Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kuraattorin kierros Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyssä Jyväskylän taidemuseossa pe 9.10. klo 16.30–17.30

Kuraattorin kierros Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyssä Jyväskylän taidemuseossa pe 9.10. klo 16.30–17.30

”Mitä on keskisuomalainen taide? Ketkä ovat keskisuomalaisia taiteilijoita? Lähdimme kuratoimaan keskisuomalaisen nykytaiteen katselmusta aidosta uteliaisuudesta. Halusimme tutustua täällä asuviin ja täältä lähtöisin oleviin taiteilijoihin. Halusimme tietää, millaista taidetta täällä tehdään, ja näkyykö tämä seutu jotenkin taiteilijoiden teoksissa.”


Samuli Heimonen ja Teija Isohauta. Kuva Jari Kuskelin.

Kuraattorin kierros
pe. 9.10. klo 16.30–17.30
Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
vapaa pääsy

2.10.2015–10.1.2016
Matkalla maan keskipisteeseen
Nykytaidetta Keski-Suomessa 2015
Jyväskylän taidemuseo
avoinna ti–su klo 11–28
Tuomo Blomqvist
Marjatta Holma
Arja Karppinen-Rekola
Kalle Leino
Päivi Meriläinen
Tiina Pyykkinen
Kyllikki Rämänen
Kimmo Schroderus
Noora Schroderus

Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyn taiteilija- ja teosvalinnoista sekä ripustuksesta vastaavat saarijärveläissyntyinen kuvataiteilija Samuli Heimonen ja Jyväskylässä pitkän museouran tehnyt taidehistorioitsija, freelancer-tutkija Teija Isohauta.

Helmikuussa 2014 lanseerattiin portfoliohaku Keski-Suomessa syntyneille / asuville / työskenteleville tai muualla asuville, mutta keskisuomalaisiksi itsensä tunteville taiteiliojoille. Hakijoilta ei vaadittu taiteilijaseurajäsenyyttä eikä taidealan opintoja. Kevään aikana kuraattorit tutustuivat portfolioihin, joita oli määräpäivään mennessä saapunut 162. Kesäkuussa 2014 julkistettiin nimilista 20 valitusta taiteilijasta. Alkuvuonna 2015 kuraattorit jalkautuivat pohtimaan teosvalintoja taiteilijoiden työhuoneille Helsinkiin, Saloon ja Turkuun sekä Keski-Suomen alueelle. Lontoossa asuvaan Henna Vainioon he olivat yhteydessä sähköpostilla.

Näyttelykokonaisuuden ensimmäiset osat olivat esillä kesäkaudella 2015 Galleria Jarskassa Tapperien Juholassa Saarijärvellä sekä Keuruun museossa. Saarijärvellä oli esillä Naoji Ishiyaman teoksia ja Keuruulla Kirsi Tapperin sekä Noora Tapperin veistoksia. Syyskaudella keskisuomalaiseen nykytaiteeseen voi tutustua Jyväskylän taidemuseon lisäksi Saarijärven museossa. Saarijärvellä on esillä teoksia Jan Ijäkseltä, Kati Immoselta, Kapalta, Jyrki Markkaselta, Mika Natrilta, Anna Ruthilta, Henna Vainiolta ja Sirpa Varikselta.


Kuraattoreiden ajatuksia Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelystä:

”Näyttelyyn mahtuu monenlaisia tekijöitä. Mukana on pitkän linjan ammattilaisia, nuoria lupauksia, löytöjä ja keskipolven taiteilijoita. Olen häpeilemättömän ylpeä tästä joukosta, mutta samalla myös kiitollinen kaikille niille, jotka hakivat mukaan tähän näyttelyyn.”

”Kaikkia tekijöitä leimaa jokaisen oma henkilökohtainen kokemus ja siitä kumpuava ilmaisu. Yksilö on se kiintopiste, josta yleiset totuudet johdetaan. Ehkä koulukuntien ja ryhmien aika on ohi ja taiteilija on ennen kaikkea yksilö, joka tutkii maailmaa ja tekee siitä muistiinpanoja.”

”Näyttelyn tekeminen oli erittäin hedelmällistä ja avartavaa juuri siitä syystä, että meitä kuraattoreja oli kaksi. Pystyimme keskustelemaan syvällisesti valittavista taiteilijoista ja avaamaan toistemme silmiä yllättävien teosten suhteen. Kuraattorien välinen dialogi on tärkeä työkalu, joka estää taiteilijavalintojen yksisilmäisyyden. Vaikka olemme eri sukupolvea ja taustamme ovat erilaiset, oli näistä eroista tässä tehtävässä vain hyötyä.”


Samuli Heimonen
Saarijärvellä syntynyt kuvataiteilija asuu ja työskentelee nykyisin Jyväskylässä ja Kangasniemellä. Hän aloitti taideopinnot Oriveden opistossa 1994, minkä jälkeen jatkoi Taideteollisessa korkeakoulussa, josta valmistui taiteen maisteriksi 2002. Heimonen on osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1998, ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 2000. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi Vuoden nuorena taiteilijana 2008. Teoksiaan on mm. Tampereen taidemuseon, Helsingin kaupungin taidemuseon ja Mikkelin taidemuseon kokoelmissa.

Teija Isohauta
FM Teija Isohauta on taidehistorioitsija, joka on toiminut vapaana kirjoittajana, kuraattorina ja tutkijana vuodesta 2009. Sitä ennen hän toimi Alvar Aalto -museon pitkäaikaisena museolehtorina. Isohauta työskentelee sekä arkkitehtuurin, kuvataiteen että muotoilun alueilla.


www.matkalla.keskisuomentaide.fi

Lisätietoja
Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527, leena.lokka(a)jkl.fi

6.10.2015Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje