Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sotemberin ilmiannot: Saarijärven muistikävely/aivosuunnistus tekee näkyväksi keinot ylläpitää omaa muistiaan!

Sotemberin ilmiannot: Saarijärven muistikävely/aivosuunnistus tekee näkyväksi keinot ylläpitää omaa muistiaan!

Valtakunnallista muistiviikkoa vietettiin 21.–27.9.2015 teemalla "oikeus hyvään arkeen omassa kotiympäristössä".

Saarijärvellä muistiviikon tapahtumana järjestettiin Muistikävely/Aivosuunnistus, jota toteutettiin yhdessä 3. sektorin, kaupungin ja Saarikan toimijoiden kanssa. Tapahtuma sijoittui useaan eri pisteeseen Saarijärven keskustan alueella.

- Muistikävelyn tavoitteena oli tiedottaa ja tehdä näkyväksi, että muistisairauksia voi omalla toiminnalla ennaltaehkäistä sekä samalla tukea omaa terveyttä ja hyvinvointia, kerrotaan Sotemberin sivuille tulleessa ilmiannossa.

Mistä idea sai alkunsa?

Muistikävelyllä haluttiin lisätä ihmisten tietoisuutta siitä, että jokainen suomalainen voi pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan ja muististaan.

- Muistisairausdiagnoosin saaneilla kuntoutuksen resepti on sama kuin ennaltaehkäisyssä. Muistia ylläpitäviä keinoja ovat liikunta, riittävä uni ja oikeanlainen ravitsemus. Myös sosiaalisilla kontakteilla ja vaikkapa taiteella ja kulttuurilla on iso merkitys muistille, ilmiannossa muistutetaan.

Idean taustalla oli tieto siitä, että Suomessa diagnosoidaan joka päivä 36 uutta muistisairasta. Yhdessä tekemällä halutaan nyt innostaa väestöä pitämään huolta omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

- Aivosuunnistuksen tärkeä sanoma on se, että aivoterveyttä ei hoideta pelkästään sote-palveluilla vaan erilaisilla aktiivisuutta tukevilla toiminnoilla joita eri toimijat kunnissa järjestävät.

Viikon tapahtumat

Aivoterveyttä edistäviä tekijöitä esiteltiin aivosuunnistuksessa aivan uudenlaisella tavalla. Tapahtuman aikana Osallistuva muistisairas -hankkeen edustajat pitivät Unibingoa. Monitoimitalolla oli mahdollisuus käydä tutustumassa kuntosaliharjoitteluun, kansalaisopistolla pidettiin aivot virkeinä harjoittelemalla yhteislaulua ruotsiksi ja englanniksi. Kirjastossa sai tutustua aiheen näyttelyyn sekä osallistua leikkimieliseen muistipeliin kirjallisuudesta ja tutustua äänikirjojen maailmaan.

SPR:n ystäväntupa on kaikille avoin kohtaamispaikka ja samalla voi löytää itselleen vaikka uuden ystävän, jonka kanssa voi käydä ulkoilemassa tai vaikka eri kulttuuririennoissa. Heralan serviisin päiväkeskuksella oli tarjolla tuttuja lauluja Veikko Heinäahon säestyksellä hyvässä seurassa. Säästökeskuksella oli tarjolla terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä: Apteekki tarjosi muistia tukevia vitamiineja ja ravintovalmisteita, Hyvinvointipisteen terveydenhoitaja mittasi verenpaineita ja antoi tietoa ja tukea terveyden edistämisestä. Muistihoitaja kertoi tarjolla olevista palveluista, jos muistiasiat huolettavat.

Sydänyhdistys esitteli ravitsemusteemaa: "tiedätkö, mitä suuhusi pistät?" Muistiyhdistyksellä oli kahvitarjoilu sekä paikannuslaitteita ja työttömien ruokalassa oli tarjolla lounas kävelyn lomassa. Aiheiden esittely oli tehty kalvosulkeisten sijaan toiminnalliseksi, käytännölliseksi, kepeäksikin, vaikka asiasisältö oli perusteltua asiaa.

Eri tapahtumapisteitä kierrettiin Suunnistus-passilla, johon sai merkinnän ja jossa jokainen leima oikeutti arpalippuun. Myös arpajaispalkinnot olivat aivoterveyttä edistäviä; kansalaisopiston kurssikortti, uimalippuja, kirjallisuutta jne.

Ainutlaatuinen tapahtuma herättänyt valtakunnallista kiinnostusta

Saarijärven Muistikävely -tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tapahtuman malli on jälkikäteen herättänyt kiinnostusta siinä määrin, että vastaavia on suunnitteilla keväälle 2016.

Ainutlaatuisen Muistikävelystä teki yhteistyö kunnan, SoTe ky:n ja järjestöjen kesken. Tapahtumassa mukana olevat tahot ovatkin ymmärtäneet omien toimintojensa merkityksen hyvinvoinnin edistämiseksi ja muistisairauksia ennaltaehkäiseväksi.

- Innostus ja samalla asialla ihmisten hyväksi toimimisen tahtotila on Saarijärvellä ihailtavaa. Muistikävelyssä tämä kaikki jo olemassa oleva toiminta tuodaan näkyväksi hyvinkin konkreettisin toimintapistein, ilmiantajat iloitsevat.

Lisätietoja: Seija Nieminen-Lahti, SoTe Ky Saarikka, p. 044 711 4537 sekä Johanna Lahtinen, Keski-Suomen Muistiyhdistys ry, p. 044 761 4925

9.10.2015Emmi Hyvönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje