Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Mitalin kaksi puolta – se on fifty sixty. Näyttely Keski-Suomen museossa 30.10.2015 – 31.1.2016

Mitalin kaksi puolta – se on fifty sixty
31.10.2015 – 31.1.2016

Taisto Ahtolan mitali, b-puoli, suunnittelija Raimo Heino, 1973. Kuva: Pekka Helin, Keski-Suomen museoKeski-Suomen museon mitalinäyttelyssä kurkistetaan mitalin kummallekin puolelle. Esillä on Jyväskyläläislähtöisen mäkihyppääjän Matti Nykäsen arvokisamitalit. Yleisemmin näyttelyssä pohditaan mistä sanonta ”mitalin kääntöpuoli” on saanut alkunsa. Onko aforismikirjailijanakin tunnetun mäkikotkan sanaviisauksista apua selvitystyössä? Se on ihan fifty sixty.

Museon omista mitalitaiteen kokoelmista näyttelyssä on esillä esimerkkejä Suomeen liittyvästä mitalitaiteesta 1700-luvulta nykypäivään. Mitalivalmistuksen periaatteisiin pääsee tutustumaan Ylen vuonna 1974 tuottaman Pro mitali -dokumentin myötä. Dokumentista käy ilmi, että urheilupalkinnot, kunniamerkit, ansiomitalit eivät tuohon aikaan selvästikään kuuluneet mitalitaiteen piiriin. ”Tiedättekö mikä on mitali? Mitali ei ole muistoraha, killutin eikä prenikka, vaikka se on joskus ollut samannäköinen kuin esimerkiksi antiikin raha. Mitali on taideteos”, toteaa selostaja heti alkusanoissa.

50-vuotista taivaltaan juhlivan Suomen Mitalitaiteen Killan vuosimitalit esittelevät mitalitaiteen viimeisintä kehitystä Suomessa vuodesta 1965 lähtien. Taidemitaleja tehdään nykyisin vähemmän kuin 1970- ja 1980-lukujen huippuaikoina. Sen sijaan erilaisissa harrastuksissa ja kuntourheilutapahtumissa jaettavien mitalien määrä on monikertaistunut viimeisinä vuosikymmeninä – monet kuntourheilijat kylpevät mitalisateessa.

Mitalin kaksi puolta -näyttelyssä paneudutaan mitalin syntyhistoriaan ja kulttuuriseen merkitykseen sen kaikissa muodoissa paikallisväriä unohtamatta. Näyttelystä voi etsiä vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mikä on averssi? Entä reverssi? Tuleeko mitali-nimitys metallista vai muinaisen Rooman rahoista? Voittaako Jyväskylän kaupungin entinen rakennustarkastaja Matti Järvinen mäkimestari Nykäsen maailmanmestaruusmitalien määrässä?

Lisätietoja:

Ilja Koivisto
Intendentti
014 266 4354
ilja.koivisto(at)jkl.fi

6.10.2015Tuula Vuolio-Vallenius

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje