjoamaan saattohoitopotilaalle yksilöllistä ravitsemusta. Tarjoamme myös omaisille ruokaa ja juomaa, jotta he jaksavat olla kuolevan potilaan vierellä, ilmiannossa kuvataan.

Henkilöstö on koulutettu saattohoitoon

Vuodeosaston työntekijöistä kaksi on käynyt työn ohella 8 opintoviikon kestoisen kuolevan ihmisen hoitaminen-koulutuksen.

- Koulutuksesta on saatu lisäpotkua kehittää meidän yksikkömme saattohoitoa. Koulutuksen tiimoilta olemme laatineet osastolle myös saattohoito-suunnitelman, jota ei ole ennen ollut ilmiannossa kerrotaan.

Ilmiannossa todetaan myös, että Laukaan vuodeosaston osastonhoitaja on tukenut saattohoidon kehittämistä ja ollut henkilöstön tukena uusien asioiden kehittämisessä.

- Käymämme koulutus otettiin mukaan osaksi hoitotyötä jakaen opittua tietoa työyhteisölle. Olemme pitäneet koulutusiltapäiviä asian tiimoilta. Lisäksi olemme keskustelleet avoimesti työyhteisössä kuolemasta ja tuoneet sen osaksi meidän työarkea.

Saattohoidon ympärille rakennettu mallia toteuttavat koko Laukaan vuodeosaston henkilökunta.

Lisätietoja: Riikka Kivivuori-Arho ja Nina Heiskanen, Seututerveyskeskus, Laukaan vuodeosasto, p. 014 267 8674

13.10.2015Emmi Hyvönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje